Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

Για τους υποψήφιους στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων και στην Περιφερειακή Ενότητα της Ευρυτανίας.

 

του Στέφανου Σταμέλλου 

Η κοινή λογική και αντίληψη λέει ότι περιοχές σαν την Ευρυτανία όλο και λιγοστεύουν, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Οπότε μελλοντικά αυτές οι περιοχές θα έχουν τεράστια αξία, αν σήμερα κρατήσουν αυτό το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και παραμείνουν, σε ένα βαθμό, ανέπαφες. Απαντώντας στους κάθε λογής αναπτυσιολάγνους λέμε: εκεί είναι το κλειδί της ανάπτυξης για το μέλλον∙ και όχι μέσω των αιολικών σταθμών σε κάθε κορυφογραμμή και των ΜΥΗΕ σε κάθε ρέμα και ποτάμι, που θα την καταστρέψουν.

 

Επικαλούμαι και το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12-2018), το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρυτανία Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Το ΠΧΠ Στερεάς ισχύει ως προς την ουσία του περιεχομένου, ανεξάρτητα αν ο νόμος του Χατζηδάκη κατάργησε -σκόπιμα;- τον θεσμό των περιφερειακών πάρκων. Η Περιφέρεια Στερεάς και η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, όπως ίσως είναι σε όλους γνωστό, έχει στα χέρια της εδώ και δύο χρόνια τη μελέτη-οδικό χάρτη για την «Προώθηση της υλοποίησης του Περιφερειακού Πάρκου Ευρυτανίας σύμφωνα με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΠΧΠ) (ΦΕΚ 299 Α.Α.Π./ 14-12-2018)», που έγινε, με ανάθεση, από την εταιρεία EDP S.A.

 

Στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρεται:

3.4 Περιφερειακό Πάρκο Ευρυτανίας

«Τις περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν οι περιοχές της Ευρυτανίας λόγω του ότι αποτελούν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000 και παρουσιάζουν εξαιρετική αραιοκατοίκηση. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών τους, προσφέρονται κατ’ εξοχήν σαν περιοχές οικοανάπτυξης και πρότυπης διαχείρισης με όρους προστασίας της φύσης και των τοπίων και παράλληλα ανάδειξης του περιβάλλοντος σε παράγοντα ολοκληρωμένης ήπιας ανάπτυξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των ορεινών χώρων της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η υπαγωγή μετά από τη σχετική ειδική μελέτη, της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας στις διατάξεις του άρθ. 19 παρ. 3.2 του ν. 1650/1986 και ο χαρακτηρισμός της ως «Περιφερειακό Πάρκο». Στις προβλεπόμενες σε αυτό περιφερειακές ζώνες, που ορίζονται ως περιοχές οικοανάπτυξης, ενισχύεται με κίνητρα η άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων.»

 

Επίσης Άρθρο 13 Χωρική οργάνωση του ορεινού, παράκτιου, και νησιωτικού χώρου

«Α. Ορεινός χώρος

1. Προσδιορισμός του ορεινού χώρου της Περιφέρειας. Στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας, ως ορεινός ορίζεται ο χώρος με υψόμετρο > 800μ καθώς επίσης και όσες Δημοτικές Κοινότητες τέμνονται από την ισοϋψή των 800 μ…..

Οι ορεινοί όγκοι της Περιφέρειας αποτελούν σημαντικό χώρο άσκησης αγροτο-δασικής και εκτατικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας, δραστηριοτήτων, πολιτικών και προγραμμάτων ορεινού χώρου. Αντιμετωπίζονται ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η διατήρηση και προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων καθώς και του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και της κατοίκησης…..

Νότια Πίνδος - Σύμπλεγμα Ευρυτανικών Υψηλών Ορεινών Περιοχών: Η Ενότητα προτείνεται ως κατ’ εξοχήν περιοχή φυσικού αποθέματος και τοπιακή ενότητα υψηλής αξίας. Προωθείται ο χαρακτηρισμός της σε Περιφερειακό Πάρκο, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική η «έξυπνη» ανάπτυξη της ιδιαίτερης αυτής περιοχής (αραιοκατοίκηση) και να προστατευτεί το αξιόλογο φυσικό της περιβάλλον, μέσω της διατήρησης των παραδοσιακών και αγροτοδασικών δραστηριοτήτων και του συνδυασμού τους με την ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ελκυστικής κατοίκησης για κύρια και παραθεριστική κατοικία, σε συνθήκες εξαιρετικά καθαρής ορεινής φύσης στα πλαίσια των νέων δυνατοτήτων του διαδικτύου και σύμφωνα με το προβλεπόμενο από το παρόν πρότυπο οικιστικής οργάνωσης.»

 

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό της αυτοδιοίκησης για μια ολοκληρωμένη ήπια ανάπτυξη της Ευρυτανίας, με βάση και την ειδική αυτή μελέτη -οδικό χάρτη- που έχει στα χέρια της η Περιφέρεια.

 

Στέφανος Σταμέλλος

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου