Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού χλοοτάπητα που αξίζει να λάβετε υπόψη σας, ....πριν τον τοποθετήσετε στην αυλή σας

  


Εικόνα 1. Φωτεινός πράσινος τεχνητός χλοοτάπητας έξω από το μπροστινό μέρος ενός σπιτιού.Μπορεί ο τεχνητός χλοοτάπητας να είναι πράσινος όλο το χρόνο και να απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, αλλά εκεί τελειώνουν τα καλά νέα.(ABC News: Penny Travers)


Με το γκαζόν σας να γίνεται καφέ και να ξεραίνεται από την Ζεστη η να μην προκόβει από την σκιά   και ένα καιρικό φαινόμενο σαν το Ελ Νίνιο στον ορίζοντα, μπορεί να σκεφτείτε τον τεχνητό χλοοτάπητα σαν λύση για να διατηρήσετε το γκαζόν ή τη μπροστινή σας αυλή να φαίνεται πράσινη.                                                                                                                   

Είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή, ιδιαίτερα σε νεότερα προάστια όπου τα μεγέθη των κατοικιών  είναι μικρότερα. Όμως, ενώ το συνθετικό γρασίδι προσφέρει μια ομαλή, πράσινη επιφάνεια που απαιτεί λίγη συντήρηση, αυτή η προτίμηση  έρχεται και εχει από τις επιπτωσεις της  με μεγάλο περιβαλλοντικό αντίτιμο.                                                                               

Ακολουθούν μερικές από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τεχνητού χλοοτάπητα που αξίζει να λάβετε υπόψη πριν τον τοποθετήσετε στην αυλή σας.

 

Γίνεται καυτός από την καλοκαιρινή ζέστη

Το καλοκαίρι, ο συνθετικός χλοοτάπητας ζεσταίνεται απορροφώντας θερμότητα από τον ήλιο. Γίνεται πολύ ζεστός. Είναι τόσο καυτός στην πραγματικότητα, που ο Sebastian Pfautsch, αναπληρωτής καθηγητής αστικής διαχείρισης και σχεδιασμού στο Western Sydney University, προειδοποιεί ότι η επιφάνεια του μπορεί να προκαλέσει "εγκαύματα δεύτερου ή τρίτου βαθμού" σε μωρά και μικρά παιδιά. 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch ήταν ένας από τους περισσότερους από 30 ειδικούς, που συνέβαλαν σε μια ανεξάρτητη ανασκόπηση των επιπτώσεων του συνθετικού χλοοτάπητα, σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους σαν επικεφαλής επιστήμονας και μηχανικός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Αυτό το υλικό σε μια ηλιόλουστη μέρα, ας πούμε με 30 βαθμούς Κελσίου στον ήλιο χωρίς σκιά, θα γίνει περίπου 80 με 90 βαθμούς καυτός», είπε. «Συγκρίνετε το με τον φυσικό χλοοτάπητα, ο οποίος θα έχει θερμοκρασία λίγο πιο πάνω, δηλαδή λίγο πάνω από 30 βαθμούς.

«Στους 80 έως 90 βαθμούς, γίνεται πραγματικά ένας κίνδυνος εγκαύματος».

Εικόνα 2. Συνθετικό γρασίδι δίπλα του μια υπέρυθρη εικόνα που δείχνει υψηλή θερμότητα.Ένας πραγματικός κόσμος και η υπέρυθρη άποψη μιας περιοχής συνθετικού χλοοτάπητα σε μια ημέρα 30 βαθμούς. (Παρέχεται: Sebastian Pfautsch)    

Ο ψεύτικος χλοοτάπητας όχι μόνο μπορεί να είναι ζεστός στην αφή, αλλά αυτός  ακτινοβολεί και θερμότητα, κάνοντας εσάς και το σπίτι σας πιο ζεστό.«Λαμβάνετε θερμότητα ακτινοβολίας, έτσι η θερμική σας άνεση επηρεάζεται αρνητικά και, στη συνέχεια, έχετε, από τον συνδυασμό της αισθητής ροής θερμότητας και των υψηλότερων θερμοκρασιών του αέρα, θερμότερο αέρα γύρω από το σπίτι σας», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch.                                        

 «Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρο το σπίτι σας είναι πιο ζεστό, οι τοίχοι σας είναι πιο ζεστοί, τα παράθυρά σας είναι πιο ζεστά, όλα είναι πιο ζεστά, η εισαγωγή αέρα για το σύστημα κλιματισμού σας είναι πιο ζεστή — χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια για να το δροσίσετε.

"Έχετε ένα σπίτι που ζεσταίνεται πιο γρήγορα, το οποίο πάλι, χρειάζεστε περισσότερο ενέργεια για κλιματισμό για να το δροσίσετε."

Εικόνα 3. Συνθετικό γρασίδι που χρησιμοποιείται στα περιθώρια των δέντρων.Ο συνθετικός χλοοτάπητας όχι μόνο κάνει το μικροκλίμα γύρω από το σπίτι σας πιο ζεστό, αλλά συμβάλλει επίσης στη θέρμανση του προαστίου σας. (ABC Radio Adelaide: Malcolm Sutton) 

Ο αντίκτυπος της θερμότητας υπερβαίνει απλώς το να έχετε ένα πιο ζεστό μικροκλίμα γύρω από το σπίτι σας. "Μπορεί να νομίζετε ότι μόνο εγώ έχω λίγο συνθετικό χλοοτάπητα, αλλά τώρα είναι και άλλοι 20 γείτονες που έχουν και φυσικά, όταν το προσθέτετε αυτό, έχει συλλογικό αντίκτυπο στο μικροκλίμα του προαστίου σας όπου αυτό γίνεται πιο ζεστό", αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch.

«Συλλογικά ολόκληρο το προάστιο θα είναι πιο ζεστό, κάτι που έχει επιπτώσεις στις θερμοκρασίες τη νύχτα, αλλά και στο περιβάλλον όπου ορισμένα πλάσματα χρειάζονται απλώς ορισμένες θερμοκρασίες και ορισμένα φυτά χρειάζονται ορισμένες εξελίξεις των θερμοκρασιών ημέρας-νύχτας. Τα αφαιρείτε όλα αυτά αλλάζοντας τόσο μεγάλο μέρος της επιφάνειας σε τέτοιου είδους υλικά;».

«Δεν είναι μόνο το δικό σου μικρό κομμάτι με τεχνητό γρασίδι. Είναι πραγματικά αυτό που συμβαίνει και αλλού».

 

Μη βιώσιμος κύκλος ζωής

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο συνθετικός χλοοτάπητας αποτελείται από συνθετικές ίνες που συνήθως κατασκευάζονται από νάιλον ή από πολυπροπυλένιο και συνδέονται με ένα υλικό υποστήριξης, τα οποία προέρχονται όλα από αργό πετρέλαιο. 

Η διάρκεια ζωής του τεχνητού χλοοτάπητα εξαρτάται από τον τρόπο εγκατάστασης, συντήρησης και χρήσης του, αλλά τείνει να είναι 10 χρόνια περίπου, αν και ορισμένοι κατασκευαστές νεότερων προϊόντων λένε ότι μπορεί να διαρκέσει έως και δύο δεκαετίες. 

Όταν φτάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα πλαστικά, ο τεχνητός χλοοτάπητας είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί λόγω μολύνσεων, χρωμάτων και σταθεροποιητών μέσα στο υλικό.

«Αυτό που βρίσκουμε στις ΗΠΑ είναι ότι μεγάλο μέρος του τεχνητού χλοοτάπητα που αντικαθίσταται με άλλες επιφάνειες καταλήγει σε χωματερή, κάτι που δεν είναι καλό τέλος για αυτά τα προϊόντα», δήλωσε ο John Ting, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σχολής Τεχνών και Σχεδίασμού της Καμπέρα, είπε.

«Όσον αφορά τον κύκλο ζωής για αυτά τα είδη πλαστικού, δεν είναι πραγματικά πολύ βιώσιμο πράγμα.

«Ενώ πράγματα όπως πλακάκια, ή πέτρινες πλακόστρωτες, ή σκυρόδεμα, ακόμη και χαλίκι, πολλά από αυτά μπορούν πραγματικά να ενσωματωθούν σε άλλα υλικά ή μπορούν πραγματικά να ανακυκλωθούν μόνα τους».

Εικόνα 4. Τεχνητό γρασίδι σε ανάκληση για να δείξει το μαύρο υπόστρωμα.Είναι πολύ δύσκολο να ανακυκλωθεί ο συνθετικός χλοοτάπητας και το μεγαλύτερο μέρος του καταλήγει σε χωματερή. (flikr: John Englart) 


Ο καθηγητής Mark Howden, διευθυντής του Ινστιτούτου για λύσεις για το κλίμα, την ενέργεια και τις καταστροφές στο Australian National University, λέει ότι πρέπει επίσης να εξεταστεί το στοιχείο των αερίων του θερμοκηπίου. 

«Το κανονικό γρασίδι μπορεί να απορροφήσει λίγο άνθρακα, σε σύγκριση με το τεχνητό γρασίδι ή την άσφαλτο ή το σκυρόδεμα, αυτά τα τελευταία έχουν μεγάλο αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου», είπε.

«Αν σκεφτούμε ευρύτερα για αυτό το ζήτημα, αυτές οι τεχνητές επιφάνειες είναι προβληματικές από την άποψη της κλιματικής αλλαγής».


Μικροπλαστικά τεμάχια σε υδάτινες οδούς

Ενώ υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων τεχνητού χλοοτάπητα στην αγορά με διαφορετική σύνθεση και αντοχή, οι συνθετικές ίνες μπορούν να σπάσουν-αποδομηθούν  και τμήματά τους να καταλήξουν σε υδάτινες οδούς, ειδικά σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.

«Επειδή έρχονται σε επαφή με τα πόδια, επειδή οι άνθρωποι περπατούν από πάνω τους και ούτω καθεξής, και επειδή είναι έξω με τον καιρό, αυτό που τείνουμε να λαμβάνουμε είναι κομμάτια πλαστικού που στην πραγματικότητα πέφτουν από το ίδιο το τεχνητό γρασίδι και μπαίνουν σε υδάτινες οδούς», είπε ο επίκουρος καθηγητής Ting.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί εισάγουμε περισσότερα μικροπλαστικά στο περιβάλλον μας».


Εικόνα 5. Μικροσκοπικά τεμάχια καουτσούκ σε μονοπάτι δίπλα στον τεχνητό χλοοτάπητα.Γέμισμα από κοκκοποιημένο καουτσούκ που έχει ξεπλυθεί από μια επιφάνεια συνθετικού χλοοτάπητα σε ένα παρακείμενο μονοπάτι. (Παρέχεται: Sebastian Pfautsch)  

                   Το γέμισμα απλώνεται συνήθως πάνω από τον χλοοτάπητα για να βοηθήσει τις λεπίδες η τα ελάσματα των «φύλλων» του γρασιδιού να σηκωθούν και να διατηρήσουν τον χλοοτάπητα επίπεδο. Στις αυλές, αυτό το γέμισμα είναι συχνά πυριτική άμμος που έχει αιχμηρές άκρες που μπορούν να συμβάλουν στο σπάσιμο των λεπίδων του γρασιδιού.

Κοκκοποιημένο καουτσούκ ή καουτσούκ, συνήθως κατασκευασμένο από παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, χρησιμοποιείται επίσης ως πλήρωση — ιδιαίτερα σε αθλητικούς χώρους.

«Αυτό απλώς φωνάζει για καταστροφή», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch.

«Τώρα όχι μόνο έχετε τη φυσική αποσύνθεση του πράσινου υλικού, αλλά έχετε εισαγάγει κάτι ακόμα πιο μικρό και χαλαρό υλικό που πηγαίνει παντού.

 

«Μπορείς να βρεις αυτό το υλικό, σε πολλά, πολλά, πολλά μέτρα μακριά από τα χωράφια σε πάρκα όπου απλώς συσσωρεύεται. Απλώς αυτό αρχίζει να μετακινείται. 

"Υπάρχουν μελέτες σε αυτή την έκθεση… που περιγράφουν τον αντίκτυπο αυτού στα υδάτινα περιβάλλοντα επειδή αρχίζει να εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα».

 

Έλλειψη βιοποικιλότητας


Εικόνα 5. Μια λαμπερή κόκκινη πασχαλίτσα που σκαρφαλώνει σε μια λεπίδα από πράσινο γρασίδι.Μια μεγάλη ποικιλία μικροβίων και εντόμων ζει στο φυσικό γρασίδι και στο έδαφος γύρω από αυτό. (Pixabay: BubbleJuice) 

Ο τεχνητός χλοοτάπητας δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον πάνω από το έδαφος, αλλά και τον άνθρακα στο έδαφος και τα ζωντανά συστήματα από κάτω.«Ο τεχνητός χλοοτάπητας δεν έχει οικολογία όπως το γρασίδι», αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Ting.

«Πολλά είδη μικροβίων, εντόμων και άλλων οργανισμών ζουν πραγματικά στο γρασίδι και στο χώμα γύρω από το γρασίδι. …Το φυσικό γρασίδι και η φυτεμένη ύλη προάγουν πραγματικά τη βιοποικιλότητα και επιστρέφουν στο έδαφος και το κάνουν πιο δυνατό, πιο γόνιμο και ούτω καθεξής. Το τεχνητό γρασίδι δεν επιτρέπει να συμβεί αυτό».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Pfautsch περιγράφει τον συνθετικό χλοοτάπητα ως «μπλοκάρισμα» της βιοποικιλότητας.

«Μόλις αρχίσετε να μειώνετε την ανταλλαγή αερίων μεταξύ της ατμόσφαιρας και του εδάφους, αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλη την πανίδα του εδάφους, τα πλάσματα που ζουν στο έδαφος, που είναι μια τεράστια αποθήκευση άνθρακα», είπε.

«Όλα αυτά χάνονται επειδή ουσιαστικά κόβετε τους αγωγούς τροφοδοσίας τους για ανταλλαγή αερίων».

Εναλλακτικές λύσεις γκαζόν για την αυλή σας

Υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε για τους χλοοτάπητες. Αλλά μερικές φορές χρειάζεστε μια αλλαγή.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες φυσικές εναλλακτικές λύσεις αντί του τεχνητού χλοοτάπητα που δεν απαιτούν απαραίτητα τον χρόνο και την προσπάθεια ενός καλά περιποιημένου παραδοσιακού χλοοτάπητα και εξακολουθούν να φαίνονται ευχάριστα σε περιόδους ξηρασίας.


Εικόνα 6. Ένα πλαϊνό μονοπάτι ενός σπιτιού με μια πύλη, με το μονοπάτι από πλάκες που περιβάλλεται από φυλλώδη πράσινα και μικρά μοβ λουλούδια Η εγγενής βιόλα δημιουργεί μια πολύχρωμη εδαφοκάλυψη & είναι εύκολο να αναπτυχθεί και ταιριάζει σε κήπους με ανάλαφρο φως. (Παρέχεται: Vivid Design) 

Για όσους δεν θέλουν να διατηρήσουν ένα φυσικό γκαζόν, ο καθηγητής Howden προτείνει τη φύτευση εδαφών και θάμνων ή την ανάπτυξη ενός κήπου εξοχικής κατοικίας.

«Όλο και περισσότερο, υπάρχουν μερικές πραγματικά εξαιρετικές επιλογές. Περπατήστε στα προάστια σας και δείτε αυτό πού έχουν κάνει οι άνθρωποι αυτές τις επιλογές και πόσο ελκυστικές μπορούν να γίνουν», 

Αν το εγγενές γρασίδι και οι θάμνοι δεν λειτουργούν για την αυλή σας, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε λίγο φλοιό, βότσαλα ή ροκανίδια.

«Μπορείτε απλώς να έχετε τσιπς φλοιού σαν σάπια φύλλα πάνω από τη γη σας, και αυτό δεν θερμαίνεται τόσο πολύ όσο ο τεχνητός χλοοτάπητας και διατηρεί το έδαφος υγιές», είπε ο Επίκουρος Καθηγητής Ting.

 

Πρωτότυπος τίτλος του άρθρου :

The environmental impacts of artificial turf worth considering before rolling it out in your backyard  By Penny Travers

Απόδοση στα Ελληνικά

Μ. Καπάνταης Δασολόγος- Περιβαλλοντολόγος                                                      

τ. Δ/ντης Πρασίνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου