Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Ν.Υόρκη: Κρατούμενοι κατασκευάζουν αντισηπτικά που απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν

της Άντζελας Ιωαννίδου
Εν μέσω έλλειψης αντισηπτικών, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, αποφάσισε την κατασκευή αντισηπτικών εκμεταλλευόμενος την εργασία κρατουμένων σε φυλακές των ΗΠΑ.

Το σόου
Σε μια σκηνή που έμοιαζε με τηλεοπτικό σόου, ο κυβερνήτης αποκάλυψε με υπερηφάνια το αντισηπτικό που κατασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη από την εταιρεία Corcraft ζητώντας να ανοίξει μια κουρτίνα δίπλα του. Πίσω από την κουρτίνα αποκαλύπτονται δεκάδες δοχεία από το κρατικό αντισηπτικό. Ο κυβερνήτης δήλωσε ότι το προϊόν της Νέας Υόρκης ήταν ανώτερο από τα αντισηπτικά του εμπορίου επειδή περιέχει περισσότερο απολυμαντικό αλκοόλ, 75% σε σύγκριση με το 60% που περιέχνουν συνήθως τα αντισηπτικά.
Ο κυβερνήτης καυχήθηκε ότι το απολυμαντικό της πολιτείας της Νέας Υόρκης είναι πολύ φθηνότερο από αυτό που αγόρασε στο εμπορικό κατάστημα.
Αυτό που ο κυβερνήτης δεν είπε ποτέ ήταν ότι το Corcraft είναι ένα «εμπορικό σήμα» για το προϊόν που κατασκευάζεται από το Τμήμα Σωφρονιστικών Βιομηχανιών. Με άλλα λόγια, το αντισηπτικό χεριών κατασκευάζεται από κρατούμενους της κυβέρνησης της Νέας Υόρκης.

Στον ιστότοπό του, ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι «απασχολεί κρατούμενους σε ουσιαστικές θέσεις εργασίας που βοηθούν στη διδασκαλία καλής ηθικής εργασίας και πολύτιμων δεξιοτήτων εργασίας».

«Είναι πολύ φθηνότερο για εμάς να το κάνουμε οι ίδιοι παρά να το αγοράσουμε στην ανοιχτή αγορά», δήλωσε ο Cuomo.
Το προϊόν, που ονομάζεται NYS Clean, θα διανεμηθεί σε δήμους, σχολεία και κυβερνητικούς οργανισμούς στη Νέα Υόρκη. Η τρέχουσα δυνατότητα είναι να κατασκευάζονται 100.000 γαλόνια την εβδομάδα.

Ποια είναι η εταιρεία Corcraft
Η Corcraft, τμήμα του κρατικού συστήματος σωφρονιστικών ιδρυμάτων χρησιμοποιεί κρατούμενους για την κατασκευή προϊόντων που πωλούνται κυρίως σε κρατικές και τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Σε 13 φυλακές της Νέας Υόρκης, η Corcraft παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από μεταλλικά προϊόντα στο Albion έως στρώματα και μαξιλάρια στα Ανατολικά και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα σε Clinton και Coxsackie.

Το πρόγραμμα δημιουργεί πωλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, εν μέρει επειδή θεωρείται πάροχος «προτιμώμενης πηγής», που σημαίνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες μπορούν να αγοράζουν αγαθά από την Corcraft χωρίς να συνάψουν σύμβαση για προσφορά.
Οι υπάλληλοι της Corcraft – όλοι κρατούμενοι σε κρατικές φυλακές – πληρώνονται με έναν αρχικό μισθό 16 σεντ ανά ώρα που φθάνει μέγιστο μισθό τα 65 σεντ ανά ώρα, σύμφωνα με το Τμήμα Σωφρονιστικών και Κοινοτικών Υπηρεσιών.

Καμιά μέριμνα για τους κρατούμενους
Οι κρατούμενοι που παράγουν το αντισηπτικό δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιούν λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
Οργανώσεις που στηρίζουν τους κρατούμενους της Νέας Υόρκης ανησυχούν για τις επιπτώσεις του COVID-19 στις τοπικές φυλακές. Η Εταιρεία Νομικής Βοήθειας δήλωσε ότι τα άτομα που περιορίζονται σε φυλακές και κρατητήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.
«Σε αντίθεση με τους ανθρώπους της ελεύθερης κοινωνίας, οι φυλακισμένοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό ή σαπούνι για πλύσιμο των χεριών ή τη δυνατότητα να αναζητούν σωματική απόσταση» ανέφερε η εταιρεία Νομικής Βοήθειας σε δήλωσή της.
Σύμφωνα με την 13η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος, η δουλεία και η ακούσια υπηρεσία απαγορεύονται εκτός κι αν ασκούνται ως ποινή του εγκλήματος εκ του οποίου ο συμβαλλόμενος θα πρέπει να έχει καταδικαστεί. Η επέκταση αυτής της εξαίρεσης στηρίζει τη μαζική ποινικοποίηση και την επέκταση της βιομηχανίας των φυλακών στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΕΣ: healthing.ca,  eu.usatoday.com,  nbcnewyork.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου