Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ανοσία της αγέλης και ελεύθερη οικονομία



Του Φάνη Βορεινάκη
Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων εναντίον της ασύμμετρης υγειονομικής απειλής του κορωνοιού διέφεραν και διαφέρουν ανάλογα με την έγκαιρη-έγκυρη ή μη πληροφόρηση περί της βαρύτητας της απειλής,αλλά και την κοινωνική-οικονομική συγκρότηση των κυβερνήσεων. Επομένως δεν είναι απορίας άξιον η αντίδραση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διά στόματος του πρωθυπουργού Boris Johnson, ο οποίος επιδίωξε αρχικά τη θωράκιση των Βρετανών με την στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Σκοπός του Βρεττανού PM και των συμβούλων του, ήταν να αποκτήσει ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκείνο το επίπεδο της ανοσίας σε τέτοιο ποσοστό - συζητιέται τουλάχιστον το 70% -  ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. 

Η θεωρητικά όχι απορριπτέα αυτή θέση,  βασίζεται στην φυσική εξάπλωση της απειλής, που αποδεκατίζοντας τις ευαίσθητες - μεγάλης ηλικίας-  ομάδες, αφήνει τις νεαρότερες με ανοσία μετά την αποδρομή της (αν και το τελευταίο στοιχείο αμφισβητείται πλέον με πιστοποίηση θανάτων και νέων ατόμων από τον Covid-19).
Το προτεινόμενο σχήμα ανοσίας της αγέλης, θα ήταν ανθρωπιστικά αποδεκτό εάν η ικανοποιητική ανοσοποίηση  του πληθυσμού μπορούσε να επιτευχθεί με την χρήση εμβολίων (που δεν υπάρχουν τη στιγμή αυτή) -και όχι σαν αποτέλεσμα φυσικής επιλογής λόγω εξάπλωσης της νόσου, η οποία θα εξαφανίσει τους ασθενέστερους ηλικιωμένους ελαφρώνοντας ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά τους ταμεία.


Τι μας μένει επί του παρόντος; Φυσικά τα παρόντα μέτρα, περιορισμός μετακινήσεων, απομονώσεις, απολυμάνσεις, καλός αερισμός. Με σενάρια πιθανών απωλειών που θα έφθαναν τα 250.000 άτομα για το Ηνωμένο Βασίλειο και 1.2 εκατομμύρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες αντίστοιχα,λόγω απουσίας περιοριστικών μέτρων και μόλις 20.000 αν αυτά ισχύσουν για την Βρετανία, υποχρεώθηκε έστω καθυστερημένα η κυβέρνηση Johnson να υιοθετήση τα “καλύτερα” σενάρια και ο Θεός βοηθός....Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομόθυμη Αγγλοσαξωνική αντίδραση κατά του κορονοιού (όχι τυχαία λόγω της ειδικής σχέσης Αμερικής-Βρετανίας) η οποία εξηγείται και λόγω της εμμονικής προσήλωσής τους στην άκρατη νεο-φιλεύθερη οικονομία της αγοράς. Ας θυμηθούμε πρόσφατη δήλωση του προέδρου Trump, πως αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας μπορούν να προκαλέσουν τέτοια ύφεση στην αμερικανική οικονομία, που  με τη σειρά της θα επέφερε ίσο αριθμό απωλειών λόγω ανεργίας. Laissez-faire καπιταλίστες, ελευθερία του ....ιού και όποιος αντέξει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου