Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

"Ο Χριστός γεννήθηκε στο Ροζικλαίρ"


 

 
22ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ολύμπιον, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Κυριακή 8 Μαρτίου, ώρα 17:45

 

Το Ροζικλαίρ αποτέλεσε έναν από τους παλαιότερους και πιο κακόφημους κινηματογράφους των Αθηνών, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1913 για να κλείσει το 1968, διάγοντας πάνω από μισό αιώνα ζωής. Οι θαμώνες του ήταν λούστροι, παιδιά που κάνανε θελήματα, μικρομαγαζάτορες, επαρχιώτες, σκασιάρχες μαθητές, ναυτικοί, ομοφυλόφιλοι που πήγαιναν να ψωνιστούν, μικροπωλητές που πουλούσαν σάμαλι, κωκ, κλπ. ενώ οι γυναίκες-θεατές αποτελούσαν σπάνιο φαινόμενο. Οι ταινίες που έπαιζε ήταν συνήθως Β-διαλογής: γουέστερν, αισθηματικά, αισθησιακά, πολεμικά, νουάρ, μυστηρίου ενώ καμιά φορά προβάλλονταν και ταινίες Α-διαλογής, χωρίς να γνωρίζουν οι θαμώνες ότι επρόκειτο για ταινία του Τζων Φορντ ή του Χίτσκοκ, αδιαφορώντας για την προέλευσή ή το ποιον του εκάστοτε σκηνοθέτη. Ο ενθουσιασμός για τις ταινίες ήταν τέτοιος που ξέφευγε από το τυπικό της σιωπηλής παρακολούθησης, με τους θεατές να επιδίδονται σε φωνές, γέλια, κλάματα, συνθήματα, εκάστοτε σε ξυλοδαρμούς, και ξέφρενους πανηγυρισμούς. Το Ροζικλαίρ “άνηκε” στους θαμώνες του, που δεν το αντιμετώπιζαν απλά ως ένα καταγώγιο, ή ως ένα “μελανό” και επικίνδυνο σημείο της πόλης όπως πολλοί ευυπόληπτοι Αθηναίοι, αλλά ως ένα μέρος όπου καρποφορούσε η φαντασία, ο ερωτισμός, ο αλληλοσεβασμός, ο σαματάς και κυρίως η ελεύθερη απόλαυση του κινηματογράφου. Για κάποιους ανθρώπους αποτελούσε ένα σημείο συγκέντρωσης του υποκόσμου, ενώ για άλλους έναν χώρο αδιαπέραστο από την εξουσία και την αστυνομία, όπου η φαντασία και η ελευθερία ήταν έννοιες συνυφασμένες.


 

Εκτός αυτών που μιλάνε για το «Ροζικλαίρ»: Μπέτυ Βακαλίδου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Πέτρος Μανταίος Τάκης Σπετσιώτης Γιώργος Χρονάς, Κώστας Φέρρης, Θωμάς Σιταράς, Δημήτρης Φύσσας, Νίκος Ζερβός, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Κολλάτος, στην ταινία ακούγονται δύο τραγούδια του Λουκιανού Κηλαϊδόνη για αυτό το σινεμά που στοίχειωσε την εφηβεία του, καθώς και κείμενα των Νίκου Νικολαΐδη, Πάνου Κουτρουμπάση, Πέτρου Μανταίου, και Λευτέρη Ξανθόπουλου.

 

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας Κώστας Δημολίτσας δηλώνει: «Είμαι απόφοιτος Κοινωνικής Θεολογίας. Αυτήν την περίοδο φοιτώ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτισμικών και Κινηματογραφικών Σπουδών της σχολής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω ασχοληθεί με τον κινηματογράφο θεωρητικά ως αρθρογράφος στα Artcore Magazine και Περιοδικό το Καλειδοσκόπιο, αλλά και πρακτικά συμμετέχοντας στο σεμινάριο Film School του Χρήστου Πυθαρά στο Booze. Αυτή είναι η πρώτη μου απόπειρα ως σκηνοθέτης.. Η ταινία «Ο Χριστός γεννήθηκε στο Ροζικλαίρ» αποτελεί φόρο τιμής όχι μόνο στο ίδιο το «Ροζικλαίρ» αλλά και σε έναν τρόπο θέασης του κινηματογράφου που έχει πια εκλείψει. Ο κινηματογράφος ως διαδραστικό βίωμα, όπου ο θεατής συνομιλεί ανοιχτά με την ταινία σαν να αποτελεί και ο ίδιος μέρος της. Προσωπικά ήρθα σε επαφή με τον λαϊκό κινηματογράφο και με το «Ροζικλαίρ» μέσω των σελίδων του Λεωνίδα Χριστάκη και του Νίκου Νικολαΐδη, από το βιβλίο του οποίου “Γουρούνια στον Άνεμο” προέρχεται και ο τίτλος της ταινίας.

 

"Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΡΟΖΙΚΛΑΙΡ", Α/Μ, 25’

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΣΕΝΑΡΙΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑΣ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑΣ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟΣ - QKAS PRODUCTIONS. ΜΟΝΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΙΟΥΚΑΣ- ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΛΙΤΣΑΣ.  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΚΟΤΖΟΣ -ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟ. ΜΟΥΣΙΚΗ: ΠΕΝΝΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ. ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΡΩΜΑΝΟΣ ΓΚΟΤΖΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΖΟΣ. ΒΟΗΘΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ POST PRODUCTION: QKAS PRODUCTIONS. ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΝΟΞΥΛΑΚΗΣ-STUDIO HXOY: BASEMENT PRODUCTIONS. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΜΙΑΝΟΣ. ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ: ΜΠΕΤΥ ΒΑΚΑΛΙΔΟΥ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ - ΤΑΚΗΣ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΡΗΣ - ΘΩΜΑΣ ΣΙΤΑΡΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ - ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΞΑΝΘΟΛΟΥΛΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ. ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΡΕΚΛΙΔΗΣ

 



Andonis Theocharis Kioukas

Chief Executive Officer

mob: +30 6937048151


 

Qkas Company

Film Productions/Events Management/Communication/Brand Architecture


12 Kanigos str, 106 77 Athens Greece, tel: +30 210 3313004  

 
Θάλεια Καλαφατά

Αθήνα: Κάνιγγος 12, 106 77 Αθήνα, τηλ:+30 210 3313004

Μύκονος: Cine Manto, 84600 Χώρα Μύκονος, τηλ: +22890 26165

 

Mob: +30 6937 048152


 

Thalia Kalafata

12, Kanigos str, 106 77 Athens Greece, tel +30 210 3313004

Cine Manto, 84 600 Chora Mykonos, tel +22890 26165

 



 

--

 

Θάλεια Καλαφατά

Αθήνα: Κάνιγγος 12, 106 77 Αθήνα, τηλ:+30 210 3313004

Μύκονος: Cine Manto, 84600 Χώρα Μύκονος, τηλ: +22890 26165

 

Mob: +30 6937 048152

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου