Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Κοπή ξύλινων πασσάλων που προστατεύουν τις αμμοθίνες στην παραλιακή ζώνη του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Aπό τον φορέα διαχείρισης υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς 
Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής αποτελούν οι υγρότοποι και οι περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες και οι ασβεστολιθικοί λόφοι. Προστατεύεται από Εθνική (Καταφύγιο Άγρια Ζωής, Εθνικό Πάρκο), Ευρωπαϊκή (Δίκτυο Natura 2000) και Διεθνή Νομοθεσία (Σύμβαση Ramsar).
Οι επόπτες του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου (ΦΔΥΚΣ&ΚΚ) για μια ακόμα φορά ήρθαν αντιμέτωποι με βανδαλιστικές πράξεις εντός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Δάσους Στροφυλιάς.
Ασυνείδητοι σκόπιμα και αυθαίρετα προέβησαν σε καταστροφικές πράξεις.
Με την χρήση αλυσοπρίονου έκοψαν όλους τους ξύλινους πασσάλους που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο διέλευσης προς την παραλία της Μπούκας καθώς και στον οριοθετημένο χώρο στάθμευσης οχημάτων στην παραλία του Κέντρου.
Τοποθετημένοι από χρόνια στην περιοχή, οι ξύλινοι πάσσαλοι οριοθετούν τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν στην κίνηση των επισκεπτών & λουόμενων προς τις παραλίες, καθώς και τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, προστατεύοντας παράλληλα τον ευαίσθητο και σπάνιο παράκτιο οικότοπο των θινών και τον οικότοπο προτεραιότητας θίνες με δάση από κουκουναριά.
Ο φυσικός οικότοπος 2270*, Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster, αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και προστατεύεται από Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία.
Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και σκοπό έχουν τη διευκόλυνση της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικότερα στους ευαίσθητους αμμοθινικούς σχηματισμούς και στο πανέμορφο δάσος κουκουναριάς.
ΘΙΝΕΣ-ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ
Όλο το δυτικό μέτωπο της Προστατευόμενης περιοχής καταλαμβάνεται από αμμώδη παραλία που αποτελεί φημισμένο τουριστικό προορισμό. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το εξαιρετικά διαμορφωμένο σύστημα αμμολόφων το οποίο συναντάται στα δυτικά του μεικτού δάσους χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis) και κουκουναριάς (Pinus pinea).
Οι αμμόλοφοι ή θίνες αποτελούν ένα σπάνιο και απειλούμενο τύπο παράκτιου οικοσυστήματος και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ολόκληρο το Δάσος και τους Υγροτόπους. Αποτελούν φυσικό φίλτρο και αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας, απορροφούν την ενέργεια των κυμάτων αποτρέποντας τη διάβρωση της παράκτιας ζώνης, συντελούν στον σχηματισμό των υγροτόπων εμποδίζοντας τα νερά των χειμάρρων να φτάσουν στη θάλασσα, προστατεύουν το Δάσος της Στροφυλιάς και την ενδοχώρα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το Ιόνιο Πέλαγος και επιπλέον φιλοξενούν σπάνια φυτά και πλήθος ζώων που φωλιάζουν, γεννούν και αναζητούν την τροφή τους εκεί.
ΔΑΣΟΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ
Στο βορειοδυτικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής βρίσκεται το περίφημο Δάσος της Στροφυλιάς, συνολικής έκτασης 22.000 στρεμμάτων, καλύπτει μια παραλιακή δασική λωρίδα μέσου πλάτους περίπου 1.250μ. Πρόκειται για το πιο εκτεταμένο Δάσος Κουκουναριάς (Pinus pinea) σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η Κουκουναριά είναι γνωστή για το σχήμα σας ομπρέλα και για τον εδώδιμο καρπό της, το κουκουνάρι. Η Κουκουναριά είναι ένα ευαίσθητο είδος με περιορισμένη μεσογειακή εξάπλωση. Προτιμά τα αμμώδη ή αμμοαργιλώδη εδάφη και για αυτό τη συναντά κανείς σε πεδινές εκτάσεις κοντά στη θάλασσα. Στη Στροφυλιά, το μεγαλύτερο μέρος των Κουκουναριών βρίσκεται προστατευμένο πίσω από τις συστάδες Χαλεπίου (Pinus halepensis) που φυτρώνουν ως τη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους και την αλατότητα του θαλασσινού νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου