Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ώσμωση Πολιτισμών



Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» –ο κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που ξεκίνησε το περυσινό Φθινόπωρο με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Αν. Προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Χατζηστεργίου– συνεχίζεται και φιλοξενεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6.30 μμ στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ (Τριπόδων 28, Πλάκα) την Πολύμνια Αθανασιάδη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, ΕΚΠΑ, στη διάλεξή της με θέμα “Αίρεσις και ώσμωση στην ελληνορωμαϊκή οικουμένη”.
Η ομιλία εστιάζει στη σημασιολογική πολυσημία του ουσιαστικού αρεσις στο οικουμενικό περιβάλλον της Μείζονος Μεσογείου κατά την ελληνορωμαϊκή χιλιετία (περ. 300 π.Χ. – 700 μ.Χ.). Οι εννοιολογικές μεταπτώσεις του κομβικού όρου αρεσις, κατά τη μακρά μετάβαση από την επαύριο των κατακτήσεων του Αλεξάνδρου ώς τη μετεωρική εμφάνιση του Μωάμεθ, τεκμηριώνουν την αργή μετάλλαξη μιας ανοικτής, πλουραλιστικής κοινωνίας σε μονόδοξη, προβάλλοντας στην οθόνη του παρελθόντος την παρακόλουθη μεταμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού πολιτισμού σε θεοκεντρικό. Ερμηνευτικό εργαλείο για την ανίχνευση αυτού του φαινομένου σε διάφορα, εκ πρώτης όψεως άσχετα, περιβάλλοντα, είναι η ώσμωση ―δύναμη όχι απαραίτητα θετική (αλλά ούτε και αρνητική!)―
χάρη στην αφανή δράση της οποίας είναι αναπόδραστη η διαπίδυση ιδεών και τρόπων συμπεριφοράς μεταξύ ατόμων που κινούνται στον ίδιο ιστορικό χώρο.


Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» θα ξεκινήσει και πάλι τη νέα χρονιά, με νέες θεματικές (δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.ellet.gr από τον Ιανουάριο 2019)

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μετά τη διάλεξη, το Εντευκτήριο της ΕΛΛΕΤ θα είναι ανοικτό, για όσους θέλουν να συνεχίσουν την συζήτηση με φίλους και ένα ποτήρι κρασί.  
(για κράτηση θέσεων: κα Κ. Βλάχου, τηλ. 210 – 32 25 245 / εσωτ. 112 )


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ: Φθινόπωρο 2018

26 / 9 / 2018: "Τα δημοτικά τραγούδια ως φορείς και παραγωγοί ιστορίας", Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας – δημοσιογράφος.  

18 / 10 / 2018: “Το ‘εμείς’ και οι ‘άλλοι’ στην ελληνική Διασπορά, 16.-19ος αι.”, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, ΕΚΠΑ.

8 / 11 / 2018: “Συνασός: Μια ιστορία επάλληλων ρωμαίϊκων, οθωμανικών και ελληνικών πραγματικοτήτων στη Μικρά Ασία του 19ου αιώνα”, Χρήστος Χατζηιωσήφ, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
18 / 12 / 2018: “Αρεσις και ώσμωση στην ελληνορωμαϊκή οικουμένη”, Πολύμνια Αθανασιάδη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, ΕΚΠΑ.


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο www.ellet.gr


Γραμματεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28, 10558 Πλάκα
Τηλ 210-3225245  φαξ 210-3225240


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου