Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ποίημα Eclat Eclair, του Κωστή Τριανταφύλλου.


Σημείωμα για το μελοποιημένο, από τον Guillaume Loizillon, ποίημα Eclat Eclair, του Κωστή Τριανταφύλλου.


Eclat Eclair:

αυτός είναι ο τίτλος του τελευταίου ποιήματος του Κωστή το οποίο διασαφηνίζει με μία ανέκκλητη διορατικότητα αυτή την έννοια της ετοιμότητας του είναι, έτσι ώστε να ανακαλύψει την ταυτότητά του τη στιγμή την πιο κρίσιμη της συνειδητοποίησής του.

Πραγματικά πρόκειται εδώ για υπαρξιακή άσκηση με την έννοια την πιο διανοητική και πνευματική του λόγου. Το φαινόμενο αυτό μέσα στην ανθρώπινη διάσταση που του δίνει ο Κωστής, ανάγεται ουσιαστικά στην «ελεύθερη» ηθική (morale laique) άσκηση του είναι σε σχέση με το ηλεκτρικό πεδίο, δηλαδή την ηλεκτρική φύση του σύμπαντος. Αυτό που ο καλλιτέχνης επιδιώκει να μας καταδείξει δια μέσου των διαφορετικών μηχανισμών της δημιουργίας του, είναι αυτή η δυνατότητα συγχρόνως μη καθορισμένη και απεριόριστη, στην οποία η φύση του ουρανού και της γης μας παραπέμπει: στην αποκάλυψη του εαυτού μας από εμάς τους ίδιους… γράφει ο Pierre Restany.


Ο Κωστής γράφει:

στην εισαγωγή της, η πολυσέλιδη αυτή σύνθεσή μου, αντιμετωπίζει την λέξη αυθύπαρκτα, εννοιοδοτώντας την με την αντιστικτική παράθεση και μόνο μια άλλης λέξης. Έτσι, ανεβάζοντας την ενέργεια της σύνθεσης γεννιέται η αποσπασματική εκείνη φράση που μας οδηγεί στην επανασύνθεση των νοημάτων επαναδραστηριοποιώντας τις λέξεις της εισαγωγής, γράφτηκε στη Γαλλική.



Έχοντας στα χέρια τον ηλεκτρονικό μου κεραυνό συνομίλησα μαζί του, σε ανάλογες δράσεις, με φράσεις - κλειδιά από αυτό το ποίημα, ο δε συνθέτης G. Loizillon χρησιμοποιώντας τον ήχο της φωνής μου, δημιούργησε αυτή του την σύνθεση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου