Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

1204, η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης


Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους πολεμιστές της Δ' Σταυροφορίας υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά τη μακραίωνη πορεία της. Μια σωρεία λαθών και παραλείψεων των βυζαντινών κυβερνήσεων επέτρεψε σε μια ομάδα θρησκόληπτων βαρβάρων να καταλάβει την ισχυρότερη και πλουσιότερη πόλη του χριστιανικού κόσμου. Η πρώτη άλωση της Βασιλεύουσας με τη λεηλασία που επακολούθησε, προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στον παγκόσμιο πολιτισμό και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την επικράτηση του Ισλάμ στη Μικρά Ασία και στη χερσόνησο του Αίμου κατά τους επόμενους αιώνες. 

Η Κοιν.Σ.Επ. Πράματα και Θάματα και το πολιτιστικό στέκι μπουκαδούρα (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) οργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 11 Απριλίου στις 8μμ για την Άλωση του 1204

Στην εκδήλωση, ο καλεσμένος ομιλητής Δημήτρης Μπελέζος θα εξιστορήσει τον δραματικό τρόπο με τον οποίο συντελέσθηκε η άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους για να κατανοήσουμε τις τεράστιες συνέπειες αυτής της καταστροφής, η οποία άλλαξε τον ρου της Ιστορίας και σημάδεψε τη συλλογική μνήμη του χριστιανικού κόσμου. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου