Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

«ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ» :ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




27 - 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
 

Ώρες προβολών & εκδηλώσεων:

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή: 19:00, 21:00



Ελεύθερη Είσοδος 

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), το σωματείο των Ελλήνων κριτικών με ενεργό δράση από το 1976, εμπλουτίζει φέτος την ετήσια δραστηριότητά της με ένα ξεχωριστό τριήμερο προβολών με ελεύθερη είσοδο, και σας καλεί να δείτε το σινεμά «Με το Βλέμμα της Κριτικής».



Κάθε χρονιά η Π.Ε.Κ.Κ. βραβεύει κορυφαίες ταινίες στις σημαντικότερες εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, και Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα, οι οποίες προβάλλουν την αφρόκρεμα της κινηματογραφικής παραγωγής του είδους τους, και η Π.Ε.Κ.Κ. βρίσκεται εκεί για να αναδείξει τις καλύτερες επιλογές. Παράλληλα, από το σύνολο των ταινιών που βγαίνουν κάθε χρόνο στις αίθουσες, οι Έλληνες κριτικοί ψηφίζουν και αναδεικνύουν την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, και τις παρουσιάζουν στην ετήσια έκδοση «Κινηματογράφος».




Για πρώτη φορά, όλες οι ταινίες που απέσπασαν το βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. τη χρονιά που πέρασε, καθώς και η καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία της χρονιάς, θα προβληθούν σε ένα τριήμερο προβολών, που θα φέρει την Αθήνα σε επαφή «Με το βλέμμα της κριτικής»…  



Η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2018, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.



Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την ευγενική υποστήριξη της Feelgood Entertainment, της Seven Films, της BΑC Films, της Filmworks, του Νεανικού Πλάνου, του Cinemad, της Printfair, της Aegean Airlines, και με τη συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και του Σπιτιού της Κύπρου.



Οι ταινίες που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση, είναι οι δυο καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου («Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη ως καλύτερη ελληνική και «Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ ως καλύτερη ξένη ταινία), καθώς και οι ταινίες που απέσπασαν το βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στις εγχώριες κινηματογραφικές διοργανώσεις: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης («Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης («Village Potemkin» του Δομήνικου Ιγνατιάδη), Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας («Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας («Απαγορευμένη Επίσκεψη» του Νίκου Θεοδοσίου) και Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου («Μια Οικογένεια» του Σεμπαστιάνο Ρίζο).



Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία των δημιουργών τους και θα ακολουθήσουν Q&A sessions με το κοινό και τους συντελεστές. Παράλληλα, στον χώρο της Ταινιοθήκης θα διατίθενται τεύχη της ετήσιας έκδοσης της Π.Ε.Κ.Κ. «Κινηματογράφος», καθώς και οι πρόσφατες μονογραφίες για τον Λουκίνο Βισκόντι και τον Αντρέι Ταρκόφσκι. Ενώ το Σάββατο 28 Απριλίου στις 20.00 θα παρουσιαστεί το νέο τεύχος «Κινηματογράφος 2017» από τους αρχισυντάκτες του, Γιάγκο Αντίοχο, Νέστορα Πουλάκο και Ιωσήφ Πρωϊμάκη.



Για το πρόγραμμα αναλυτικά ανατρέξτε παρακάτω:




Σας περιμένουμε όλους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ώστε να συζητήσουμε και να δούμε ταινίες…



«Με το Βλέμμα της Κριτικής»



Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαίρη Πίζγα

Περισσότερες πληροφορίες: Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου




Διοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.)

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού



Χορηγοί: Feelgood Entertainment, Seven Films, BΑC Films, Filmworks,

Νεανικό Πλάνο, Cinemad, Printfair

Χορηγός Αερομεταφορών: Aegean Airlines



Σε συνεργασία: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Σπίτι της Κύπρου

Tριήμερο ΠΡΟΒΟΛΩΝ «Με το Βλέμμα της Κριτικής»







ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



19.00 «Amerika Square» (86’) του Γιάννη Σακαρίδη

Ένας tattoo artist, ένας ρατσιστής φίλος του, μια μπλεγμένη με τη μαφία Αφρικανή τραγουδίστρια, ένας Σύριος πρόσφυγας που θέλει να φύγει από τη χώρα. Οι πορείες τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων συναντιούνται με φόντο την Πλατεία Αμερικής. Με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμι Μπαζάκα. Καλύτερη ελληνική ταινία του 2017, σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών.



21.00 «Μια οικογένεια» (97’) του Σεμπαστιάνο Ρίζο

Ο Βενσάν και η Μαρία, φαίνονται ένα ζευγάρι φυσιολογικό που περνούν το χρόνο τους στη Ρώμη. Σύντομα, όμως, αποκαλύπτεται η αλήθεια: το σεξ μεταξύ τους, καθαρά καταναγκαστικό και με σαφή σκοπό την εγκυμοσύνη, γίνεται για να «βοηθάνε ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά», με το ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα. Όταν η Μαρία αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να φτιάξει τη δική της οικογένεια, μία νέα εγκυμοσύνη φέρνει άλλη τροπή στην υπόθεση. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας. Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.







ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



19.00 «Ουρανία» (16’) της Δέσποινας Κούρτη

Η Ουρανία είναι μια μεσήλικη γυναίκα που έχει παραμελήσει τον εαυτό της. Η εμφάνιση ενός άγνωστου νεαρού, θα τη βοηθήσει να ξαναβρεί τη γυναικεία φύση της. Πρωταγωνιστούν οι Φωτεινή Μπαξεβάνη και Ηλίας Μουλάς. Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.



19.30 «Απαγορευμένη επίσκεψη» (35’) του Νίκου Θεοδοσίου

Ένα οδοιπορικό στις Χούρδες (Εξτρεμαδούρα, Ισπανία) αναζητώντας τα χνάρια του Λουίς Μπουνιουέλ και τα ίχνη των ανθρώπων. Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.



20.15 Παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης «Κινηματογράφος 2017»

Οι αρχισυντάκτες της ιστορικής ετήσιας έκδοσης (αλμανάκ) της Π.Ε.Κ.Κ. «Κινηματογράφος 2017», Γιάγκος Αντίοχος, Νέστορας Πουλάκος και Ιωσήφ Πρωιμάκης θα παρουσιάσουν το νέο τεύχος, λίγο πριν κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία.



21.00 «Χωρίς αγάπη» (127’) του Αντρέι Σβιάγκιντσεφ

Η Ζένια και ο Μπόρις βρίσκονται στα πρόθυρα του διαζυγίου. Οι συνεχείς καβγάδες επηρεάζουν τη σχέση με τον 12χρονο γιο τους Αλιόσα, ο οποίος μια μέρα εξαφανίζεται μυστηριωδώς. H ταινία έλαβε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών. Αναδείχθηκε καλύτερη ξένη ταινία του 2017, σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία των Ελλήνων κριτικών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ



19.00 «Village Potemkin» (85’) του Δομήνικου Ιγνατιάδη

Ο Δομήνικος, πρώην χρήστης ουσιών, περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει, με ένα ποδήλατο και μια κάμερα go-pro, συναντά ανθρώπους που κάνουν το ίδιο με εκείνον – μένουν καθαροί από ουσίες και ζουν γεμάτοι συνείδηση. Η χαρά του πιώματος, η κατάρρευση, η αποδοχή του προβλήματος, η ανάρρωση. Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.



21.00 «Ρόζμαρι» (112’) του Άδωνι Φλωρίδη

Ο συγγραφέας μιας τηλεοπτικής σαπουνόπερας έχοντας ξεμείνει από ιδέες αρχίζει να παρακολουθεί τους «δυσλειτουργικούς» γείτονες του για να εμπνευστεί. Όμως, αντί αυτού, θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα γύρω του. Η προσοχή του στρέφεται ιδιαίτερα προς τη Χρύσω, μια νεαρή γυναίκα που συχνά το σκάζει από το σπίτι, που μένει με την οικογένειά της. Βραβείο της Π.Ε.Κ.Κ. στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου