Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ στις ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ




Μετά από μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση και δύο διαδοχικές διερευνητικές συνελεύσεις,αποφασίστηκε η συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων», στην οποία συμμετέχουν  πολίτες της Αττικής ανεξάρτητα από τον τόπο της καταγωγής τους. Αφορμή αποτέλεσαν οι παραχωρήσεις των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων -σε μεγάλα τμήματα, γνωστά σαν «οικόπεδα», της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας- σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς και η εντατικοποίηση των ερευνητικών γεωτρήσεων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας («οικόπεδο» Ιωαννίνων).

Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι η συμβολή στην ενημέρωση και στην περαιτέρω ανάπτυξη των αντιστάσεων ενάντια σε μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική θέση της χώρας και θα διαιωνίσει την υποταγή της σε ένα αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο, που έχει σαν αποτέλεσμα την καταλυτική διατάραξη της αρμονικής σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα επιδιώξει κοινές ή παράλληλες δράσεις με φορείς και συλλογικότητες -στην Αττική και στις άλλες περιοχές, ιδιαίτερα στις άμεσα «πληττόμενες»-, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, στη βάση της αυτονομίας και της ισοτιμίας.

Καλούμε όσους/ες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια, να το εκδηλώσουν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους στη λειτουργία και στις δραστηριότητες της Πρωτοβουλίας, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται ανοιχτά.


Για την επικοινωνία με την Πρωτοβουλία, υπάρχει η ηλ/κή διεύθυνση:
ath.stop.mining@gmail.com
Η σελίδα της Πρωτοβουλίας στο f/b είναι: Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η πρώτη, μετά τη συγκρότηση, συνέλευση της Πρωτοβουλίας θα γίνειτην Τετάρτη, 9/5/2018, στις 19:30, στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ  (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή).






STOP στις έρευνες και στις εξορύξεις υδρογονανθράκων



Νέες καταστροφικές και επικίνδυνες επιλογές έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, με απροσδιόριστες συνέπειες στη ζωή μας και στο μέλλον του τόπου. Πετρελαϊκοί κολοσσοί, που ενοχοποιούνται για ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές και εξυπηρετούνται από την εκμετάλλευση και το αιματοκύλισμα Μέσης Ανατολής και Αφρικής, έχουν εγκατασταθεί στην Ν.Α. Μεσόγειο.  Στη χώρα μας, η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Β.Δ. Πελοπόννησος, ο Δ. Πατραϊκός, το Κατάκολο, το Ιόνιο και η θάλασσα νότια της Κρήτης, έχουν παραδοθεί -με συμβάσεις παραχώρησης- για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Ταυτόχρονα, με τις πρώτες προσπάθειες εξόρυξης στην Κύπρο, ξεκίνησε η όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία.



Οι υδρογονάνθρακες δε φέρνουν την ευτυχία

Οι διεθνείς έρευνες και στατιστικές είναι αμείλικτες: χώρες και περιοχές που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις, έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία και συγκρούσεις.  Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, πολλές περιοχές εξόρυξης -αμέσως μετά την πρώτη περίοδο κατασκευής των έργων-βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό μαρασμό, ασθένειες που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστιο κύμα μετανάστευσης. Χαρακτηριστικό, πρόσφατο παράδειγμα η περιφέρεια Μπαζιλικάτα στη γειτονική Ιταλία.



Τα κέρδη στις εταιρείες, οι ζημιές στην κοινωνία

Υπόσχονται αμφίβολα οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο από μισθώματα και φόρους, ανάλογα με τα κέρδη που θα δηλώνονται. Αναμφίβολα, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα κόστη των δημόσιων υποδομών που συνδέονται με τις εξορύξεις, της αντιμετώπισης -έστω και μέρους- των επιπτώσεων στην υγεία, στο περιβάλλον, στις παραγωγικές δραστηριότητες και του εξοπλιστικού «πυρετού», που αναμένεται να ακολουθήσει.

Από την άλλη πλευρά, τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών και της θάλασσας, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καθιζήσεις, καταστροφή γεωργικής γης, εκτοπισμός των παραδοσιακών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφία, μελισσοκομία κλπ), υποβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι οι μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση της «κανονικής» λειτουργίας των έργων εξόρυξης. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή και στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες. Και θα τις πληρώσουμε εμείς και όχι η Τοtal, η Repsol, η Edisson, η Exxon Mobil ή ο Λάτσης. Το πρόσφατο ατύχημα με τη διαφυγή μερικών τόνων πετρελαίου στο Σαρωνικό, είναι ένα ελάχιστο δείγμα της καταστροφής που θα απειλεί τεράστιο τμήμα της χώρας.



Ούτε στην Ήπειρο, ούτε πουθενά

Στην Ήπειρο, ξεκίνησαν οι διερευνητικές γεωτρήσεις ξεσηκώνοντας ένα κύμα τοπικών αντιδράσεων, που κινητοποίησαν τους απανταχού Ηπειρώτες. Μια περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, ιδιαίτερο ορεινό ανάγλυφο, ποτάμια, δάση, παραδοσιακούς οικισμούς και μοναδικά τοπία, που αποτελεί την πιο καθαρή και την πιο ανέγγιχτη περιοχή της Ε.Ε., προορίζεται να γίνει «σουρωτήρι» από χιλιάδες γεωτρύπανα που θα φτάνουν σε μεγάλα βάθη. Γεωτρύπανα που στήνονται ανοίγοντας δρόμους σε όλα τα βουνά αλλά και -αυθαίρετα- σε αγροτικές ιδιοκτησίες, ρυπαίνοντας τα νερά και καταστρέφοντας το τοπίο, προκειμένου να ψάξουν για κοιτάσματα.  Στα νησιά του Ιονίου, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη οι κάτοικοι ανησυχούν, ζητούν ενημέρωση και αντιδρούν στη βίαιη αλλαγή που τους επιβάλλεται.  Δεν είναι μόνοι τους! Έχουν στο πλευρό τους όσους συνειδητοποιούν ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι μια στρατηγική επιλογή, που θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική θέση της χώρας και θα διαιωνίσει την υποταγή της σε ένα αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο, που έχει σαν αποτέλεσμα την καταλυτική διατάραξη της αρμονικής σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και στη φύση.



Υπάρχει άλλος δρόμος και μας αφορά όλους

Ένας ενεργειακός σχεδιασμός, με κεντρική κατεύθυνση την εξοικονόμηση και με αποκεντρωμένη αξιοποίηση ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων -χωρίς τις ακρότητες που βιώνουμε σε διάφορες περιοχές της χώρας-, μπορεί να αποτελέσει έναν ορατό στόχο, που θα βελτιώσει τις συνθήκες του περιβάλλοντος, δημιουργώντας πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας,  μειώνοντας το κόστος της ενέργειας και θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας. Με την προϋπόθεση ότι ο στόχος αυτός θα αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης προσπάθειας ουσιαστικής αμφισβήτησης του εξορυκτικού μοντέλου ανάπτυξης.



Ελάτε να αγωνιστούμε μαζί!

Να μην αφήσουμε να γίνει η χώρα μας το νέο πεδίο συγκρούσεων και καταστροφής

για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και δρόμων.

Ο πλούτος της χώρας μας βρίσκεται πάνω στο έδαφος,  όχι κάτω από αυτό.

Απρίλης 2018



Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ath.stop.mining@gmail.com,      f/b: Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου