Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Φωτιά στη Λίμνη….



Είχα ένα συνάδελφο στην  Πολιτική Αεροπορία, που συνήθιζε να έρχεται καθυστερημένος στη δουλειά  και γι αυτό το λόγο αξιοποιούσε  μια μεγάλη γκάμα δικαιολογιών. Μια φορά όμως, ένα μεσημέρι, ήλθε και πάλι  καθυστερημένος και οι πρώτες κουβέντες που είπε φουριόζος  ως απολογία  ήταν : «Πήρε φωτιά το ποτάμι»… Ήθελε βέβαια με αυτό να πει συνοπτικά,  ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε στον Κηφισό και  άρπαξε φωτιά,   με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία στο δρόμο προσέλευσής του, όμως η όλη ψυχολογική  προεργασία επί προϊσταμένων και υφισταμένων προκάλεσε   ένα διάχυτο γέλιο : Άκου κει δικαιολογία, «πήρε φωτιά το ποτάμι»!
 

Τώρα μια άλλη περίπτωση «φωτιάς επί υγρού στοιχείου»,   καθόλου αστεία αυτή τη φορά, απασχολεί την κοινή γνώμη κι ακόμη περισσότερο τις τάξεις των γεωτεχνικών:  Είναι η φωτιά στη Λίμνη Εύβοιας, δηλαδή όχι σε κάποια λίμνη αλλά  στο χώρο που έχει πάρει ως όνομα μια ευρεία περιοχή.
Από τον ιστοχώρο των γεωτεχνικών υπογραμμίζω  κάποιες επισημάνσεις  του ΚΩΣΤΑ  ΤΑΤΣΗ , ο οποίος λόγω εργασίας μετακινείται   συχνά στη Βόρεια Εύβοια :
1ο  εδώ και δυο τουλάχιστον μήνες πραγματοποιείται κλάδευση  στις περιοχές  από τα Ψαχνά και προς τον Άγιο με τα κλαδιά των πεύκων να μένουν αρκετό διάστημα δίπλα στο δρόμο .
2ο Στους καθαρισμούς ενός μέτρου (μετα την Αιδηψό προς την Λιχάδα)δίπλα στο οδόστρωμα  η κοπή των θάμνων  έγινε «μαζικά» από μηχανήματα οδοποιίας με αποτέλεσμα σωρεία από θάμνους και χόρτα (απόλυτα πλέον  ξερά) να    βρίσκονται ανά 10-20 μέτρα σε σωρούς … 
Σχετικά με αυτή τη συγκυριακή, αλλά άκρως επικίνδυνη συγκέντρωση νεκρής βιομάζας, που μπορεί να αποτελέσει ύλη πυρκαγιών, λέει ο Τάτσης : «Κατανοώ την διάθεση κάποιων εργολάβων να μειώσουν το κόστος  τους  και των υπηρεσιών να κορδώνονται  για εκπτώσεις.  

Αν όμως συμβεί το κακό και η φωτιά ξεκινήσει  από τα μπουρλότα του δρόμου  θα τους «καλύψει» ο πολιτικός προϊστάμενος, που πριν έλεγε μπράβο για τις εκπτώσεις;»
Eν όψει : Μια άλλη λίμνη Ευβοίας, που σχηματίσθηκε από τις πέριξ σωρεύσεις αδρανών υλικών,κοντά στο Προκόπι .   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου