Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Για τη σωτηρία ενός δένδρου!




του Αντώνη Καπετάνιου
Ήταν το έτος 1999 όταν ο Δήμος Περιστερίου πραγματοποιούσε έργα πλακόστρωσης και φύτευσης στη διασταύρωση Ιωλκού και Λευκωσίας, στην περιοχή του Μπουρναζίου στο Περιστέρι, έξω από την οικία μου. Όταν τότε με γερανό μετέφερε και φύτευε μια μεγάλη ουασιγκτόνια στο παρτέρι που είχε δημιουργήσει στο κέντρο ενός από τα πλακοστρωμένα πεδία, πλησίασα τον υπεύθυνο του συνεργείου και του είπα, ότι είναι λάθος να φυτεύεις την ευμεγέθη και ταχυαυξή ουασιγκτόνια στην παρούσα θέση διότι σε μικρό ύψος πάνω της είναι τα καλώδια της ΔΕΗ και θα υπάρξει πρόβλημα στο άμεσο μέλλον, κατά την ανάπτυξη του δένδρου. Με αγνόησε λέγοντάς μου επιδεικτικά: "...σε 20 χρόνια, στα οποία αναφέρεσαι, ποιος ζει ποιος πεθαίνει!"
Πέρασαν όμως τα χρόνια και εν έτει 2016 η κορυφή του δένδρου άγγιξε τα καλώδια της ΔΕΗ και συνέβη βραχυκύκλωμα στην περιοχή. Το συνεργείο του ΑΔΜΗΕ που ήλθε έκοψε όλη την κόμη του δένδρου, απεγκλωβίζοντας τα καλώδια, κι έφυγε.
Μετά όμως από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα συνέβη και πάλι βραχυκύκλωμα για τον ίδιο λόγο αφού το δένδρο τίναξε νέα κορυφή που άγγιξε τα καλώδια. Το συνεργείο που ήλθε, έκαμε και πάλι την ίδια δουλειά "πετσοκόβοντας" το δένδρο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Μάλιστα, την τελευταία αυτή φορά περικυκλώθηκε από εξαγριωμένους περιοίκους που ζητούσαν επισταμένως να κοπεί το δένδρο διότι με τα βραχυκυκλώματα που δημιουργούνταν εξαιτίας του και με τις σπίθες που πετιούνται κινδυνεύει η ζωή τους! Αντέδρασα ζητώντας τη διατήρηση του όμορφου τούτου δένδρου, αντιμετωπίζοντας γι' αυτό τη δυσφορία και την αγανάκτηση των κατοίκων. 
Μη μπορώντας να κάνω κάτι άλλο, και μπρος στον κίνδυνο να κοπεί το δένδρο, αναζήτησα τον υπεύθυνο του ΑΔΜΗΕ του συγκεκριμένου τομέα και μίλησα τηλεφωνικώς μαζί του, ο οποίος, προς μεγάλη μου έκπληξη, μου απέκλεισε την πιθανότητα να κοπεί το δένδρο και μου είπε πως θα μεταφερθούν τα καλώδια για να μην το εμποδίζουν! Τούτο, του είπα, θα ήθελα να το δω να πραγματοποιείται, εκφράζοντας τη δυσπιστία μου, καθότι δεν είμαστε συνηθισμένοι ως πολίτες σε τέτοια αντιμετώπιση!.. Έγινε όμως..., ναι, στην Ελλάδα αυτή που τόσο επικρίνουμε, εκφράστηκε από μια υπηρεσία που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο, συμπεριφορά υπέρ του πρασίνου... -και τούτο με κάμνει να ευελπιστώ για το μέλλον, ότι κάτι θ' αλλάξει, αρκεί να υπάρξουν οι σωστές συμπεριφορές απορρέουσες από ορθές νοοτροπίες. 
Την επόμενη μέρα, συνεργείο του ΑΔΜΗΕ έσκαψε παρακείθε του δένδρου κι εγκατέστησε κολώνα διά της οποίας μετακινήθηκαν τα καλώδια που βρισκόταν πάνω από το δένδρο (όπως στη σημερινή φωτογραφία φαίνεται). Το δένδρο σώθηκε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου