Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Εκδήλωση για τον ΑΤΤΙΚ, στην Καλαμάτα…




Το πολιτιστικό στέκι ''μπουκαδούρα'' (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) οργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 29 Αυγούστου (8μμ) για τον μουσικοσυνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Αττίκ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σχετικό βίντεο ενώ ο Τάκης Λουκαρέας θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του.

Ο Αττίκ (1885-1944)του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Κλέων Τριανταφύλλου, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος της Εριθέλγης Ραπτάκη. Μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Από το 1907 έζησε στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες σε διάφορες χώρες ως το 1930, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ».

Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία Χειροκροτήματα του Γιώργου Τζαβέλλα, που είχε κάποια σχεδόν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στην ταινία αυτή ο Αττίκ, κουρασμένος από τις κακουχίες της κατοχής και υπερβολικά μελοδραματικός, σε λίγα θύμιζε τη γεμάτη δυναμισμό και ευφυΐα προσωπικότητα του δημιουργού της «Μάντρας». Τραγούδια του συνθέτη στην ταινία απέδωσε η Δανάη.
Λίγους μήνες μετά αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένα επεισόδιο με ένα Γερμανό στρατιώτη που τον χτύπησε καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του, φαίνεται πως στάθηκε όχι η αιτία αλλά η αφορμή μάλλον για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου