Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ!


Ελλήνων έργα... από το Αντώνη  Καπετάνο.....


Σύμφωνα με το παλιό-καλό ανέκδοτο με στόχο τον λαϊκισμό, ο υποψήφιος βουλευτής σε μια περιοχή υποσχόταν γέφυρες, κι όταν οι ψηφοφόροι του έλεγαν ότι δεν έχουν ποτάμια, αυτός απαντούσε ότι θα κάνει και ποτάμια....Στη παρακάτω όμως περίπτωση η επέμβαση στη γεωγραφία δεν είχε μικροπολιτικά αλλά διοικητικά κίνητρα . Αλιεύω από τον ιστοχώρο των γεωτεχνικών: 


Η εικονιζόμενη χερσόνησος, σε φωτογραφία του Νίκου Στουρνάρα (δεκ. 1960), είναι η Αγιά Θυμιά στο Λεφόκαστρο Αργαλαστής στο Πήλιο. Ήταν νησάκι του Παγασητικού, πολύ κοντά στην ξηρά, και ενώθηκε με αυτήν μετατρεπόμενο σε χερσόνησο χάρη στις ενέργειες των κατοίκων της Αργαλαστής, που το ήθελαν στη δική τους δικαιοδοσία. Και τούτο διότι, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881, αποφασίστηκε όλα τα νησιά του Παγασητικού να υπαχθούν στην κοινότητα Τρικερίου. Οι Αργαλαστιώτες, που δεν ήθελαν το νησάκι που ήταν στην περιφέρειά τους να υπαχθεί στο Τρίκερι, μπάζωσαν με προσωπική εργασία μέσα σε δύο βράδια το στενό δίαυλο μεταξύ του νησιού και της ξηράς, και μετέτρεψαν σε χερσόνησο το νησάκι, κρατώντας το έτσι στη δικαιοδοσία τους.
Θυμίζει την ταινία “Ο ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΕΝΑ ΛΟΦΟ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ” (“THE ENGLISHMAN WHO WENT UP A HILL, BUT CAME DOWN A MOUNTAIN”), σε σκηνοθεσία Κρ. Μόνγκερ, με τον Χιου Γκραντ, όπου αντίστοιχα οι κάτοικοι ενός χωριού στην Ουαλία μετατρέπουν με προσωπική εργασία το λόφο της περιοχής τους σε βουνό, αυξάνοντας το υψόμετρό του με την πρόσθεση χώματος, προκειμένου να μπει αυτό στον εθνικό χάρτη της Μεγάλης Βρετανίας;
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου