Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Κάλεσμα διεθνούς αλληλεγγύης για τη σωτηρία ιστορικού βιβλιοπωλείου στο Γύθειο Λακωνίας


Ένα βιβλιοπωλείο 142 ετών, μάρτυρας και καθρέφτης της Ιστορίας της Λακωνίας και της Ελλάδας, κλείνει!
Τίτλοι τέλους για τον πολιτισμό, την εντιμότητα, την ευγένεια και την αλληλεγγύη που πρόσφεραν τόσα χρόνια οι κάτοχοι του ιστορικού βιβλιοπωλείου. Στη θέση του θα ανοίξει κάποιο μπαράκι ή καφετέρια…
Ιστορικά στοιχεία
Από την ίδρυσή του το 1873 από τον Ιωάννη Ανδρείκο, στεγάζει την έκδοση της εφημερίδας «Ταίναρο» και στη συνέχεια την εφημερίδα «Λακωνία» με διευθυντή τον Παναγιώτη Ανδρείκο, το 1877.
Το 1936, το βιβλιοπωλείο χωρίζεται από την εφημερίδα και στεγάζεται έναντι ενοικίου στο κληροδότημα του Ιδρύματος Ιωάννου Παναγουλάκου, στην Οδό Λαρυσσίου 2, στο Γύθειο, υπό τον Παύλο Ανδρείκο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ταμία του Νοσοκομείου Υπαπαντή, εκ των ιδρυτών της Τράπεζας Λακωνίας και εξέχον μέλος της Εμπορικής Λέσχης Γυθείου.
Το 1960, αναλαμβάνει το βιβλιοπωλείο ο Νικόλαος Ανδρείκος, εκλεγμένος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γυθείου και ιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Δάσους Βασιλικής του Ταΰγετου.
Ο Νικόλαος προεδρεύει στο Κέντρο Υγείας Γυθείου και το εξοπλίζει με ακτινολογικό εξοπλισμό καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής. Το 1980 εκλέγεται Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας και με προσωπική του παρέμβαση στον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, και παρόλη την πολιτική του αντίθεση με αυτόν, πετυχαίνει τη διατήρηση του Επιμελητηρίου στο Γύθειο!
Σε όλες τις θέσεις εξουσίας που ανέλαβε στη διάρκεια της ζωής του ήταν άμισθος και ο μόνος τρόπος επιβίωσής του ήταν τα έσοδά του από το βιβλιοπωλείο. Βοήθησε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας μέχρι το θάνατό του το Μάιο του 2006, λίγο πριν λήξει η θητεία του στο Επιμελητήριο, το οποίο υπηρέτησε για 26 συνεχόμενα χρόνια!
Το 2002 αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση επίσημα η κόρη του Ισαβέλλα Ανδρείκου και ανακαινίζει πλήρως το κατάστημα που έχει υποστεί φθορά από το χρόνο (1936), καταβάλλοντας 30.000 ευρώ.
Μετά το θάνατο του πατέρα της το 2006, και ενώ το συμφωνητικό για το κατάστημα είναι σε ισχύ, δέχεται πιέσεις από τους διαχειριστές του κληροδοτήματος, με πρόεδρο τον Μητροπολίτη και μέλη το Δήμαρχο και τον Διευθυντή Λυκείου, για διπλασιασμό του ενοικίου. Φυσικά αρνείται και αντιστέκεται στις πιέσεις τους να εγκαταλείψει το κτήριο και στις παράλογες απαιτήσεις τους, αφού το βιβλιοπωλείο αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επιβίωσής της!

Η κατάσταση σήμερα
Οι διαχειριστές προχωρούν εκβιαστικά δια της δικαστικής οδού στην έξωσή της και στην αναγκαστική είσπραξη των ενοικίων (4.000 ευρώ), οφειλές που έχουν προκύψει εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης.
Μην έχοντας άλλη λύση, η Ισαβέλλα εκποιεί το εμπόρευμα και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει πλέον το ιστορικό βιβλιοπωλείο της οικογένειάς της και τη Λακωνία γενικότερα, αφού δεν έχει καθόλου περιουσιακά στοιχεία εντός του νομού!!!
Εκτός εάν μπορέσει με τη βοήθεια όλων μας να συνεχίσει το έργο που οι πρόγονοί της έκαναν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Να γίνει το βιβλιοπωλείο κέντρο αλληλεγγύης και προσφοράς στους κατοίκους της περιοχής, χώρος για εκδηλώσεις και αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα από τα κάτω, ιδιαίτερα σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνία λυγίζει κάτω από τη βάναυση λιτότητα που της έχει επιβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πώς μπορείς να βοηθήσεις
• Διάδωσε το μήνυμα παντού, σε όλο τον κόσμο
• Στήριξε την προσπάθεια της Ισαβέλλας με την παρουσία σου. Κάνε το βιβλιοπωλείο της βάση για τις διακοπές σου (πληροφορίες στο τηλ. 00306985616801και στο e-mail: isabelleandreikou@gmail.com
• Ψώνισε τα βιβλία σου από το ιστορικό βιβλιοπωλείο για να βοηθήσεις την Ισαβέλλα να εξοφλήσει τα ενοίκια που χρωστάει (4.000 ευρώ)
• Πρόσφερε χρόνο και ιδέες για να στηθεί ένα στέκι αλληλεγγύης στο βιβλιοπωλείο
ΠΗΓΗ /ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ :
Βιβλιοχώρος Αλληλεγγύης – Ένα «Δωμάτιο με θέα» για το Γύθειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου