Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

H «Ταβέρνα της Τζαμάϊκα», του Αλφρέδου Χίτσκοκ


 Από τις 13 Αυγούστου στους κινηματογράφους
Από τα... διαφορετικά έργα του μεγάλου Χίτσκοκ (προτού το... γυρίσει αποκλειστικά στο θρίλερ και την αγωνιώδη κινηματογραφία...)
Σε μία απόκρημνη και βραχώδη ακτή της Κορνουάλης γύρω στο 1800 μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους ναυαγούς επιβιώνουν, ώστε να μη μπορούν να τους καταδώσουν. Μόνο που τα ναυάγια είναι προσχεδιασμένα από τον μυστηριώδη αρχηγό της σπείρας.. ένας μυστικός αστυνομικός που αναλαμβάνει να τον ανακαλύψει συλλαμβάνεται από τους κακοποιούς και διασώζεται χάρη στην συμπόνοια μία όμορφης κοπέλας, η οποία τον ερωτεύεται...
H συνέχεια είναι όμως χιτσκοκική και το τέλος του έργου διορθώνει τις αδικίες και προσφέρει το πολυπόθητο happy end!
Νυκτερινές λήψεις, αγγλική εξοχή με ανεμοδαρμένες ακτές και άγρια τοπία, πανδοχεία στην μέση του τίποτα, εγκληματικά στοιχεία, καθώς και αριστοκράτες με χαρακτηριστική βρετανική προφορά, συνθέτουν την όμορφη ατμόσφαιρα του έργου της αρχής του 19ου αιώνα.
Η πλοκή κρατά τον θεατή σε αγωνία καθ’ όλη τη διάρκεια με τις διαρκείς εξελίξεις και τις ανατροπές του έργου.
Αξιοπρόσεκτες οι ερμηνείες του Τσαρλς Λότον (σερ Χάμφρεϊ Πενγκάλαν) και της ωραιότατης Μωρήν Ο' Χάρα
[Κώστας kprncs 18/8/2014]


Αν και δεν είναι ένα τυπικό έργο του Χίτσκοκ η “Ταβέρνα της Τζαμάικα” είναι μια επιδέξια σκηνοθετημένη κλασική «νυχτερινή» περιπέτεια εποχής […] Υποβλητική ατμόσφαιρα, εντυπωσιακά σκηνικά (ιδίως η βραχώδης ακτή) και εξαιρετικές ερμηνείες …

[…]  Αυτό που κάνει την “Ταβέρνα της Τζαμάϊκα” τόσο ενδιαφέρουσα ταινία είναι το εντυπωσιακό της cast. O Τσαρλς Λότον πετυχαίνει μια πομπώδη ερμηνεία ως σερ Χάμφρεϊ και παρόλο που η Ο' Χάρα  ήταν μόλις 18 όταν γυρίστηκε η ταινία, η ερμηνεία της είναι ερμηνεία έμπειρης ηθοποιού.
Με τη συνεισφορά του Ρόμπερτ Νιούτον, της Μαίρη Νέι και του Λέσλι Μπανκς, η “Ταβέρνα της Τζαμάικα” απέχει πολύ από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως τυπική ταινία του Χίτσκοκ. Εδώ, ο σκηνοθέτης παραμένει στο περιθώριο και στο επίκεντρο βρίσκονται οι ηθοποιοί με τις εξέχουσες ερμηνείες τους.


Στην ταινία αυτή, όπως και σε άλλες ταινίες του Χίτσκοκ συναντούμε το θέμα  της διπλής ταυτότητας. Ο θεωρούμενος ως ένοχος, Τζεμ Τρεχέρν (Ρόμπερτ Νιούτον), δεν είναι ο κακοποιός αλλά εκπρόσωπος της τάξης, ενώ αντιθέτως, ο αξιότιμος σερ Χάμφρεϊ Πενγκάλαν (Τσαρλς Λότον) αποδεικνύεται ένα τέρας σκληρότητας.
[…]

Εξαιρετικά τα ασπρόμαυρα πλάνα του Χάρι Στράντλινγκ …



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου