Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Ναζιστικά «Χριστούγεννα»



Οι πανηγυρισμοί για την επέτειο γέννησης ενός Εβραίου ενοχλούσαν  τον Χίτλερ. Επόμενο ήταν οι Ναζί, τα  12 χρόνια που πέρασαν  στην εξουσία ,  να θελήσουν να βάλουν  χέρι στο ίδιο το νόημα  των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με εμπεριστατωμένο άρθρο του Fast Company της 23ης Νοεμβρίου 2013, οι Ναζί «εκκαθάρισαν» τα τραγούδια των Χριστουγέννων από τις χριστιανικές αναφορές τους, με τη βοήθεια της προτεσταντικής εκκλησίας.
«Η χριστιανική ιδέα της ειρήνης που εκπέμπουν τα Χριστούγεννα ήταν αυτό ακριβώς που περιφρονούσε ο Χίτλερ»,  αναλύει το άρθρο. Έκανε λοιπόν τα πάντα ώστε η γιορτή να γίνει λιγότερο χριστιανική, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια λιγότερο φιλειρηνικά ,ενώ επιχείρησε να αλλάξει και την εικόνα του Αη –Βασίλη -  ο οποίος του φαινόταν «υπερβολικά χριστιανός και καθόλου Άρειος». 
«Ωστόσο ο Αγιος Βασίλης ήταν τόσο αγαπητός ώστε  οι Ναζί δεν τόλμησαν να κάνουν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του. Του άλλαξαν βέβαια όνομα. Και υποστήριξαν  ότι η μορφή με τα γένια, ντυμένη στα λευκά , που περνούσε από τα σπίτια και μοίραζε δώρα, ήταν στην πραγματικότητα η παγανιστική φιγούρα O din.  
Όπως αναφέρει το άρθρο,  οι Γερμανοί γιόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο πριν ο χριστιανισμός φτάσει στη χώρα τους και αυτό διευκόλυνε τους Ναζί να κάνουν τα Χριστούγεννα  παγανιστική γιορτή υπό το όνομα  Rauhnacht -που σημαίνει «Μια άγρια νύχτα», μια ονομασία με σαφείς υπαινιγμούς βίας. Ολοκλήρωσαν  δε την όλη εικόνα αναθεώρησης των Χριστουγέννων αλλάζοντας τη φράση «Ο Σωτήρας Ιησούς» με το «Ο Σωτήρας Furher». 

Ακόμη  έβαλαν χέρι   στη διακόσμηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου: «Γενικά η διακόσμηση ήταν μάλλον στρατιωτική και πολεμική. Δεν ήταν ασυνήθιστο να κρεμάνε χειροβομβίδες και ψεύτικα πολυβόλα στα έλατα τις γιορτές. Στις  γιορτινές μπάλες έγραφαν «Sieg heil», κι ακόμη έβαζαν σβάστικες ή  κεφάλια του ίδιου του Χίτλερ ».
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου