Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΙΚΙΝΟΣ


 
 Διαβάζω ένα εισαγωγικό σημείωμα για το βιβλίο του Πέτρου Κ.Φρονίστα  ''ΣΙΚΙΝΟΣ, μια ιστορία” (Εκδόσεις «Μανδραγόρα») και οσμίζομαι ένα αφήγημα  γειωμένο  και βιωματικό, από εκείνα που γενικώς μας λείπουν, έχοντας εκτοπισθεί από άλλα  γραφόμενα του ποδαριού….

Λέω «οσμίζομαι» γιατί δεν έχω δει καν το βιβλίο, αλλά ένεκα εισαγωγής  σκοπεύω να παρακολουθήσω την παρουσίασή του στη ΣΤΟΑ του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 Αθήνα, την Πέμπτη 13.9.2012, ώρα 8μμ :  με ομιλητές (Ιδού ένα δεύτερο προσόν : Η απουσία πολιτικών…) τους Κλήμη Πυρουνάκη (Δ/ντής σχολείου φυλακών Ελεώνα Θηβών) και Γιάννη Συρίγο, (Δήμαρχος Σικίνου). Κι ένα τρίτο  προσόν : Η χορήγηση ρακής και άλλων τινών, από τους «εκδηλωσίες»….
 

Ορίστε ένα κομμάτι από το εισαγωγικό σημείωμα : 

"Mε κινητήρια δύναμη τη βαθιά αγάπη του για το νησί του, ο Πέτρος Φρονίστας αποδόθηκε στην προσπάθεια συγγραφής της δικής του «ιστορίας» για τη Σίκινο. Σ’ ένα αφήγημα εύληπτο και ευανάγνωστο, που μπορεί να διαβαστεί και «μονορούφι», κατορθώνει να συνθέσει τα προσωπικά του βιώματα με τις γνώσεις που έχει αποκομίσει από μια δημιουργική ανάγνωση των πηγών, ελληνικών και ξένων επιστημονικών συγγραμμάτων που παρατίθενται στη βιβλιογραφία. Με ένα πυκνό λόγο που χαρακτηρίζεται από ένα εσωτερικό ρυθμό, ο Πέτρος Φρονίστας περιγράφει τη γεωγραφία του νησιού, την ιστορία του από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, την οικονομία του στην πορεία του χρόνου, την αρχιτεκτονική του, τα μνημεία του, και αναδεικνύει ό,τι το διαφοροποιεί και ό,τι το συνδέει με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Στις 96 σελίδες του βιβλίου του συμπυκνώνει τη Σίκινο που αγαπά, τη Σίκινο για την οποία πάσχει και αγωνιά. Διασώζει τους μύθους της και τις ντοπιολαλιές, υπερασπίζεται την εκδοχή των Σικινιωτών για τους δικούς τους θρύλους όπως έφτασαν μέχρι σήμερα από γενιά σε γενιά. Τελικά, δεν περιγράφει απλώς τον τόπο, -κτίσματα, εκκλησιές, μνημεία, οικισμούς-, αλλά συνδυαστικά καταγράφει και την ιστορία τους, τις παραδόσεις και τους θρύλους που κινούνται γύρω απ’ αυτά, το ρόλο που έπαιξαν στο πέρασμα του χρόνου για την τοπική κοινωνία…..»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου