Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΓΤΟ και «ελεύθερη αγορά»


  

 

 Το Νοέμβριο  αυτής της χρονιάς  πρόκειται να διεξαχθεί   Δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια , σχετικά με την σήμανση  ή μη σήμανση των  προϊόντων που περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους  Οργανισμούς (ΓΤΟ).  Κανονικά, οι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» και της διαφάνειας προϊόντων και υπηρεσιών,  θα έπρεπε όχι  απλώς να αρνούνται αλλά να πλειοδοτούν στο συγκεκριμένο θέμα, αξιώνοντας  την πλήρη ενημέρωση των καταναλωτών  όσον αφορά τις ποιότητες και ιδιαιτερότητες των προϊόντων - ως (υποτίθεται…) πεισμένοι για την υπεροχή τους….
 

Και όμως, οι κατεξοχήν εκπρόσωποι της «ελεύθερης αγοράς», δηλαδή οι άνθρωποι μιας σειράς εταιρειών, εκστρατεύουν εναντίον της σήμανσης  και διεκδικούν  μια σκοταδιστική κατάσταση,  όπου οι καταναλωτές  αφενός δεν θα ξέρουν τι τους γίνεται και τι καταναλώνουν,  και αφετέρου  θα μπορούν να μετατραπούν  σε πειραματόζωα προϊόντων με άγνωστες επιπτώσεις και συνέπειες.

Στην Καλιφόρνια έξη μεγάλες εταιρείες - BASF, Bayer, Dow, Dupont, Monsanto, και  Syngenta – που «κατά σύμπτωση» είναι και κατασκευαστές φυτοφαρμάκων -  συνδέονται με ένα καθεστώς  χρησιμοποίησης ΓΤΟ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Τυχόν απόφαση του εκλογικού σώματος της  Καλιφόρνιας υπέρ της σήμανσης, θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκ νέου σήμανση του 80% των προϊόντων, που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ...Μια τέτοια απόφαση θα είναι  πιλοτική για αρκετές αμερικανικές πολιτείες αλλά και για την ολότητα της  χώρας, που μπορεί να υιοθετήσει  την ίδια στάση και να απαιτήσει διαφάνεια προς όφελος του καταναλωτή...
 

Πηγή : http://grist.org/food/these-companies-dont-want-gmos-labeled-in-california/, ύστερα από δημοσιοποίηση  στον δικτυακό τόπο  PEEGEP από τον Μιχάλη Αναστασιάδη .. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου