Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

«ΗΜΕΡΑ» ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΨΑΡΙΩΝ….




«


Τελικά μια τέτοια «ΗΜΕΡΑ» μας έλειπε, και την αποκτήσαμε… Αξίζει όμως το κόπο, γιατί είναι πραγματικά πρωτότυπη….Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι αλιεύουν και καταναλώνουν  ψάρια με ρυθμό γρηγορότερο από αυτόν που χρειάζονται για να αποκατασταθούν τα ιχθυαποθέματα ( κλασική περίπτωση αρνητικής αειφορίας…..), με αποτέλεσμα να αναζητούν  θαλασσινά από τα  ύδατα άλλων χωρών. Γι’ αυτό τον λόγο, το Δίκτυο OCEAN2012 θέσπισε την
«Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) η οποία εκφράζει την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ψάρια.

Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή καθορίζεται από τα δεδομένα κατανάλωσης θαλασσινών των Ευρωπαίων και τα διαθέσιμα εγχώρια ιχθυαποθέματα. Η
«Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν για το 2012, η 6η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ε.Ε. κατανάλωνε ψάρια μόνο από τα δικά της ύδατα, θα εξαντλούσε όλα τα αποθέματά της στις 6 Ιουλίου και, από τις 7 Ιουλίου, θα βασιζόταν απόλυτα σε εισαγόμενα ψάρια, βάσει των σημερινών δεδομένων κατανάλωσης. Από το 2000, η «Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) της Ε.Ε. μετατίθεται συνεχώς νωρίτερα μέσα στο έτος, αποκαλύπτοντας την αυξανόμενη εξάρτησή μας από εισαγόμενα ψάρια.

Για την Ελλάδα, η
«Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών» (Fish Dependence Day) είναι η 8η Αυγούστου.

Παρ’ όλο που οι θάλασσές μας είναι από τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη, η υπεραλίευση και οι αλιευτικές πρακτικές όπως το ψάρεμα με μηχανότρατες και δυναμίτη έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματά μας σε ψάρια. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον της χώρας μας αλλά και την οικονομία της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων μόνο σε 43 περιοχές της Ευρώπης θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας.


«Η Ε.Ε. έχει τα μεγαλύτερα και κάποια από τα πλουσιότερα αλιευτικά πεδία στον κόσμο αλλά έχουμε αποτύχει να τα διαχειριστούμε υπεύθυνα. Για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας για θαλασσινά, υπεραλιεύουμε πλέον και σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε η Αναστασία Μήλιου Υδροβιολόγος, συντονίστρια Επιστημονικής Έρευνας του Αρχιπελάγους,  Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας και μέλος του OCEAN2012. «Για να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική τάση, πρέπει να αποκαταστήσουμε την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας και να αρχίσουμε όλοι να καταναλώνουμε υπεύθυνα και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα».

«Η αναφορά τονίζει ότι εάν θέλουμε βιώσιμα θαλασσινά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ιθύνοντες θα θεσπίσουν μια υπεύθυνη αλιευτική πολιτική. Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής αλιείας αντί να εισάγει ολοένα αυξανόμενες ποσότητες ψαριών, προωθώντας την υπεραλίευση».

Με αφορμή την
«Ημέρα Εξάντλησης Εγχώριων Ψαριών»  το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ενημερώνει τους καταναλωτές στην Ελλάδα σχετικά με τις βιώσιμες επιλογές τους στην κατανάλωση θαλασσινών. Για τον σκοπό αυτόν δημιούργησε  το smart phone application Fish4Life, το οποίο διατίθεται δωρεάν στο AppStore, για iPhone, και στο GooglePlay, για Android.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου