Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΑΙΝΙΑ : «ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ»( Σίδερα και άνθρωποι που λιώνουν μαζί.)
Σκηνοθεσία : Χρήστος Καρακέπελης
Σενάριο: Νατάσα Σέγκου, Χρήστος Καρακέπελης

7 συλλέκτες scrap, ανάμεσά τους και ένα παιδί πρωταγωνιστές σε μια ιστορία ανακύκλωσης μετάλλων και κοινωνικού περιθωρίου. Θα ταίσουν με φτηνή πρώτη ύλη τα καμίνια των χαλυβουργιών. Θα πλουτίσουν μια αλυσίδα μεσαζόντων. Θα κρατήσουν τη φωτιά της ανακύκλωσης αναμμένη και το πάθος αυτού του κόσμου για την παραγωγή νέων αγαθών άσβεστο. Για όλα αυτά, οι πρωτόγονοι αυτοί χειρώνακτες θα έχουν κερδίσει ένα πιάτο φαί και το δικαίωμα, από τις σπηλιές τους,  να γίνονται περιστασιακά και εφήμερα θεατές μιας δυτικής μεγαλούπολης που διογκώνεται αδιάκοπα γύρω τους.

Από έναν καταυλισμό Αλβανοτσιγγάνων στην καρδιά της Αθήνας, με πανοραμική θέα στον Παρθενώνα χωρίς όμως νερό και ρεύμα, ως τα πρωτόγονα χυτήρια του Ασπρόπυργου και τις μεγάλες ελληνικές χαλυβουργίες και από εκεί ως κάποια ζώνη ανοικοδόμησης στο Λίβανο, η ταινία ακολουθεί τις κερδοφόρες διαδρομές του scrap και το παγκοσμιοποιημένο ταξίδι του χρήματος σε αντίστιξη με τις μονότονες διαδρομές των ηρώων της στους σκουπιδοτενεκέδες της Αθήνας.

Με θεμελιακή αντίφαση, τη δυσαναλογία ανάμεσα στην εξαθλίωση των πλανόδιων ανακυκλωτών και το έργο που παράγουν, η ταινία ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ  εστιάζει στις ακραίες αντιφάσεις της ελληνικής πραγματικότητας (Παρθενώνας και τσαντίρια) και στην ασυδοσία της παραοικονομίας (πράσινη ανακύκλωση-μαύρο χρήμα) αποτελώντας έτσι ένα καλλιτεχνικό ντοκουμέντο πάνω σε μια Ελλάδα ανομίας και αυθαιρεσίας.
Με την απόλυτα κινηματογραφική γλώσσα της, τον τελετουργικά δουλεμένο ήχο της και εικόνες που μυούν στο ωμά ρεαλιστικό σύμπαν των αθηναϊκών παραγκουπόλεων, αφηγείται με όρους αισθητικούς την κατάρρευσή μας, γίνεται για τους θεατές της μια καλλιτεχνική μαρτυρία πάνω σε ένα θέμα βαθιά πολιτικό.

Μετά τη διεθνή πρεμιέρα της στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Karlovy Vary, τον περασμένο Ιούλιο, η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ άρχισε μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία σε Ευρώπη και Αμερική που συνεχίζεται έως σήμερα και θα συνεχίζεται για τους προσεχείς μήνες. Η ταινία έχει βραβευτεί σαν το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στα πλαίσια του φεστιβάλ της Χαλκίδας, έχει επίσης βραβευτεί με το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και το Βραβείο Ήχου και έχει επίσης αποσπάσει την ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης. Η ταινία πρόκειται να βγει στις αίθουσες ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ και ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ από την Πέμπτη 15 Μαρτίου.


ΠΑΡΑΓΩΓΗ : CL PRODUCTIONS-FALIRO HOUSE PRODUCTIONS ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ : ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ- ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ASSOCIATE PRODUCER : ΖΩΗ ΛΙΣΓΑΡΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Χρήστος Καρακέπελης ΣΕΝΑΡΙΟ : Νατάσα Σέγκου-Χρήστος Καρακέπελης ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΗΧΟΣ : ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΑΜΠΕΡΙΔΗΣ ΜΟΝΤΑΖ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΙΞΑΖ-SOUND DESIGN : ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ

 Ακολουθεί λίστα με τα φεστιβάλ στα οποία έχει ήδη παιχτεί ή έχει προγραμματιστεί να προβληθεί  στο άμεσα προσεχές διάστημα.

1.     Karlovy Vary International Film Festival (Czech Republic)

2.     Thessaloniki International Documentary Festival

3.     Reykjavik International Film Festival (Island)

4.     Zurich International Film Festival (Special Mention) (Switzerland)

5.     Φεστιβάλ Χαλκίδας ( Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, Βραβείο Φωτογραφίας, Βραβείο Ήχου)
6.     Hamburg Film Festival (Germany)

7.     Cine Eco Lisbon (Portugal)

8.     Noorderlijk Film Festival

9.     Talin Dark Nights Film Festival (Eσθονία)

10.  Ecrans Documentaires (France)

11.  Le Festival international du film d'environnement (Paris) + 2 προβολές σε αίθουσα στο Παρίσι

12.  Black Movie Film Festival - Geneva (Switzerland/February)

13.  Santa Barbara International Film Festival (USA/February)

14.  Istanbul International Festival (Turkey/ April)
15.  Crossing Europe Film Festival Linz (April/ Austria)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου