Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Η προστασία των θαλάσσιων ειδών στο επίκεντρο διαδραστικού εργαστηρίου στο Ναυτικό Όμιλο Νέας Μάκρης

 

Αθήνα 27 Μαΐου 2022

 

 

Η προστασία της θαλάσσιας μεγαπανίδας, η σωστή διαχείριση περιστατικών εκβρασμού, η ασφαλής απελευθέρωση των ευάλωτων ειδών από τα αλιευτικά εργαλεία, αλλά και η θετική συμβολή που μπορεί να έχουν οι ενδιαφερόμενες ομάδες (αλιευτική κοινότητα, λιμενικές αρχές, δύτες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες), αποτέλεσαν τα βασικά θέματα του διαδραστικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε  από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ με ανάδοχο το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών).

Στο εργαστήριο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου στο Ναυτικό Όμιλο Νέας Μάκρης, συμμετείχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών αλιέων της Νέας Μάκρης, επαγγελματίες δύτες, στελέχη του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, καθώς και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και τόνισε την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες στο Δήμο.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έγινε εκτενής συζήτηση για τις διαχρονικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια είδη, όπως η παρεμπίπτουσα αλιεία, η υπερθέρμανση των θαλασσών, η πλαστική ρύπανση, τα εγκαταλελειμμένα στους βυθούς δίχτυα ή «δίχτυα φαντάσματα», καθώς και για το πως μπορούν αυτές οι απειλές να αμβλυνθούν με τη συνεργασία των δημόσιων φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, των ενδιαφερόμενων μερών, όπως οι αλιείς, και της τοπικής κοινωνίας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σωστή διαχείριση περιστατικών εκβρασμού ευάλωτων θαλάσσιων ειδών όπως οι θαλάσσιες χελώνες και τα δελφίνια από την καθηγήτρια κτηνιατρικής του ΑΠΘ, κ.Αναστασία Κομνηνού. Επίσης, ενημερώθηκαν σχετικά με τεχνικές ασφαλούς απελευθέρωσης ευάλωτων θαλάσσιων ειδών (θαλάσσιες χελώνες, κητώδη, καρχαρίες και σαλάχια) από τα αλιευτικά εργαλεία και έλαβαν σχετικά έντυπα οδηγιών.

Το διαδραστικό εργαστήριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Δράσεις Προστασίας, Προβολής και Ανάδειξης των Προστατευόμενων Περιοχών Ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.» με τη χρηματοδότηση του  ΠΕΠ Αττική 2014-2020 και ανάδοχο υπηρεσιών το MEDASSET.

 

 

 

 

 

 

Υλικό για Συντάκτες:

1.       Βρείτε φωτογραφικό υλικό για τη δράσηhttps://www.dropbox.com/sh/zp0i63rssl4yf8u/AADHStN4T8Hmzms6LHxDUp0ea?dl=0

2.      Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ΕΔΩ

3.       Μάθετα περισσότερα για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ ΕΔΩ

4.      Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε το 1988 στην Αγγλία και το 1993 στην Ελλάδα. Είναι διεθνής περιβαλλοντική ΜΚΟ και Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη την Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς. Από την ίδρυσή του συνεργάζεται με το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) και είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης) από το 1988.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου