Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Δρόμος της ΦΕΤΑΣ Ελασσόνας …






του Δημήτρη Μιχαηλίδη 
Πραγματοποιήθηκε η ανανεωμένη Γιορτή ΦΕΤΑΣ 2018 (μετά από διακοπή έξη ετών, από το 2012) στην Ελασσόνα, 14 έως 16 Σεπ 2018, με περισσότερους από 25.000 ανθρώπους να έχουν επισκεφθεί την έκθεση και να συμμετείχαν στις εκδηλώσεις στο τριήμερο της Πανελλήνιας Διοργάνωσης ΦΕΤΑ 2018, στην «μητρόπολη» της φέτας.

Και μαζί με τα τυροκομεία, και τους chef μαγειρικής που έδειχναν πολλούς τρόπους κατανάλωσης, ήταν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, των κτηνοτρόφων που παράγουν τον «λευκό χρυσό». Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, τόσο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας, όσο ακόμα και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής. Μάλιστα ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτρόφων Αττιής, 6932094231) επέλεξε να επιδεικνύει, με ένα επιδεικτικό βραστήρα INOX ST, την εύκολη δυνατότητα τυροκόμησης.


Εάν το παραγόμενο καθημερινά γάλα είναι μέχρι περίπου 300 Λίτρα, μπορεί ο κτηνοτρόφος, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΑ στην λιανική, να το μεταποιεί σε τυρί, με βάση τον νόμο 4235/2014 για την ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ. Έτσι ο κτηνοτρόφος μπορεί να περιορίσει σημαντικά την εξάρτησή του από τον «γαλατά», και να παύσει ο κτηνοτρόφος να είναι υποκείμενο συνεχούς εκβιασμού από τους μεταποιητές και εμπόρους. Και εκεί στην ΦΕΤΑ2018 επισκέφθηκαν πολλοί το stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής και συνομίλησαν με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (τέταρτη γενιά) και την μητέρα της κα Κατερίνα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφους, στην Αττική, στο Περιστέρι πρώτα, και στο Μενίδι από το 1966, συνεχώς, εκεί που στο google maps εντοπίζουμε την περιοχή που χαρακτηρίζεται «Βουστάσιο Κοντογιάννη».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, με καταβολές Βλάχικες (Βασίλης, Βαρδούσια) και Αρβανίτικες (Κατερίνα, Δερβενοχώρια), στην τέταρτη δεκαετία της, μαζί με τον αδελφό της (Γιάννη), μετά από βίαιη ανήθικη & ανεπίτρεπτη-άδικη παρέμβαση στον τρόπο ζωής τους, από τους καινούργιους αφιχθέντες νεοαστούς, ανέλαβαν την τέταρτης γενιάς κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σήμερα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής «Άγιος Γεώργιος», ως μια σύγχρονη οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών μάχονται για την διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Αττικού τοπίου, και του Τρόπου ζωής των Αρβανιτών, Σαρακατσάνων και Βλάχων της υπαίθρου της Αττικής. Άλλωστε στην Αττική ζούνε μαζί με τους νεοαστούς 200.000 περίπου γιδοπρόβατα και 4.000 αγελάδες, σε 1800 εκτροφές.

Το ενδιαφέρον της εστιάσθηκε στις δεξιότητες και τεχνικές όλων των συμπολιτών για την παρασκευή της δικιάς τους τροφής, κυρίως διαφόρων τυριών, κρέμας, γιαουρτιού κλπ καθώς και στην ανάγκη συλλογικών κοινωνικών δομών.

Με ισχυρή επίγνωση της ανάγκης εξεύρεσης συμβιωτικών λύσεων στην περιαστική ζώνη, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να καταστούν βιώσιμες (αειφόρες) με συλλογική δράση και συνεργασία, οι κτηνοτρόφοι ΠΑΡΑΓΟΥΝ πρωτογενείς αξίες, πλούτο, σε μια νεοταξική κοινωνία που σχεδόν μισεί την παραγωγή.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, το 2015, ξεκίνησαν με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής πρόγραμμα εξωστρέφειας και προσέγγισης των αστών-καταναλωτών συμπολιτών, με ομιλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια κλπ. Έτσι το 2016 κατέγραψαν 114 δημόσιες προδημοσιευμένες, ανοικτές εκδηλώσεις με κύριο κορμό την τυροκόμηση με τον ειδικό επιδεικτικό παστεριωτήρα INOX ST και συνεχίζει μέχρι σήμερα αδιαλείπτως. Και αυτό έδειχναν εκεί στην «Μητρόπολη» της φέτας, στην Ελασσόνα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Σε μια εξαιρετικής ποιότητας τελείως καινούργια Γιορτή ΦΕΤΑΣ, με καταπληκτικές καινοτομίες.

Στην ΦΕΤΑ 2018, εκτός από το καθαρά «υλικό» τομέα, των κτηνοτρόφων, των τυροκόμων, των τεχνικών υποστηρικτικών προμηθευτών και των μαγείρων, είχε πολλά ακόμα, όπως Πωλητήριο φέτας και τυροκομικών και Έκθεση- Πωλητήριο τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Επίσης πολύ σημαντική καινοτομία ήταν «ο Δρόμος της Φέτας στην Ελασσόνα», με επισκέψεις σε ποιμνιοστάσια, χώρους βόσκησης, τυροκομεία, επισκέψιμα οινοποιεία και άλλα αξιοθέατα όπως μοναστήρια κλπ.

Η σημαντικότατη και σπουδαιότατη καινοτομία ήταν το πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων, το οποίο μετά την υλοποίησή του, μπορεί να χαρακτηρισθεί καταπληκτική. Ήταν μάλιστα τόσο πυκνή η ροή των πληροφοριών που δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις όλες τις εισηγήσεις, καθ όσον μερικές εισηγήσεις συμπίπταμε σε διαφορετικούς χώρους ή συμπίπτανε με άλλες δραστηριότητες, όπως ομολόγησε η κα Μάγδα Κοντογιάννη.

Από το stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής πέρασαν πάρα πολλοί, από τους 25.000 περίπου επισκέπτες, ενώ προλάβαμε να ακούσαμε μόνο μερικούς από τους εξαιρετικούς ομιλητές μεταξύ των οποίων: κ Ν. Ευαγγέλου (Δήμαρχο Ελασσόνας), κ Β. Κόκκαλη (Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), κ Δ. Αυλωνίτη (ΓΓ Εμπορίου), κ Γ. Βιτάλη (ΕΔΟ Φέτας), κ Χ. Αποστολόπουλο (ΣΕΒΓΑΠ), κ Π. Σατολιά (Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, Συνεταιρισμός Καλαβρύτων), κ Π. Παπαδόπουλο (Local Foods Experts), κ Β. Καραολάνη (Ξενοδόχοι Μαγνησίας), Δρ Α-Π Κόντη (Ξενοδοχειακό ΕΕ, Ελληνικό Πρωϊνο), κα Α. Σιατήρα (Διατροφολόγο), κ Ε. Κυριακού (Δήμος Έδεσσας), κ Λ. Τσιλίδη (HATTA), κ Λ. Μπαμπάνη (NorthEVENTS), κ Ν. Πιτσούλη (ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρόμοι Τυριού Ελασσόνας), κ Γ. Αλμπάνη (Δρόμοι Κρασιού), καθ Γ. Αρσένο (ποιότητα γάλακτος), καθ Δ. Κουρέτα (τυροκομικά-superfoods), κ Γ. Παλησίδη (Φέτα στην μαγειρική), κ Α. Ακτύπη (μικροχλωρίδα φέτας), Δρ Κ. Ρότσιο (Perrotis College), κ Ν. Γκιζγκή (Τάσεις μελλοντικές), Δρ Α. Μέγα (Γαλακτοκομική Ιωαννίνων), κ Α. Τσιάρα (ΘΕΣγάλα), κ Γ. Μηλιώνη (ΓάλαΕλας) και πολλούς άλλους.

«Στην σημερινή εποχή το σημαντικό είναι να πουλάς. Μπορείς να πουλάς?... Μπράβο σου. Αν μπορείς και να παράγεις αυτό που πουλάς, δύο φορές μπράβο σου, ... στην ουσία σχηματίζεται το σχήμα V, το σήμα της νίκης (victory). Μόνο παράγεις? ... έχεις πρόβλημα και η ευγένεια δεν μου επιτρέπει να πω τίποτε παραπάνω», είπε ο Δ. Μιχαηλίδης, στην εισήγησή για τον Συνεργατισμό και την νέα επιχειρηματικότητα.

Από τα τρία συστήματα οικονομικής διαχείρισης, την Δημόσια Οικονομική, την Ιδιωτική Οικονομική και την Κοινωνική Οικονομία, αυτό που ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα και μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που το σήμερα κυρίαρχο μοντέλο (Ιδιωτική Οικονομική-Καπιταλισμός) αποτυγχάνει ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (Συνεργατισμός, ή επί το ελληνικότερο "συνεταιρισμός").

Μοιάζει ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα είναι η κοινή θέση, ότι σε ένα κοινό τόπο, με κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και πίστη σε ένα κοινό μέλλον, προαπαιτείται κοινή δράση. Είναι εξοργιστικό στην Ελασσόνα, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια, και πλούσια λιβάδια, να προσφέρονται στα ξενοδοχεία βούτυρο εισαγόμενο … Δεν οργανώνεσαι για  να κατακτήσεις τον κόσμο με τα γαλακτοκομικά σου προϊόντα & την ΠΟΠ ΦΕΤΑ, τρώγοντας στο «σπίτι» σου εισαγόμενα γαλακτοκομικά. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382



Μια από τις πολλές ευχάριστες στιγμές στο stand του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής με την κα Αλεξάνδρα Τσιαντέ (Αντιδήμαρχο), τον κ Νικόλαο Ευαγγέλου (Δήμαρχο Ελασσόνας), τον κ Βασίλη Ζάρκο (ΔΗΜΗΤΡΑ & Επιμελητήριο Λάρισας), τον κ Νίκο Γκονέλα (chef της ΔΗΜΗΤΡΑ), την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής) και τον κ Κώστα Βράκα (Chef της ΔΗΜΗΤΡΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου