Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση για τις ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια Μονεμβασίας


                                                                                                                    

Σήμερα, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ο ευρωβουλευτής της ΛΑ.Ε., Νίκος Χουντής, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα του αιολικού σταθμού στα Κουλέντια, του Δήμου Μονεμβασίας. Η εγκατάσταση του αιολικού προκαλεί εδώ και πρίπου δύο δεκαετίες σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τον Δήμο Μονεμβασίας. Παρ' όλα αυτά, ήδη έχουν εγκατασταθεί δύο ανεμογεννήτριες κι αυτό ενώ εκκρεμούν δύο προσφυγές κατά του έργου στο ΣτΕ και μια αίτηση αναστολής εργασιών, ενώ μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας κατά της εγκατάστασης από τις αρχές Ιουνίου. 



Αναλυυτικά η ερώτηση του κ. Χουντή έχει ως εξής:



"Εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο Δήμο Μονεμβασίας



Πολίτες και κοινωνικοί φορείς του Δήμου Μονεμβασίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού, στα Κουλέντια Μονεμβάσιας. 



Δεδομένου ότι: 



Ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ.


Η εγκατάσταση ΑΠΕ στη περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία).

Το ειδικό πλαίσιο ΑΠΕ αναφέρει ότι στο Δήμο Μονεμβάσιας, ως περιοχή με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και με υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνηθούν τα τοπικά χωροταξικά δεδομένα.

Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο προτείνεται η χερσόνησος Μαλέα να χαρακτηρισθεί Τοπίο Διεθνούς Αξίας. 

Η Μονεμβάσια προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αιολικός σταθμός χωροθετείται κοντά σε χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Στο χώρο αυτό βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία και η Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας.

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, έχει γνωμοδοτήσει ότι στη περιοχή έχει εντοπισθεί-καταγραφεί μεγάλος αριθμός σπηλαίων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών κατασκευής ΑΠΕ.



Ερωτάται :



1.         Με δεδομένα τα παραπάνω το εν λόγω έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία; 

2.         Σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης διαβούλευσης   (Άαρχους);"



Το ΔΣ του Συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ" ευχαριστεί θερμά τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας. κ. Νίκο Χουντή, για τη στήριξη του αγώνα της τοπικής κοινωνίας εναντίον της εγκατάστασης αιολικών στα Κουλέντια και τη Χερσόνησο του Μαλέα εν γένει. Ευχόμαστε να βρεθούν "ευήκοα ώτα" στην Κομισιόν, η οποία, όπως και ο κ. Χουντής επισημαίνει, ήδη έχει κινήσει για την Ελλάδα διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ. 



Το ΔΣ του Συλλόγου 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου