Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

H Eλληνική Εταιρεία εναντίον της άρπα-κόλλα χωροταξίας…



Με αφορμή την τελική ψήφιση του (αισχρού)νομοσχεδίου για τον τουρισμό (31.7.2013), η Ελληνική Εταιρεία παρατηρεί για την αποσπασματική και ασυνάρτητη «χωροταξία» που προωθούν οι κυβερνητικοί παράγοντες :

 
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της χωροταξίας ανά τομέα είναι μια πολιτική που εμπεριέχει σοβαρές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων είναι η αναπόφευκτη αύξηση περιπτώσεων αλληλεπικάλυψης ή και ανταγωνισμού μεταξύ θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Συνεπώς θεωρούμε ότι το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης θα πρέπει να προέχουν των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως άλλωστε επεσήμανε σε σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra Denis de Kergorlay. Τονίζουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες από τις προωθούμενες διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν επεμβάσεις σε μη-κατάλληλες περιοχές, όπως τα νησιά έκτασης μικρότερης από 130 τ.χλμ., τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές. Θεμελιώδης πεποίθησή μας είναι πως ο τουρισμός, χάρις στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξής της στη σημερινή κρισιμότατη συγκυρία, αλλά ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας. Να υπενθυμίσουμε το πολύ πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελβετίας που σταμάτησε την κατασκευή τουριστικών κατοικιών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.   

Όλο το κείμενο της ΕΕ



Παρά τις αυξανόμενες αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ψηφίσθηκε χθες το Νομοσχέδιο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» (με ψήφους 52 υπέρ και 42 κατά, σε σύνολο 96 παρόντων).

 

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα, προωθεί μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης, όπως οι «οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» και τα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα», χωρίς όμως διατάξεις που να προστατεύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (κλίμακα, τοπίο) και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής - ένας τρόπος εφαρμογής ο οποίος είχε αποδεδειγμένα καταστρεπτικές συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο στις χώρες που εφαρμόσθηκε, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ισπανίας. Επιτρέπει μάλιστα την κατάφωρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από την εκμετάλλευση δασών, δασικών εκτάσεων και αιγιαλού καθώς και προστατευόμενων περιοχών, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το επιχείρημα πως το πρότυπο αυτό μόνο υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μπορεί να επιφέρει.

 

Δήμαρχοι 28 νησιωτικών περιοχών – μεταξύ των οποίων οι πιο γνωστοί τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας – εξέφρασαν τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες τους για τις προτεινόμενες διατάξεις. Έως σήμερα έχουν υπογράψει οι παρακάτω Δήμαρχοι: Αγίου Ευστρατίου, Αλοννήσου, Αμοργού, Ανάφης, Άνδρου, Αστυπάλαιας, Ιητών, Ικαρίας, Θάσου, Θήρας, Κάρπαθου, Καντάνου, Κιμώλου, Κυθήρων, Λειψών, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Νισύρου, Παξών, Πάρου, Σάμου, Σικίνου, Σύρου, Σκοπέλου, Χάλκης, Τήλου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς. Οι υπογραφές είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

 

Η προχειρότητα του νομοθετήματος τεκμηριώνεται από την πρόσθεση προς συζήτηση - μόλις πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής - τροπολογίας που ενισχύει την ιδιωτικοποίηση του νερού, μια τροπολογία απολύτως άσχετη με το συζητούμενο νομοθέτημα, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις από Βουλευτές διαφόρων κομμάτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αναφέρθηκε ακόμα και από τη συμπολίτευση – αναγνωρίζοντας τις πιθανές συνέπειες των αμφισβητούμενων διατάξεων του νομοσχεδίου – ότι «Θα προχωρήσουμε έγκαιρα σε διορθωτικές κινήσεις αν χρειαστεί».

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της χωροταξίας ανά τομέα είναι μια πολιτική που εμπεριέχει σοβαρές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων είναι η αναπόφευκτη αύξηση περιπτώσεων αλληλεπικάλυψης ή και ανταγωνισμού μεταξύ θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Συνεπώς θεωρούμε ότι το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης θα πρέπει να προέχουν των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, όπως άλλωστε επεσήμανε σε σχετική επιστολή του προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra Denis de Kergorlay. Τονίζουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ώστε να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες από τις προωθούμενες διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν επεμβάσεις σε μη-κατάλληλες περιοχές, όπως τα νησιά έκτασης μικρότερης από 130 τ.χλμ., τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές. Θεμελιώδης πεποίθησή μας είναι πως ο τουρισμός, χάρις στα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, οφείλει να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξής της στη σημερινή κρισιμότατη συγκυρία, αλλά ως τουρισμός ποιότητας και όχι ως ένα είδος κτηματομεσιτικής δραστηριότητας. Να υπενθυμίσουμε το πολύ πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελβετίας που σταμάτησε την κατασκευή τουριστικών κατοικιών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. 

 

……………………………………………………………………………………………

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού:

κα Κ. Στεμπίλη -  Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.

 

Κατερίνα Στεμπίλη 
Συμβούλιο Επικοινωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
 
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240
 



 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου