Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ενεργειακή αξιοποίηση σχιστολιθικού αερίου


Της Χαράς Kαφαντάρη

 

Τελευταία πληθαίνουν οι συζητήσεις σχετικά με την εξόρυξη και ενεργειακή αξιοποίηση του σχιστολιθικού αερίου. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, εκμεταλλεύονται χρόνια το σχιστολιθικό αέριο, ενώ στην Ε.Ε. μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την ενέργεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ε.Ε. θα έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες-νομοθετικό πλαίσιο για την ασφαλή εξαγωγή shale-gas στην Ευρώπη.
Πρωτεργάτης στην εισαγωγή του σχιστολιθικού αερίου στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε. και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, η οποία το συμπεριέλαβε στον οδικό χάρτη της Επιτροπής ITRE του Ευρωκοινοβουλίου για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έως το 2050, θεωρώντας ότι θα συμβάλει στην επίτευξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Πρόσφατα έγινε και συζήτηση σχετική στην ελληνική Βουλή, μετά από επίκαιρη ερώτηση βουλευτού της συμπολίτευσης, όπου ο υπουργός ΥΠΕΚΑ δήλωσε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το σχιστολιθικό αέριο, καταθέτοντας συγχρόνως και Έκθεση του ΙΓΜΕ για τον ελλαδικό χώρο.

 
Ωστόσο, οφείλουμε να αναφέρουμε τους σοβαρούς κινδύνους, κύρια για το περιβάλλον, από την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, καθώς μετά την περίοδο ευφορίας που διανύουμε τώρα, μπορεί να αποδειχτεί άλλο ένα φιάσκο, αφού μετά την εξάντληση των πρώτων εκμεταλλεύσεων δημιουργείται η ανάγκη ανόρυξης νέων γεωτρήσεων.
Η εκμετάλλευση σχιστολιθικού αερίου που γίνεται με τη μέθοδο υδραυλικής ρωγμάτωσης (hydraulic fracturing ή fracking) αποτελεί μια πολύ αμφιλεγόμενη μέθοδο αφού έχει αποδειχθεί ότι η  εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον διότι:




• Οδηγεί σε κατανάλωση-χρήση τεραστίων ποσοτήτων νερού, ενός φυσικού πόρου σε ανεπάρκεια, δρώντας ανταγωνιστικά ως προς τη γεωργία και άλλες ήπιες δραστηριότητες.
• Ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει από σοβαρή ρύπανση λόγω της χρήσης τοξικών και επικίνδυνων χημικών, με αποτέλεσμα η ύδρευση γειτονικών περιοχών να καθίσταται προβληματική.
• Παρατηρείται έντονη αύξηση της σεισμικότητας σε περιοχές όπου γίνονται σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες και εξορύξεις όπως στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Πολωνία κ.λπ.
• Η διαδικασία εξόρυξης του Shale Gas συνοδεύεται από μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το αποτύπωμα άνθρακα είναι πολλαπλάσιο του αποτυπώματος άνθρακα των συμβατικών εξορύξεων.
Ούτε η έκδοση αυστηρών κανονισμών δεν εγγυάται τον μετριασμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και σε πολλές περιπτώσεις, της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να ακούσουν τις φωνές των χιλιάδων πολιτών και κινημάτων, σε πολλές χώρες του πλανήτη (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ.) που αγωνίζονται κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλείται από το fracking. H μόνη λύση είναι η επέκταση του μορατόριουμ απαγόρευσης ερευνών και εξορύξεων του σχιστολιθικού αερίου. Πρέπει, επιτέλους, η προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος να πάψει να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.
 


Σύνδεσμος άρθρου: http://tinyurl.com/lwurzb5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου