Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Νήσος Σοκότρα

 
 
Xάρις  στη Μαργαρίτα Λούζη που έψαξε στη Βικιπαίδεια, μπορούμε να μιλάμε για τη νήσο Σοκότρα (Socotra Island), στ’ ανοιχτά της Υεμένης…. Έτσι  όπως παρουσιάζεται το νησί, έχει κάτι από τις αναφορές  του Κυριάκου Σιμόπουλου («Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα», 4 τόμοι) στις  ταξιδιωτικές αφηγήσεις των μέσων χρόνων….Θυμίζει κάπως τα ταξίδια του Μάντεβιλ, Άγγλου ιππότη που παραμύθιασε μια ολόκληρη εποχή – γύρω στα μέσα του ΙΔ αιώνα -   γράφοντας για  συναντήσεις με γίγαντες 9 μέτρων, για δέντρα που οι καρποί τους γίνονται πουλιά για φάγωμα, για ποτάμι  με πολύτιμα πετράδια στην κοίτη του….Όμως η αναλογία   σταματάει εδώ : Το νησί Σοκότρα  είναι πραγματικό, αλλά  η απομόνωσή του από τα χερσαία περιβάλλοντα της αφρικανικής ηπείρου για 6-7 εκατομμύρια χρόνια  έδωσε στη χλωρίδα και πανίδα του  διαφορετική εξελικτική τροχιά – όπως έγινε περίπου στα νησιά Γκαλαπάγκος όπου εκτυλίχθηκε το ερευνητικό έργο του Δαρβίνου….

Το νησί έχει κάτι από  μια απομονωμένη περιοχή που αποκαλύφθηκε προ ετών στα τροπικά δάση – και για την οποία υπόσχομαι να ψάξω στα κιτάπια μου για να την φέρω πανηγυρικά στην επιφάνεια…Όμως η Σοκότρα (είναι σα να είσαι σε άλλο πλανήτη... Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις…. διαλύει κάθε έννοια "φυσιολογικού" για ένα τοπίο εδώ στη Γη,  λέει η Βικιπαίδεια…)έχει 40.000 κατοίκους.  . Ουσιαστικά είναι 4 νησιά μαζί, που διαθέτουν περίπου 700 εξαιρετικά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, το 1/3 των οποίων είναι ενδημικά , δηλαδή δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη.
Το κλίμα των νησιών αυτών είναι  ζεστό και ξηρό, οι παραλίες τους πλατιές και αμμώδεις, τα βουνά τους φτάνουν τα 1525 μέτρα.
Στη Σοκότρα (με το σανσκριτικό όνομα, κατά τον ισχυρισμό της Βικιπαίδεια)υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι, που έγιναν ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Υεμένης. Υπάρχουν 140 διαφορετικά είδη πουλιών, τα δέκα από τα οποία δεν συναντώνται σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη. Μετά από όλα αυτά, η
 UNESCO δεν ήταν δυνατό παρά να κηρύξει το νησί στοιχείο της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου