Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 



Του Γιάννη Σχίζα

 

Οι γιορτές  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνδέονται με ιστορίες και μύθους που  συχνά  διαπερνούν τα εθνικά σύνορα. Οι προχριστιανικής προελεύσεως  μύθοι διαφορετικών λαών και  οι βασιλόπιττες, τα χριστόψωμα,  οι   μάγοι  με τα δώρα, οι   καλικάντζαροι , τα κάλαντα, η γαλοπούλα, αποτελούν μέρος μιας παράδοσης που ως ένα βαθμό τηρείται ευλαβικά .Γενικά οι χριστουγεννιάτικες δοξασίες θεωρούνται κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνου –  ρωμαϊκής θεότητας που έπαιζε στο ρόλο του Κρόνου, της παλιάς θεότητας πριν τη νίκη  του δωδεκαθέου. Σ ‘ αυτά τα μεταφυσικά έθιμα προστίθενται και διάφορα κοσμικά, τα οποία δεν διαθέτουν μικρότερη ισχύ :  Ξεκινάμε βέβαια από το φλουρί της βασιλόπιττας που εθεωρείτο ότι έδινε τύχη  και φτάνουμε ως τον πλέον απωθητικό τζόγο – που συχνά γίνεται για το «καλό του Χρόνου». Είναι η εποχή που κυκλοφορούν  οι μεγαλύτερες μυθολογίες για το μέλλον, που παίρνουν τη μορφή προβλέψεων και ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με τις κινήσεις πλανητών.

Οι προβλέψεις αυτές ήταν πιο συχνές κάποτε : Κάποτε  δεν υπήρχε περιοδικό, εφημερίδα ή φυλλάδιο, που να μην επιδίδεται   σε αστρολογική έρευνα – ιδιαίτερα τις περιόδους αλλαγής του χρόνου. Αξέχαστοι ήταν οι  Καζαμίες, που βγαίνανε στην αρχή του έτους  με προβλέψεις για κάθε μήνα και κάθε ζώδιο ξεχωριστά, μέχρι που το έθιμο μάλλον αποδυναμώθηκε . Πάντως θα μου μείνει αξέχαστη μια  πρόβλεψη της  Άσης Μπίλιου για το πολιτικό μέλλον της  Άντζελας Γκερέκου – το οποίο φαινόταν   ευοίωνο ! -  από τις στήλες του ΒΗΜΑgazino, στις 31.1.2010 . Η εφημερίδα έπεσε στα χέρια μου  μετά 3 μήνες, οπότε η κυρία Γκερέκου παρά την «θετική» πρόβλεψη είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω των διαπιστωθεισών φορολογικών εκκρεμοτήτων του συζύγου της  Τόλη Βοσκόπουλου !   

 

 

Σκεπτόμουν λοιπόν ότι  η «μικρο-αστρολογία», κοντολογίς η διατύπωση προβλέψεων για άτομα και «μικροσυλλογικότητες» όπως  μια οικογένεια, είναι γενικά επισφαλής, με τον ίδιο τρόπο που  είναι   επισφαλής  και  η διατύπωση μετεωρολογικών προβλέψεων  για μικροσκοπικές χωρικές ενότητες – π.χ. η γειτονιά μου …. Οι προβλέψεις μπορούν να αστοχήσουν πολύ ευκολότερα  για την «Αγαπητικιά του Βοσκόπουλου», από ό,τι για μια ευρύτερη οντότητα  όπως η ελληνική οικονομία….

Μικρο-αστρολογία λοιπόν, αλλά και στον αντίποδα η «μακρο-αστρολογία» -  όπως στα οικονομικά λέμε «Μικρο» και «Μακρο-οικονομικά» :  Πεδίο δόξης λαμπρό για την μελέτη των αστέρων, για τους λογής φιλόδοξους….

ΑΥΓΗ 9.1.2021

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου