Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Στη σκιά του φόβου

Στην Τεχεράνη του 1988, οι προσπάθειες της Σιντέχ να επιστρέψει στις ιατρικές σπουδές της αποβαίνουν άκαρπες, λόγω του ακτιβίστικου παρελθόντος της. Ο σύζυγός της καλείται να υπηρετήσει στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, που συνεχίζεται για όγδοη χρονιά, ενώ οι βομβαρδισμοί και οι επιδρομές πλησιάζουν επικίνδυνα το διαμέρισμά τους. Φίλοι και συγγενείς αποχωρούν ατάκτως από την πόλη και η Σιντέχ μένει μόνη με τη μικρή της κόρη, Ντόρσα, η οποία μοιάζει να αρρωσταίνει όλο και περισσότερο. Αρχικά, η Σιντέχ αποδίδει τη συμπεριφορά του παιδιού της στην εξαφάνιση της αγαπημένης της κούκλας, αλλά με δισταγμό αρχίζει να συνειδητοποιεί σταδιακά ότι απόκοσμα πνεύματα τους στοιχειώνουν.

Επίσημη πρόταση της Αγγλίας για το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας που παντρεύει θαυμάσια ένα αδιάκοπα επιβλητικό θρίλερ τρόμου με μια πολιτικοκοινωνικη αλληγορία εύστοχων φεμινιστικών προεκτάσεων.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα ταινίας τρόμου με πολυδιάστατη πλοκή. Ο σκηνοθέτης χειρίζεται άψογα την κινηματογραφική γλώσσα του είδους και βαθμιαία χτίζει μια τρομακτική ατμόσφαιρα που εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Έκει έγκειται και η ιδιαίτερη ποιότητα της ταινίας στην ικανότητα του να αξιοποιήσει δημιουργικά τόσο την παράδοση όσο και την σύγχρονη ιστορία της χώρας του κάνοντας ένα σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο χωρίς όμως να στερεί κάτι από την απόλαυση μιας καθαρόαιμης ταινίας τρόμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου