Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2019

Τα 80 χρόνια


  

Του Γιάννη Σχίζα

Στην  Καβαφική  «Διορία του Νέρωνος»  το Δελφικό Μαντείο αποφαίνεται ότι ο αυτοκράτωρ πρέπει να φοβάται  τα 73 χρόνια :  Πράγμα ουδόλως ανησυχητικό για τον νεαρό Νέρωνα,  αν και ο ποιητής ολοκληρώνει το ποίημα του γράφοντας  υπαινικτικά  ότι «και στην Ισπανία ο Γάλβας- κρυφά το στράτευμά του συναθροίζει και το ασκεί, - ο γέροντας ο εβδομήντα τριώ χρονώ»…

Έκτοτε η ηλικία των 73 χρονών έγινε το  προσδόκιμο ζωής  πολλών  ανθρώπων. Οι άνθρωποι έγιναν  κορακοζώητοι και κυρίως έγιναν πιο  δραστήριοι : Πράγμα το οποίο μαρτυρούν και τα συντάξιμα χρόνια, που ανέβηκαν  στα 67. Σταδιακά, είτε μέσω της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής είτε μέσω του τρόπου διατροφής και ζωής, μέσω της ανάπτυξης του υγιεινιστικού Know how,  οι άνθρωποι έσπασαν πολλά ρεκόρ μακροζωϊας και ευζωϊας. Ο Γλέζος, ο Θεοδωράκης, ο Μπιτσάκης, και πριν από αυτούς ο Ζολώτας, ο Κριαράς και ας μην παραλείψουμε διεθνή παραδείγματα όπως  ο Λεβί Στρως, έδειξαν αλλά και συνεχίζουν να δείχνουν μια αξιόλογη  αντοχή στο χρόνο. Το σημαντικότερο όμως είναι τούτο :  Ουδείς διανοήθηκε να αμφισβητήσει την ενεστώσα συμβολή τους στην πολιτική και στον πολιτισμό  βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ηλικία τους.


 Ο Ζερόμ Μπεντέ της  Ουνέσκο, υποστηρίζει ότι ζούμε μια εποχή κυριαρχίας της νεότητας και αναστροφής των παραδοσιακών σχέσεων με τα γηρατειά. «Σήμερα η ασταμάτητη τεχνολογική αλλαγή απαρχαιώνει πιο γρήγορα τις γνώσεις..Ο νεώτερος μπορεί να επιβληθεί του παλαιότερου...Αυτό αλλάζει τις κοινωνικές σχέσεις, αφού η κατοχή της γνώσης ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της κυριαρχίας των ελιτ», λέει ο Γάλλος διανοητής....Το  διαδίκτυο  επιτρέπει στους νεώτερους μια μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες πρόσκτησης της γνώσης- όμως  αυτό το πλεονέκτημα της νιότης είναι προσωρινό.Ο Μπεντέ ερμηνεύει την  γνωσιολογική και σωματική ανακαίνιση των ώριμων ηλικιών ως προσχώρηση στη νεότητα, όμως η ίδια κατάσταση μπορεί  κάλλιστα να ερμηνευθεί ως διεύρυνση και αναβάθμιση της ενεργού ζωής! Εξ άλλου με βάση αυτό το δεδομένο, με βάση ακριβώς το υβρίδιο νεανικότητας και ωριμότητας που κάνει τους «νεό-γερους»(=γέρους της νέας εποχής) διακριτούς από τους σκουριασμένους και δογματικούς «παλιό-γερους»(=γέρους της παλιάς εποχής), οι ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι  προωθούν τη θέσμιση της συνταξιοδότησης στα  70....Τώρα βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του κ. Γυμνασιάρχη που αφού διετέλεσε μέλος πολλών ακροδεξιών κομμάτων, αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα  για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου της Καρδίτσας. Οι κραυγές και διαμαρτυρίες για την επιλογή ημετέρων είναι σεβαστές, όμως η κραυγή για την ηλικία είναι απαράδεκτη -  έως  και δείγμα ηλικιακού ρατσισμού….
ΑΥΓΗ  30.11.19 

2 σχόλια: