Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Aφιέρωμα στον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή στο Σεμινάριο Ιστορίας στην Κηφισιά




Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950) θα γίνει στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας ην Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019, 7.00-9.00 μμ (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς, Έπαυλη Δροσίνη, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει το θέμα: "Αφιέρωμα στον  Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η ζωή, η δράση του και η συμβοη στην ανάπτυξη της επιστήμης"   

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες  μαθηματικούς. Διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο .

Από το 1909 έως το 1920 δίδαξε Μαθηματικά σε διάφορα γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η φήμη του ως μαθηματικού τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με άλλους μεγάλους ομολόγους της εποχής του όπως ο Μαξ Πλανκ , ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Σβαρτς, ο Φρομπένιους, ο Σμιτ, ο Ντάβιντ Χίλμπερτ, και ο Κλάιν.

Ιδιαίτερη ήταν η σχέση που συνέδεε τον Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και σεβασμό.

Το 1920,  μετά από  πρόσκληση του Βενιζέλου, παραιτήθηκε από καθηγητής στη μαθηματική σχολή του  Βερολίνου και   ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη. Στη Σμύρνη ο Καραθεοδωρή έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922.

Απογοητευμένος από τη μίζερη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1924, για να αναλάβει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που εκείνο τον καιρό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και δίδασκαν σ' αυτό κορυφαία ονόματα. Το 1930,  μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του (νεοσύστατου) δεύτερου.

Το 1932, επέστρεψε στην έδρα του στο Μόναχο και παρέμεινε στην πόλη αυτή, ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συμβολή του στη Θεωρητική Φυσική ήταν ουσιαστική στη μαθηματική θεμελίωση τομέων της Φυσικής όπως η Θερμοδυναμική, η γεωμετρική οπτική, η μηχανική και η σχετικότητα.

Παράλληλα ήταν απαράμιλλη η φιλοπατρία και η αυταπάρνηση για την πατρίδα του αφού δυο φορές θυσίασε την προσωπική του καριέρα και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αλβανικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά.... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου