Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ σε ΤΟΥΡΝΟΥΑ !


Εικαστική Έκθεση - ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ - Α΄Εκθεση 13/12/19 στον ΟΡΙΖΟΝΤΑ

  ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Ρένα Αβαγιανού, Τζούλη Αθανασάκη, Ελευθερία Αλεξανδράτου, Δήμητρα Αλεξοπούλου, Κύρα Αλιγιζάκη, Ανδρό, Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Αποστολοπούλου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ιώ Αρματά, Ειρήνη Βαζούκου, Ελίζα Βαρτανιάν, Έλλη Βέλλιου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Μαρία Δουκάκη, Τζίμης Ευθυμίου, Σπυριδούλα Ζαβιτσάνου, Μαριλένα Ζολώτα, Εβίτα Κακαράτζα, Σταματία Καππέ, Capten, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Κολημένος, Σπυριδούλα Κοτσομίτη, Σταυρούλα Κούτρου, Αικατερίνη Κριεζή & Λούκας, Βάσια Λεοντοπούλου, Καλλιόπη Λιαδή, Κοσμάς Λιλικάκης, Αντωνία Μαντζούκα, Όλγα Μαντζουράνη-Ανδρικοπούλου, Λυδία Μαργαρώνη, Καλιρρόη Μαστιχιάδου, Γεώργιος Μπαμπίλης, Γιάννης Μπέσκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Ίρις Μπουκαρή, Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Νίκος Πρέσσας & Μηνάς Κωνσταντίνος, Χρυσούλα Σκεπετζή, Παναγιώτα Σφακιανάκη, Τίτα Σταύρου, Σφακιανάκη Παναγιώτα, Ευτυχία Τζανετουλάκου, Δήμητρα Τζώτζιου, Κερασιά Τουλιάτου, Σοφία Τσαμπά, Μπέττυ Τσιγαρίδα, Μυρτιά Χέλλνερ, Αθηνά Χανιώτη, Αθηνά Χατζή & Αφροδίτη Ρακαντά, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Ιωάννα Χριστάκου.

Το τάβλι και το σκάκι είναι το ίδιο αντικείμενο με διαφορετικές εγγραφές στις δύο του όψεις, όπως έχουν διαμορφωθεί από το βαθύ παρελθόν.

Στα δύο αυτά παιχνίδια αλλάζει ο βαθμός συμμετοχής του Tυχαίου, στην ουσία όμως και τα δύο αποτελούν στοιχεία αναζήτησης και στρατηγικής. Το Παιχνίδι,  ως κοινός τόπος για τη συνάντηση της φαντασίας με τη συνείδηση της καθημερινότητας, είναι και αυτό κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αυτός είναι ο λόγος που το «Τουρνουά» σχεδιάζουμε να το παρουσιάζουμε σε εμβληματικά καφενεία της χώρας μας. Εκτός από τη δημιουργική πρόκληση, στόχος αυτής της δράσης είναι η συμβολή μας στην ανάδειξη του «καφενείου» και η καταγραφή όσων αποτυπώνονται μέσα στον χωρο��ρόνο της ελληνικής ιστορικότητας, για έναν τόπο κοινωνικής όσμωσης, άτυπο ναό της δημοκρατίας, δεξαμενή του ελεύθερου χρόνου και κοινωνική γεννήτρια. Δυστυχώς η ασύμμετρη ανάπτυξη στην εποχή μας έχει καταστρέψει τελείως πολλά αριστουργηματικά καφενεία και σε άλλα έχει καταφέρει να εξαλείψει τα ιδιαίτερά τους παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που συνεχίζουν να λειτουργούν κι εμείς αυτά θέλουμε να τα βρούμε, να αναδείξουμε και να ανασυστήσουμε, για άλλη μια φορά, τη Μνήμη. Έτσι, αυτό το «Τουρνουά», στο οποίο οι καλλιτέχνες καλούνται να επέμβουν στο ίδιο το παραδοσιακό αντικείμενο και να δημιουργήσουν ένα  εικαστικό-χρηστικό αντικείμενο ή ένα αμιγώς εικαστικό έργο, φιλοδοξεί να φέρει σε συνάντηση το παλαιό με το σύγχρονο σε ένα παιχνίδι της τέχνης και της ζωής.

  Για εσάς που σας ενδιαφέρει η συμμετοχή στο πρότζεκτ με λογοτεχνικό έργο γύρω από τον ίδιο άξονα (σκάκι-τάβλι-καφενείο), να μας το γνωστοποιήσετε, ώστε να οργανώσουμε τις παράλληλες δράσεις.
Όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός κειμένων, συζητάμε για την έκδοσή τους, καθώς και για την παρουσίασή  τους σε κοινές δράσεις με τα εικαστικά.
 
Η πρώτη δοκιμαστική εικαστική παρουσίαση θα γίνει 13/12/19 στον Ορίζοντα Γεγονότων (Κεραμεικού 88). Εφ'οσον εξακολουθήσει να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε -άρα να κάνετε - και δεύτερο κάλεσμα για συμμετοχές, στις αρχές του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου