Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Έργο: The Tide , Αρχιτέκτονες: Diller Scofidio+Renfro (Lead), σε συνεργασία με Neiheiser Argyros




Περιγραφή 
Το Tide θα αποτελέσει ένα δίκτυο 5χλμ., που θα φιλοξενεί δημόσιους χώρους και κήπους ενσωματωμένους στους ρυθμούς της καθημερινότητας του Greenwich Peninsula. Πρόκειται για εναέριο, αλλά και ισόγειο αστικό πάρκο, που με το διαχωρισμό των λειτουργιών σε δύο επίπεδα ενεργοποιεί τους χώρους πάνω και κάτω, παρέχοντας ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αναψυχής, πολιτισμού και ευεξίας.





Το Tide θα συνδυάσει ποικιλόμορφα οικοσυστήματα, νεοσύστατες γειτονιές και διακριτούς θεσμούς πολιτισμού, συνδέοντας το Βορρά με το Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, το κέντρο με την περιφέρεια και την πόλη με το ποτάμι. Το Tide είναι γρήγορο, αλλά και αργό. Είναι ταυτόχρονα πεδίο για τρέξιμο και άθληση, αλλά και χώρος περιπάτου, μια σειρά από ήσυχους κήπους και ένα δίκτυο κοινωνικών και πολιτιστικών κόμβων.

Κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο του θεωρείται ένα σύνολο από ανυψωμένα, διαμορφωμένα Islands (Νησιά), στα οποία το κοινό καλείται να επιβραδύνει, να παραμείνει και να ατενίσει τη ζωή και τα δρώμενα της περιοχής. Κάθε Island είναι ξεχωριστό, ορίζεται από μοναδικά δέντρα και βλάστηση και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές θέες και ήχους. Αυτοί οι εναέριοι κήποι σχεδιάζονται με τρόπο που να λειτουργούν σαν φέροντα στοιχεία, δημιουργώντας υπερυψωμένα παρτέρια γεμισμένα με χώμα, τα οποία και διοχετεύουν τόσο τα φορτία, όσο και το νερό στο έδαφος. Η γλυπτική δομή που υποστηρίζει τους υπερυψωμένους κήπους, επίσης πλαισιώνει, αλλά και προστατεύει το πεζόδρομο απο κάτω, δημιουργώντας τοξωτούς στεγασμένους χώρους που σηματοδοτούν κατώφλια και περάσματα στο δημόσιο χώρο του εδάφους.

 



Η πρώτη φάση του έργου, που ολοκληρώθηκε και άνοιξε για το κοινό την 5η Ιουλίου 2019, έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και περιλαμβάνει ένα δημόσιο, γραμμικό πεζόδρομο, υπερυψωμένους κήπους, καφέ και ένα υπερυψωμένο καθιστικό με θέα στον ποταμό Τάμεση.







                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου