Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΑ, ΛΟΓΙΑ ΣΠΑΘΙΑ


 
...Τα λόγια δίνουνε φτερά, ψηλά για να πετούμε,

Τα λόγια  γίνονται σπαθιά, για να ελευθερωθούμε ...

 Η ομάδα μας ασχολείται με την  πρωτογενή παραγωγή Προφορικού Λόγου και την παρουσίαση Αφηγήσεων, που αντλούμε από τις παραδόσεις της γλώσσας μας , ξεκινώντας από τους αρχέγονους μύθους , τα ομηρικά έπη και το κλασικό δράμα, περνώντας στα ακριτικά έπη , τη μεσαιωνική και νεώτερη ποίηση και παραμύθια.

Η παράσταση ΛΟΓΙΑ ΦΤΕΡΑ-ΛΟΓΙΑ ΣΠΑΘΙΑ θέλει να υπενθυμίσει και επαναναδείξει τον πλούτο της δημοτικής μας ποίησης, ειδικά στην σημερινή συγκυρία , αναδομώντας τις κεντρικές ιδέες , επεμβαίνοντας με σύγχρονες αναφορές, συνθέτοντας νέους στίχους πάνω στα παλιά χνάρια , αποδεικνύοντας τελικώς την διαχρονική δύναμη του Συλλογικού  Έργου.

Ο άξονας της παράστασης κινείται γύρω από το στοιχείο της Υπέρβασης που διατρέχει τα μνημεία του Λόγου , τις γνωστές μας Παραλογές. Το πνεύμα της υπέρβασης που εξ ανάγκης μας χαρακτήριζε παραδοσιακά σαν κοινωνία/κοινότητα, αλλά  και την διάσταση της υπέρβασης που οφείλουμε να επιδείξουμε συλλογικά, για να επιβιώσουμε και διατηρήσουμε την ελληνική μας ιδιαιτερότητα.

 Εφτά παραλογές  λοιπόν, από τον Θησαυρό της δημοτικής Ποίησης, εφτά νήματα που  συμπλέκονται από εφτά αφηγητές και δύο μουσικούς, που μελέτησαν και  μυήθηκαν στα μυστικά της- με ομαδική εργασία- και μας  μεταφέρουν την δύναμη του  Ερωτα , το τίμημα της Αγάπης,  την συναίσθηση του Χρέους, τα αδελφοκτόνα Πάθη , τον πόνο της  Ξενιτειάς , την Λεβεντιά και την Ανδρεία, το Μοιραίο του Θανάτου...

΄Ολες κατατείνουν στο Θάνατο, μόνο και μόνο  για να υπερθεματίσουν  τη Ζωή και τις αξίες της. Να δείξουν την Υπέρβαση σε κάθε τομέα της. Στο στέρεο πλαίσιο της Φύσης και την πληθυντικότητα της Κοινότητας,  είναι κατάδηλος ο βιωμένος ελληνικός τρόπος και η εμπειρία του Εμείς,  αναγκαία στοιχεία για το σημερινό αίτημα της Ενότητας.

Τις παραλογές  συνδημιουργήσαμε και συνδέσαμε με  τετράστιχα και παραδοσιακά τραγούδια, υπό την καθοδήγηση  της Δασκάλας μας  Μάγδας Κοσσίδα, Ιδρύτριας του Εργαστηρίου Αφήγησης  Π.Ε.Π.ΛΟ , που μας καθοδηγούσε επί  ένα χρόνο.

Μας συνοδεύουν οι  μουσικοί: Γιώργος Βουρνάς (ούτι, φλογέρες, φωνή)  Μαρία Κοτσίρη(πολίτικο λαούτο, κρουστά, φωνή).

 Στην μουσική επιμέλεια και το τραγούδι, η Ασπα Ταλλιαδώρου.

Αφηγητές με αλφαβητική σειρά :

Μάνια Βρανοπούλου, Ρόδω Ζαζοπούλου, Μάγδα Κοσσίδα, Μαρία Κοψαχείλη, Άσπα

Ταλλιαδώρου, Δημοσθένης Χαρούλης, Ελεάνα Χατζάκη. 

 Την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη και ώρα 8 μ.μ.Στον Υπέροχο Κήπο της Κλειούς, στον Όλυμπο Αναβύσσου,  

Επιλογές:

 

Νανούρισμα 

 

Το τραγούδι του νεκρού αδερφού

 

Η μάνα η Φόνισσα 

 

Η Λυγερή και ο Χάρος 

 

Τρεις αντρειωμένοι

 

Η Αρμενοπούλα 

 

Ο κυρ Βοριάς ο γεφύρι της Αρτας

 

Μαρία η Πενταγιότισσα 

 

Ο Γιαννος και ο ΧάρΟς

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου