Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Απελευθέρωση της «Ολίβιας», θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Σούνιο



Ο ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου απελευθέρωση  της «Ολίβιας», χελώνας που βρέθηκε στις 9/6/2016 σε παραλία της Κάρπαθο. Συγκεκριμένα είναι γένους θηλυκού, έχει μήκος καβουκιού 62 εκ, είναι 38 κιλά και είχε τραύμα στο κεφάλι. Η νοσηλεία της στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ διήρκησε 3 μήνες.


Το πρωί της 8ης Ιουνίου στην παραλία της Καρπάθου δύτες την εντόπισαν και παρατήρησαν την δυσκολία κίνησης και την εξουθένωσή της. Έπειτα, αφού την προσέγγισαν κατάλαβαν ότι έχει ένα τραύμα στο κεφάλι. Τα τραύμα ήταν παλαιό τελικά, πιθανός αποτέλεσμα χτυπήματος από ψαράδες λόγω εύρεσης της σε δίχτυα ή κάποιο παραγάδι. Στη συνέχεια ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο της Καρπάθου, αλλά και ο Φορέας Διαχείρισης Καρπάθου όπου με την βοήθεια του τοπικού κτηνιάτρου την φρόντισαν μία ολόκληρη ημέρα στις εγκαταστάσεις τους. Ακόμη, λόγω έλλειψης συχνών ακτοπλοϊκών δρομολογίων(δηλαδή θα έπρεπε να παραμείνει τρείς ημέρες στο νησί μέχρι να έρθει το επόμενο δρομολόγιο), η θαλάσσια χελώνα μεταφέρθηκε αεροπορικώς μέσω της Aegean Airlines στην Αθήνα, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Λιμεναρχείο Καρπάθου, αλλά και τον Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου μαζί και τον κτηνίατρο όπου συνεργάστηκε μαζί μας για την επιτυχημένη μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα, καθώς και την Aegean Airlines για την μεταφορά αυτήν.


Η διαδικασία απελευθέρωσης θα γίνει στο Σούνιο σε συνεργασία με την Grecotel - CAPE SOUNIO Exclusive Resort στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους, ενήλικες και παιδιά, που θα παρακολουθήσουν την διαδικασία, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος δεν γνωρίζει ηλικία. 


Χορηγός της εκδήλωσης είναι το ξενοδοχείο του Ομίλου Grecotel Hotels & Resorts, Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort, το οποίο κάλυψε τα έξοδα περίθαλψης μιας τραυματισμένης χελώνας του Κέντρου Διάσωσης, που διατηρεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, για τρείς μήνες, βοηθώντας σημαντικά το έργο του Συλλόγου.  

Σας προσκαλούμε, λοιπόν, στην απελευθέρωση της «Ολίβιας», την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, 11:00 το πρωί, μπροστά από το ξενοδοχείο Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort στο Σούνιο Αττικής.

 

Πληροφορίες: Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ. 6944929622, rc.officer@archelon.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου