Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Κοραή Δαμάτη, "Το σπίτι μόνο"



“Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο VAULT. Εκεί, στις 8:30, την ώρα που βραδιάζει, θα μαζευτούμε φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι για να μιλήσουμε για το βιβλίο, θα διαβάσουμε αποσπάσματα, θα ακούσουμε μουσική, θα πιούμε ωραία ποτά… αν σας βγάλει ο δρόμος σας, θα χαρούμε να σας δούμε!   

Στη παρέα του“τραπεζιού” θα είναι ο Δημήτρης Καρατζιάς, ο Περικλής Μοσχολιδάκης και ο Κοραής Δαμάτης… κι αν προκύψει και κανένας άλλος δεν θα του πούμε όχι!”...

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 8:30 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνών Open September 5 στον πολυχώρο VAULT, θα γίνει παρουσίαση του μυθιστορήματος του Κοραή Δαμάτη «Το Σπίτι Μόνο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.




Το μυθιστόρημα Το Σπίτι Μόνο αποτελεί την πρώτη συγγραφική απόπειρα του Κοραή Δαμάτη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Πρόκειται για ένα μυθιστορηματικό ταξίδι στο παρελθόν. Ένας λογοτεχνικός χείμαρρος εξομολογήσεων και συναισθημάτων. Με αυτοβιογραφικά στοιχεία από την ιστορία της γενιάς και της οικογένειάς του των χρόνων της Αλεξάνδρειας αλλά και της Αθήνας, με αναφορά σε ιστορικά γεγονότα – σταθμούς και με φανερά, ψυχαναλυτική προσέγγιση των χαρακτήρων, το Σπίτι Μόνο καθηλώνει και τον πιο δύσπιστο αναγνώστη, στοχεύοντας κατευθείαν στην καρδιά του.

Πλοκή
Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τα βιώματα του Παύλου. Ο ίδιος είναι παιδί Ελλήνων της Αιγύπτου και συγκεκριμένα της Αλεξάνδρειας. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, μέχρι η απειλή του πολέμου το 1957 να αναγκάσει την εύπορη οικογένειά του να εγκαταλείψει απρόθυμα τον τόπο της και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Ο πρωταγωνιστής περιγράφει το κλίμα που επικρατούσε στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια του Νάσερ, καθώς και ανάμεσα στην ελληνική κοινότητα, η οποία αν και ενσωματωμένη στην αλεξανδρινή κοινωνία, πάλευε να διατηρήσει το χαρακτηριστικό της ιδίωμα. Η οικογένεια του Παύλου, πέρα από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε, ερχόμενη στην Αθήνα, έπρεπε να προσαρμοστεί και στη νέα πραγματικότητα που τους ήθελε αποτυχημένους τεμπέληδες πρόσφυγες. Παράλληλα με την αφήγηση της ζωής του Παύλου, παρουσιάζονται εικόνες και γεγονότα της τότε Ελλάδας, όπως ήταν η δικτατορία των Συνταγματαρχών και οι διώξεις των αριστερών.
Ωστόσο, Το Σπίτι Μόνο δεν μένει μόνο στην αποτύπωση μιας εποχής. Το μυθιστόρημα περιγράφει χαρακτήρες, ακολουθεί τους προβληματισμούς τους, μεταδίδει την ευτυχία και την οδύνη τους και κυρίως ψάχνει να βρει τους λόγους που κρύβονται πίσω από τις πράξεις και τις επιλογές τους. Ο Παύλος στην ηλικία των δέκα ετών βιώνει ένα γεγονός που θα τον στιγματίσει για πάντα. Όσες χαρές και θλίψεις, αρρώστιες και θανάτους, επιτυχίες και αποτυχίες και αν βρέθηκαν στην πορεία της ζωής του, δεν κατάφερε ποτέ να αποτινάξει τα δεσμά, που του είχαν κλειδώσει τη ψυχή. Ο έρωτας για εκείνον ήταν ένα παυσίπονο, ένα ναρκωτικό, που έκανε την πονεμένη του καρδιά να χτυπά δυνατά και γινόταν ξανά ένα ευτυχισμένο και ανέμελο παιδί. Μόνα του στηρίγματα υπήρξαν η μητέρα του και τα βιβλία. Όσο άδικη κι αν ήταν η ζωή μαζί του, εκείνος δεν παραιτήθηκε. Ακολούθησε το όνειρό του να γίνει χορευτής, αντιμετώπισε με σθένος τις αντιδράσεις των οικείων του και το θυμό του πατέρα τους για τις επιλογές του και δεν συμβιβάστηκε με μέτριες σχέσεις και πρότυπα, που επέβαλε η κοινωνία.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Κοραής Δαμάτης γεννήθηκε το 1952 στην Αίγυπτο, στην Αλεξάνδρεια. Στην Ελλάδα ήρθε με την οικογένειά του το 1962. Σπούδασε θέατρο. Χόρεψε με την ομάδα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη και στο «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου. Έλαβε μέρος ως ηθοποιός και χορευτής σε αρκετές παραστάσεις. Δημιούργησε τη θεατρική ομάδα «Έβδομο Θέατρο». Έχει σκηνοθετήσει έργα των Ευριπίδη, Σαίξπηρ, Βάις, Μπρεχτ, Μπέκετ, Λόπε ντε Βέγκα, Ζενέ, Μπομαρσέ, Αριστοφάνη, Γκομπρόβιτς, Σέρμαν, Ουίλιαμς, Ιονέσκο, Ζιροντού, Καμί, Μάρτιν Μακ Ντόνα, Γιώργου Σεβαστίκογλου κ.ά, για το Εθνικό Θέατρο, για κάποια Δημοτικά Περιφερειακά, για το Φεστιβάλ Αθηνών και για το ελεύθερο θέατρο. Το μυθιστόρημα Το Σπίτι Μόνο είναι το πρώτο του βιβλίο.


Πολυχώρος VAULT
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)
Τηλέφωνα: 213 0356472, 6945 993870

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου