Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Η Πικροδάφνη και οι «δάφνες» της ΜΠΕ





Από μήνυμα της Σταυρούλας Κατσογιάννη* + ένα σχόλιο του Δημήτρη Γερονίκου

 ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ : Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια  Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ρέμα της Πικροδάφνης, το τελευταίο µεγάλο ρέµα που αποµένει σε φυσική µορφή.
Αν διαβάσει κανείς τους στόχους της μελέτης δεν αναφέρεται πουθενά  ο σεβασμός και η αναβάθμιση του φυσικού αυτού οικοσυστήματος, γεγονός που αποδεικνύεται και παρακάτω, στις προτεινόμενες παρεμβάσεις.
Μεταφέρω αυτούσια κομμάτια της μελέτης που αφορούν τις παρεμβάσεις στο πράσινο.
1.«Πρέπει να σηµειωθεί ότι η υφιστάµενη παρόχθια βλάστηση στο ρέµα της Πικροδάφνης δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική αξία δεδοµένου ότι στο µεγαλύτερο ποσοστό είναι υποβαθµισµένη.»
2. «Το σύνολο των υφιστάµενων δένδρων , περίπου 1000, διατηρούνται στη θέση τους, εκτός από ορισµένα που αποµακρύνονται λόγω της διευθέτησης του ρέµατος και τα οποία είναι 776 δένδρα. Αναλυτικότερα είναι: 50 Ευκάλυπτοι, 199 Λεύκες, 444 Πλατύφυλλα ( Μουριές, Μελιές κλπ.) 28 Ελιές, 23 Πεύκα, 11 Εσπεριδοειδή, 21 Κυπαρίσσια.
3. «Ο αριθµός των δένδρων που πρόκειται να αποµακρυνθούν, θα αντικατασταθεί µε µεγαλυτερο αριθµό δένδρων, που θα φυτευτούν στα πρανή του ρέµατος, 900 συγκεκριµένα µε : 30 Ευκάλυπτοι, 231 Λεύκες, 543 Πλατύφυλλα (Μουριές, Μελιές κλπ.) 32 Ελιές, 27 Πεύκα, 13 Εσπεριδοειδή, 24 Κυπαρίσσια. Επισης θα φυτευτούν 3150 θάµνοι στα πρανή του ρέµατος πχ πικροδάφνες και µυρτιές. Τέλος σε όλα τα πρανή στα οποία δεν θα υπαρχουν τεχνικά εργα ή θα φυτευτεί υδροσπορά για τη διευκόλυνση της φυσικής αναγέννησης του εδάφους.»
4. «Η επίπτωση στο τοπίο είναι οπτική και εξαρτάται από την αλλαγή της οπτικής αξίας από τη δηµιουργία των έργων. Με την κατασκευή του έργου γενικά παραµένει η ίδια κατάσταση και δεν προβλέπεται να επέλθει ουσιαστική αλλαγή στις οπτικές αξίες, καθώς τα χαρακτηριστικά και τα οπτικά στοιχεία του αστικού τοπίου δεν θα αλλάξουν.»
Και αναρωτιέμαι σαν κοινός θνητός
1.Από τη μια αναφέρεται ότι η βλάστηση δεν έχει οικολογική αξία και από την άλλη τα είδη που απομακρύνονται αντικαθιστούνται με τα ίδια ακριβώς είδη.
2.Τι σημαίνει η βλάστηση είναι υποβαθμισμένη και αν κρίνουν ότι είναι έτσι ποιες είναι οι προτεινόμενες ενέργειες για να την αναβαθμισή της;
3.Είναι αστείο ή μήπως όχι, να αναφέρετε ότι το σύνολο των περίπου 1000 δέντρων, διατηρείται στη θέση του ενώ απομακρύνονται τα 776.
4.Πως γίνεται να κοπούν 776 μεγάλα δέντρα και να μην αλλάξει η ποιότητα του τοπίου;
Κατά τη γνώμη μου η μελέτη σε ότι αφορά τα πράσινο είναι ανεπαρκής και επιφανειακή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιλογή του φυτικού υλικού γίνεται με κριτήριο την αποφυγή της διάβρωσης, την αντοχή θραύσεως κλάδων, την αναβάθμιση του τοπίου, την οικολογική εξισσορρόπηση, κλπ, και φυσικά όχι με κριτήριο τι κόβω μουριά, βάζω μουριά, κόβω ευκάλυπτο βάζω ευκάλυπτο. Π.Χ Η χρήση των δένδρων στις φυτεύσεις των πρανών θα πρέπει να γίνεται μετά από λεπτομερή μελέτη. Η ανάπτυξη της κόμης με το μεγάλο όγκο και ύψος δημιουργεί μια ροπή αστάθειας, η οποία, σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, είναι δυνατό να ανατρέψει το δένδρο και να αποσταθεροποιήσει το πρανές.
Η λογική κόβω 776 δέντρα και φυτεύω κάτι παραπάνω για να μην μπορεί να μιλήσει κανείς, είναι μπακαλίστικη και πολιτικάντικη.
Τέλος τι γίνεται με τη διαχείριση της υφιστάμενης βλάστησης; Δεν γίνεται αναφορά πουθενά.
Aν θέλετε να ψηφίσετε για
Να ακυρωθεί η παρούσα μελέτη και να γίνει νέα μελέτη με γνώμονα τη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών του ρέματος, μελέτη σύννομη ως προς την προστασία της.
μπείτε στο παρακάτω λινκ
--
*Αgriculturist - Landscape Architect

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΣ :

Ουσιαστικά όπως εξελίσσεται το συγκεκριμένο θέμα, γεννιέται το κρίσιμο ερώτημα κατά πόσον η επιστημονική κοινότητα διατίθεται να αντιπαρατεθεί επί του πρακτέου με τη συγκεκριμένη απόφαση. Δηλαδή την κρίσιμη χρονική στιγμή, όταν βγούνε τα αλυσοπρίονα και οι μπουλντόζες στο προσκήνιο: θα υπάρχουν συνάδελφοι/-ισσες στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξουν τα δένδρα; (εννοείται πριν τα ξεριζώσουν ή τα πετσοκόψουν διότι μετά...). Στην πράξη κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, όταν δηλαδή καλούμαστε να εφαρμόσουμε τη θεωρεία που έχουμε διδαχθεί στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Η πράξη επίσης έχει δείξει, ότι όποτε συνδράμουν σε τέτοιους αγώνες και καθηγητές πανεπιστημίων, τότε διεκδικείται χώρος που ενίοτε προσπαθούν αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να αφαιρέσουν από τα επαγγελματικά κι επιστημονικά μας δικαιώματα.
Με την ευκαιρία σας υπενθυμίζω ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας, το ιστορικό Πάρκο Αγρινίου και ότι ξεκίνησε να συμβαίνει εκεί πριν από τρία χρόνια τέτοιες ημέρες... https://www.youtube.com/watch?v=412KKbLOE24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου