Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Δήμαρχοι κατά ΠΑΚΟΕ για τα νερά της Στερεάς Ελλάδας



ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΙΧΑ*
 

Κοινό μέτωπο και προσφυγή στη Δικαιοσύνη σχεδιάζουν δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας ως απάντηση στις αναφορές του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών περί ακαταλληλότητας των υδάτων για κολύμβηση σε παραλίες διαφόρων περιοχών της περιφέρειας, αλλά και για ακατάλληλο πόσιμο νερό.
Το ΠΑΚΟΕ έχει δώσει στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες μια σειρά από μετρήσεις που διεξήγαγε λαμβάνοντας δείγματα θαλασσινού και πόσιμου νερού από διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία ανέλυσε στα εργαστήρια που διαθέτει, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ύδατα που εξετάστηκαν είναι ακατάλληλα, είτε προς κολύμβηση είτε προς κατανάλωση.
Η αρχή έγινε από τον Δήμο Δελφών, με τον δήμαρχο της περιοχής Θανάση Παναγιωτόπουλο να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ΠΑΚΟΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχες κινήσεις, με προσφυγή δηλαδή στη Δικαιοσύνη, έγιναν και από την πλευρά του ΠΑΚΟΕ.

Το ζήτημα ωστόσο απασχόλησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, καθώς αντίστοιχες ανακοινώσεις για ακαταλληλότητα των νερών κολύμβησης υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από την πλευρά του ΠΑΚΟΕ και για άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.
Μάλιστα, σε επιστολή του προς το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας ο δήμαρχος Δελφών κάνει λόγο για «ενορχηστρωμένη και στοχευμένη εκστρατεία σπίλωσης της ποιότητας τόσο του πόσιμου νερού όσο και των ακτών κολύμβησης της περιοχής μας».
Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς δεν έλειψαν οι αναφορές που άφηναν σαφείς υπόνοιες για «προσπάθεια εκβιασμού», ενώ προέκυψε ότι ανακοινώσεις για καταλληλότητα των νερών κολύμβησης υπάρχουν για αρκετές περιοχές της Στερεάς και κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Στο πλαίσιο αυτό οι δήμαρχοι της Στερεάς αποφάσισαν να αναθέσουν σε δικηγόρο τη διερεύνηση της υπόθεσης και να προσφύγουν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.
Παράλληλα, τόσο από την πλευρά των δήμων όσο και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προσδιορίζεται προς κάθε κατεύθυνση ότι, σύμφωνα με τις επίσημες αναλύσεις των εργαστηρίων που παρακολουθούν την καταλληλότητα των υδάτων της περιφέρειας, δεν τίθεται ζήτημα ακαταλληλότητάς τους.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την πλευρά του το ΠΑΚΟΕ επιμένει στην ορθότητα των αναλύσεών του που δεν περιορίζονται μόνο στη Στερεά Ελλάδα, αλλά αφορούν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

 *ΠΗΓΗ : Εφημερίδα των Συντακτών, 28.7.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου