Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Οι Έλληνες λιγοστεύουν




Του Γιάννη Σχίζα
Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 16.1.16

Στην Ελλάδα ανάμεσα στα έτη 2009 και 2015, είχαμε  μια αξιοσημείωτη μείωση του πληθυσμού.  Η υπεροχή των γεννήσεων επί των θανάτων από το  «θετικό» μέγεθος των +9,5 χιλιάδων ατόμων κατρακύλησε  στο «αρνητικό»  μέγεθος των -29χιλ. ατόμων, ενώ την ίδια περίοδο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12 χιλ. άτομα. Η μείωση  των γεννήσεων   μείωσε μεν    τα κόστη ανατροφής  των «νεοεισερχόμενων» στη ζωή, όμως ταυτόχρονα  εγγυήθηκε  ένα δυσάρεστο μέλλον μετά εικοσαετία, με την είσοδο των σημερινών νεογέννητων  στην αγορά εργασίας…..  

Ηλικιακές ανακατατάξεις  διαδραματίσθηκαν σε χώρες σχετικά βίαιων  οικονομικοπολιτικών αλλαγών . Στη Ρωσία μετά την πολιτική ανατροπή  του 1991 και μέχρι το 2011, είχαμε σημαντική μείωση του προσδόκιμου ζωής και μείωση του συνολικού πληθυσμού κατά 6 εκατομμύρια ! Στη  Βουλγαρία, μια  ΔουΝουΤοπαθή(!) χώρα όπως η δική μας, ο πληθυσμός κατέρρευσε από  8981 χιλιάδες το 1988 σε 7265 χιλιάδες το 2013, σημειώνοντας  την πρωτοφανή απώλεια των 1716 χιλιάδων ατόμων !
Σε μια  επίσκεψη στις παραδουνάβειες περιοχές αυτής της χώρας είχα την ευκαιρία να βιώσω τη θλιβερή δυσαναλογία ανθρώπων και δομημένου χώρου,   ο οποίος αντιστοιχούσε σε παλιές καταστάσεις και ανάγκες…
Οι  «εξυγιαντικές» αλλαγές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος έδιωξαν ανθρώπους από τις εστίες τους, έκαναν την τεκνοποιϊα είδος πολυτελείας, έριξαν την ποιότητα και ποσότητα ζωής.. . Η μετανάστευση των ελληνικών «εγκεφάλων» σε ξένες χώρες αποτέλεσε μια απευθείας ιδιοποίηση  ελληνικών εκπαιδευτικών «επενδύσεων» από τις δεύτερες, ενώ επίσης υπονόμευσε τη προσδοκία της δικής μας  παραγωγικής ανάταξης  και της γηγενούς καινοτομίας.  Με αυτό τον τρόπο δείχτηκε  ότι η δυναμική του πληθυσμού  δεν είναι  απλό ποσοτικό  μέγεθος αλλά « γινόμενο», που προκύπτει από  τις διάφορες ποιότητες των ατόμων.

Η Ελλάδα που ξαποστέλνει τα πιο δημιουργικά της στοιχεία στο εξωτερικό ενώ ταυτόχρονα μικραίνει τη βάση της ηλικιακής «πυραμίδας», τροφοδοτεί τον προβληματισμό για την ποσοτική αναπλήρωση των πληθυσμιακών απωλειών της. Όμως η ουσιαστική  συζήτηση  είναι πιο σύνθετη !  Στο τρέχον καθεστώς του γενικευμένου και ίσως αναπόφευκτου  οικονομισμού, ο συμβατικός λόγος τείνει να παρακάμψει τις οικολογικές ανησυχίες  περί σχετικού υπερπληθυσμού – όπως εκφράστηκαν από διανοητές όπως ο Πιερ Σαμουέλ ή ο Πωλ Έρλιχ. Ακόμη τείνει να παρακάμψει τις  απόψεις  που συνηγορούν για  μια τρίτη ηλικία δυνάμει παραγωγική, προηγούμενη  μιας  τέταρτης ηλικίας,  όπου διαδραματίζεται η τελική  αποχώρηση….

Ο διεθνής καταμερισμός των έργων προκαλεί διεθνείς μετακινήσεις ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού – περί αυτού ουδεμία αντίρρηση. Η αντίρρηση ταιριάζει  στην οικονομική  βία : Αυτήν  που στερεί τη χαρά της μητρότητας και πατρότητας, ή αντίθετα που χρησιμοποιεί τη νέα γενιά ως επένδυση για την προστασία της παλιότερης, ή που ξαποστέλνει την τελευταία στον αγύριστο πριν την  ώρα της…. 


1 σχόλιο:

  1. Στην Ελλάδα σήμερα συντελείται η μεγαλύτερη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ εν καιρώ «ειρήνης». Συντελείται η μεγαλύτερη εθνοκτονία με δήμιους τους ίδιους τους «Έλληνες» και ΟΥΔΕΙΣ ενδιαφέρεται. Για τα παιδιά της πατρίδας μου, για τον ανθό του έθνους μου των 252.000 νέων επιστημόνων, που μετανάστευσαν δεν υπάρχει καμία συγκίνηση από κανέναν; Για τους 8.500 αδελφούς μου που αυτοχειριάσθηκαν δεν υπάρχει κανείς να συγκινηθεί; Για τα Ελληνόπουλα που λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία, ΔΕΝ συγκινείται κανείς; Γιά τις μάνες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους στα ιδρύματα ΟΥΔΕΝΑ ενδιαφέρον; Η ΕΘΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων ΟΥΔΕΝΑΝ ΣΥΓΚΙΝΕΙ; Για τους 1.500.000 άνεργους Έλληνες, για τους 2.500.000 συνταξιούχους, τα τιμημένα γηρατειά, ΟΥΔΕΙΣ ενδιαφέρεται; Για το 40% των Ελλήνων που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αρωγός; Τούτη την στιγμή στην πατρίδα μου γίνεται μια βίαιη αντικατάσταση του πληθυσμού της με πληρωμένους εισβολείς.
    Την 27η Απριλίου 1941 οι γερμανικές ορδές εισέβαλαν στην πόλη των Αθηνών και βρήκαν μία πόλη νεκρή με κλεισμένα πορτοπαράθυρα μη αποδεχόμενη την κατοχή της από τους Ούννους και την επομένη ξεπετάχτηκαν δεκάδες αντιστασιακές οργανώσεις εναντίον του κατακτητή. Άλλοι καιροί θα μου πεί κανείς. Επτά χρόνια τώρα κατοχής και ΟΥΔΕΜΙΑ αντίσταση.
    Λυπάμαι!!! λυπάμαι… πόσο βαθειά λυπάμαι!!! Λυπάμαι γιατί ΔΕΝ βρίσκω παραστάτες!!! Λυπάμαι γιατί δεν ακούγεται φωνή καμιά και οι ανησυχούντες είμαστε λίγοι και ΟΥΔΕΙΣ θέλει να βοηθήσει… Λυπάμαι!!!
    Χαιρετώ με ελπίδα
    Οδυσσέας Τηλιγάδας
    Ευριπίδου 57
    10554 Αθήνα
    Τηλ: 210 3250220



    ΑπάντησηΔιαγραφή