Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

2000 +μία αναρτήσεις




Aυτός ο ιστότοπος περιλαμβάνεται  στα μμε (μικρά μέσα ενημέρωσης ! ), που έχουν διαφορετική εμβέλεια   από τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης). Όμως  αυτό δεν τον εμπόδισε   στην προσέγγιση  θεμάτων  μεγάλης σημασίας, από το 2012 και μεταγενέστερα.

Και ένα τέτοιο θέμα  είναι ο πολιτισμός -  όχι σαν ουδέτερο πλαίσιο,  σαν «αβλαβής» σώρευση πληροφοριών  και  ρηχός  εστετισμός ,  αλλά σαν διάσταση ζωής.  Είναι και η Οικολογία – όχι σαν διακριτό «οικόπεδο» μέσα στο γενικότερο πεδίο γνώσεων ,  αλλά σαν οπτική πραγμάτων και  δράσεων.

Ο Πολιτισμός και η Οικολογία λογίζονται  στοιχεία του «εποικοδομήματος», κι αυτό ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως κατάληξη της  συζήτησης. Όμως και σ’ αυτή την  «οικοδομική» σχηματοποίηση (Βάση-εποικοδόμημα), είναι εύλογη  η αντεπίδραση των «άνω ορόφων»  μέχρι τα θεμέλια…


Η Ελλάδα που κάνει πολιτισμό, δεν βοηθάει απλώς  τον κόσμο να «ξεχνάει τον πόνο» της μνημονιακής κατοχής, αλλά αναπτύσσει εσωτερικά αντισώματα  αντίστασης και εισφέρει   ποιότητα ζωής. Η Ελλάδα που «οικολογίζεται», δεν προπονείται για το απώτερο μέλλον, αλλά εδώ και τώρα βρίσκει ή μπορεί να βρίσκει διόδους για «υγιείς»  μορφές μεταβολισμού ανθρώπου και φύσης.

Ο Πολιτισμός και η Οικολογία είναι υποχρεωμένες  να αμύνονται  απέναντι στους αποκλεισμούς και στις διακρίσεις που κάνει  « ο πονηρός πολιτευτάκιας»,  ο «χρήστης»  της διανόησης, ο Σταλινοπρεπής ή  αγοραίος παράγων.  Η ευθύνη όμως και εδώ είναι αμφίπλευρη ώστε  παραπέμπει σε ένα γνωμικό του Γιάννη Τσαρούχη : «Προστατεύω τον εαυτό μου, για να εμποδίσω τους άλλους να κάνουν το κακό»…

Γιάννης Σχίζας
Σχετικά 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου