Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Προστασία των ζώων, δείκτης πολιτισμού

Στα πλαίσια της εκπομπής «Οικολογία και Πολιτική» οι  Γιάννης Σχίζας και Άκης Ασπρογέρακας -  συνήθως  παραπονούμενοι  για τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης στα οικονομικά ζητήματα -    επιλέγουν ένα θέμα ακόμη πιο περιθωριακό από αυτά που θίγουν (!):    Είναι το θέμα των ζώων και μάλιστα από μια σκοπιά λογοτεχνική, πολιτική, ηθολογική, ιστορική.


Από τον αρχηγό των Ινδιάνων Σηάτλ που διαβλέπει (1854) μεγάλη  μοναξιά  στην αποστασιοποίηση ανθρώπου και ζώου, από τα σαφάρι  βουβαλιών στις βορειοαμερικανικές πεδιάδες με πρωταθλητή τον Buffalo Bill (4000 θηράματα !) μέχρι την κατάργηση του κυνηγιού της αλεπούς ( Fox hunting)στη Βρετανία και την αμφισβήτηση των ταυρομαχιών,  έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση. Ο Ευβοέας ιστορικός Επαμεινώνδας  Βρανόπουλος  αφηγείται ένα δραματικό περιστατικό από τη Mικρασιατική καταστροφή, όπου οι Έλληνες φαντάροι δεν εκτελούν τη διαταγή θανάτωσης των μεγάλων ζώων έλξης, αφήνοντάς τα να πέσουν  στα χέρια των εχθρών...Η  Μαίριλυν Μονρόε κοντράρει τον κινηματογραφικό εραστή της  Κλαρκ Γκέϊμπλ που συντηρείται από τη πώληση εγκαταλελειμένων μεγάλων ζώων στον χασάπη (The unfit – ελληνικός τίτλος : Οι αταίριαστοι, ένα μαυρόασπρο καλλιτέχνημα…)
Τα ζώα συνοδείας, αλλά και τα φαγώσιμα ζώα, αξιώνουν τη προστασία και την αγάπη μας. Απέχουμε πολύ από την εποχή που διεξάγονταν συνέδρια βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας , στο  Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο αντίστοιχα. Η ευζωϊα των ζώων -  θέμα αυτών των συνεδρίων - φαίνεται μια μάλλον συναισθηματική υπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα είναι και ωφελιμιστική.

Στις  αναφορές  υπάρχει χώρος για τον Ρενέ Ντυμόν και τις καταγγελίες της  πρωτοκοσμικής κρεοφαγίας,  που προκαλεί τον τριτοκοσμικό λοιμό…Επίσης για  ένα απάνθρωπο σπορ όπως το κυνήγι,ή για  τον (σκύλο) κ. Λουκάνικο του αντιμνημονιακού αγώνα, ή για  τον κροκόδειλο κ. Σήφη  - που έγινε μεγάλη δημοσιότητα στη Κρήτη μέχρι το θάνατό του…

Ένας γονιός πήγε το αυτιστικό παιδί του στη Μογγολία, για να επιδοθεί σε ιπποθεραπεία. Ένα άγαλμα στο Χάϋδν Πάρκ του Λονδίνου,  θυμίζει  τα ζώα που θυσιάστηκαν στον πόλεμο υπέρ της Αγγλίας : Φαίνεται αφάνταστα γενναιόδωρο σε σχέση με ένα και μοναδικό άγαλμα σκύλου, που κοσμεί τη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη…. 



Στις φωτογραφίες :
Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Γιάννης Σχίζας.
Και ο Άκης Ασπρογέρακας, βεβαίως…  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου