Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Γυάρος: Καθαρισμός στο σημαντικότερο σπίτι της Μεσογειακής Φώκιας

 Στις 17 Μαίου δώδεκα ώρες σκληρής δουλειάς, τρία σκάφη, 32 εθελοντές και πολύ κέφι χρειάστηκαν  για να καθαριστούν δέκα παραλίες της Γυάρου και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές σπίτι για τον πιο σημαντικό πληθυσμό μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο. Αυτός ο παλιός τόπος εξορίας,  φιλοξενεί το … 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus monachus….
Η προστασία  του  καταφυγίου της Γυάρου είναι  στόχος του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE..
«Κάθε χρόνο συσσωρεύονται από τα θαλάσσια ρεύματα μια πληθώρα απορριμάτων στις παραλίες του νησιού. Αλιευτικά εργαλεία, σακούλες, σίδερα και πάσης φύσεως πλαστικά αποτελούν απειλή για τις φώκιες που χρησιμοποιούν τις παραλίες για να ξεκουραστούν και να θηλάσουν τα μικρά τους…” δήλωσε   ο Χρήστος Παπαδάς επικεφαλής της ομάδας πεδίου ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE του WWF Ελλάς.
Για τη συγκεκριμένη αποστολή, το WWF Ελλάς συνεργάστηκε με τη Μεσόγειος SOS και την εκστρατεία medsoscleanup.gr, ενώ συμμετείχαν – μεταξύ άλλων -  μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Σύρου, μέλη του Ομίλου Φουσκωτών, βαθμοφόροι πρόσκοποι  και φοιτητές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων με δική τους πρωτοβουλία.

«Θα ήθελα εκ μέρους του προγράμματος να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας μοναδικής θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου. Αυτό το όραμα άλλωστε δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών», συμπλήρωσε ο Συντονιστής του προγράμματος Δρ. Σπύρος Κοτομάτας.
Η Γυάρος  εντάχθηκε το 2011 στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και  φιλοξενεί υποθαλάσσιους προστατευόμενους οικότοπους  όπως λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες. Η προστασία αυτού του πολύ σημαντικού θαλάσσιου πλούτου μέσω της δημιουργίας ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου. είναι  ο  στόχος του προγράμματος
Για περισσότερα: www.cycladeslife.gr.
Photo: Α. Λεμονάκης-WWF Ελλάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου