Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Αρχείον Πολέµου : Πρόσκληση στην ψηφιακή παρουσίαση µέσω Zoom

                                              Παρασκευή 15 Μαϊου 2020, 19:00-20:00, ώρα Ελλάδος 
 Διεύθυνση: https://us02web.zoom.us/j/2440207266 Αριθµός Προσκλήσεως Zoom: 244 020 7266 
Επικολλήσατε την Διεύθυνση  στο Google, Yahoo, internet carrier του υπολογιστή σας και µετά τον Αριθµό Προσκλήσεως.
 Διαλέξτε, αν σας ζητηθεί, το σύστηµα βίντεο και ήχου του υπολογιστή σας.                                                                                                                                Παρουσίαση: Ανδρέας Φρέρης Πρόγραµµα 1. Ο ήχος και η προφορά της ελληνικής γλώσσας από τον Όµηρο και από τις επιζούσες ελληνικές διαλέκτους, όπως τα Ποντιακά από την Τραπεζούντα, τα Τσακώνικα από την Πελοπόννησο και τα Καλαβρέζικα από την Ιταλία.  Το «Αρχείο Πολέµου» έχει µια µεγάλη συλλογή από βίντεο και ηχητικές εγγραφές που καλύπτει την ιστορία του απόδηµου ή και προσφυγικού ελληνισµού και ιδιαίτερα µετά την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσµών. Αυτή η συλλογή περιλαµβάνει πολλές ηχογραφήσεις σε τοπικές διαλέκτους που δίνουν τη ζωντανή συνέχεια της νεοελληνικής γλώσσας από τις αρχαίες ρίζες της. Η παρουσίαση δεν είναι σε καµία περίπτωση µια φιλολογική ή γλωσσολογική «διατριβή» σ’ αυτό το πελώριο θέµα, αλλά απλώς ένα ηχητικό ταξίδι που µας δίνει µια ιδέα για το πώς θα ακούγαµε τους προγόνους µας να µιλάνε.
  

Σε άλλη µελλοντική παρουσίαση το Αρχείο θα χρησιµοποιήσει ηχογραφήσεις Ελλήνων πολιτικών µε έµφαση στη σηµειολογία της προφοράς τους και του τρόπου µε τον οποίο χρησιµοποιούσαν την καθαρεύουσα. Ανάµεσα σε αυτούς θα ακούσουµε τον Ε. Βενιζέλο, τον Ιω. Μεταξά, τον Κονδύλη, τον τέως Βασιλιά Γεώργιο ακόµη και τον Γ. Παπαδόπουλο.  

2. Ο ελληνοϊταλικός πόλεµος 1940-41 από τα µάτια των παιδιών 
Το «Αρχείο» διαθέτει µια µεγάλη και πραγµατικά συγκινητική συλλογή από 555 γελοιογραφίες και σκίτσα παιδιών, περίπου 10-12 ετών, που συµµετείχαν σε διαγωνισµό του Υπουργείου Εκπαιδεύσεως το 1941, οπότε και ζητήθηκε από τα σχολεία να στείλουν πατριωτικά σκίτσα και µηνύµατα των µαθητών τους. Δεν γνωρίζω τι απέγινε µε τον διαγωνισµό. Πιθανόν τίποτα, καθώς ακολούθησε η κατάρρευση του µετώπου και η παράδοση στους Γερµανούς τον Απρίλιο του 1941.  Το «Αρχείο» έχει ετοιµάσει ένα µικρό και, όπου ήταν δυνατόν ,έγχρωµο φιλµ µε ένα δείγµα της συλλογής.  Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι πως σχεδόν όλα τα σκίτσα έχουν το όνοµα των παιδιών, την ηλικία τους, τη διεύθυνση της κατοικίας τους καθώς και το σχολείο από το οποίο προέρχονταν. Λίγα από αυτά τα «παιδιά» θα είναι ζωντανά σήµερα, σε ηλικία άνω των 90 ετών. Το Αρχείο µέσω του Facebook θα αρχίσει µια καµπάνια µε την πλήρη λίστα των 555 συµµετεχόντων στον τότε διαγωνισµό, προκειµένου να έλθει σε επαφή µε τυχόν επιζώντες ή – πιο πιθανόν- µε στενούς συγγενείς (παιδιά, εγγόνια, ανιψιούς κ.λπ.) Θα ήταν πραγµατικά ωραίο να µπορέσουµε µετά από σχεδόν 80 χρόνια να φέρουµε σε επαφή τους µικρούς τότε «στρατευµένους καλλιτέχνες» µε τα σκίτσα και τις γελοιογραφίες τους.  

3. Ένα δεκάλεπτο µε δύο µικρά φιλµ-εκπλήξεις από την πραγµατικά σουρεαλιστική, µερικές φορές και εποχές, ιστορία της πατρίδας µας.  

Αν µπορείτε να βρεθείτε µαζί µας ψηφιακά, στείλτε µας ένα µέηλ στο  afreris@wararchivegr.org Θέµα χώρου ευτυχώς δεν υπάρχει, αλλά virtual µεζέδες και ποτά δεν θα προσφερθούν στο τέλος!  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Το Αρχείο επέλεξε την πλατφόρµα Zoom για τις συνδιασκέψεις του. Για όσους από εσάς το έχετε ήδη, δεν χρειάζεται εξήγηση. Όσοι δεν το έχετε πηγαίνετε στο www.zoom download και το κατεβάζετε ελεύθερα.  Η χρήση του είναι απλούστατη.  Πληκτρολογήστε στο ίντερνετ (Google, Yahoo κλπ) την παραπάνω Διεύθυνση. Αυτή θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο Zoom σας. Ανοίγετε κτυπώντας στο πλαίσιο την εντολή «Join meeting» και µετά το µπλε πλαίσιο «Join» και γράφετε στο ειδικό κουτάκι τον Αριθµό που θα λάβετε από το Αρχείο (βλέπετε παραπάνω). Όταν σας ρωτήσει το πρόγραµµα, πείτε ότι θα χρησιµοποιήσετε το βίντεο, το µικρόφωνο και τα ηχεία του PC σας.  Αυτό είναι όλο! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου