Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Χ.Μπερέτη : Παρέμβαση για τα αιολικά στη συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Καρύστου(12.5.20)




Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την γνωστή αντιπεριβαλλοντική της στάση και τις αδιαφανείς διαδικασίες σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον Δήμο Καρύστου. Ετσι λοιπόν και εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, παρουσίασε μια λίστα με 28 θέματα προς συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου την συνεδρίαση σκόπευε (αρχικώς) να διεξάγει με τηλεδιάσκεψη (χωρίς διαδικτυακή πλατφόρμα), αποκλείοντας βεβαίως έτσι την συμμετοχή πολιτών και φορέων. Ο ΣΠΠΕΝΚ, τον οποίο εκπροσωπώ σήμερα ως πρόεδρος, πιστός στις καταστατικές του υποχρεώσεις σας ζητά να τοποθετηθείτε σε δύο από αυτά τα θέματα:

1.  Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Καρύστου στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα 

Εδώ προκύπτουν βεβαίως αρκετά και σημαντικά ερωτήματα:
(α) πέρι ποιας ενεργειακής κοινότητας πρόκειται; Δηλαδή σε ποιά τοποθεσία; 
(β) ποια είναι η (μετοχική) σύνθεσή της; και
(γ) εάν θα είναι κερδοσκοπική; 

Διότι από έρευνες που έχουμε κάνει, υπάρχει αυτή τη στιγμή αίτηση προς αξιολόγηση για αιολική βιομηχανική εγκατάσταση
με την ονομασία "Ενεργειακή Κοινότητα Καρυστίας Π.Ε." στη θέση Κοκκινόχωμα κοντά στον Καστανόλογγο με 3 ΑΓ, και της "RESPLAN Ενεργειακής Κοινότητας Π.Ε." με διάφορες ΑΓ σκορπισμένες σε πολλά σημεία του Δήμου (όπως θέση Λυκούρδι, Κουνούπι, Καλογήροι κλπ). Και στην μια και στην άλλη περίπτωση ο ίδιος ο Δήμος έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω την Καρυστία που έχει καταστραφεί από τη δημιουργία άπειρων σταθμών ΑΠΕ. 

Εάν και εφόσον μιλάμε για την "Ενεργειακή Κοινότητα Καρυστίας" στη θέση Κοκκινόχωμα με έδρα τα Πηγαδάκια Καρύστου, τότε δημιουργείται μια ακόμα αιολική βιομηχανική εγκατάσταση σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Καστανόλογγο και ακριβώς κάτω από την κορυφή της Γιούδας (1.400μ). Η συγκεκριμένη περιοχή είναι Ζώνη Α' του δικτύου Natura 2000 που σημαίνει ότι χρήζει απόλυτης προστασίας. Δεν μπορούμε σαν ΣΠΠΕΝΚ να πιστέψουμε ότι με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο ο Δήμος Καρύστου συμβάλει στην ολοκληρωτική πλέον καταστροφή της Οχης και ιδιαίτερα της περιοχής κοντά στον Καστανόλογγο και τον Αγ. Μάμα που έχει ανεπίστρεπτα μετατραπεί σε βαριά βιομηχανική περιοχή και θα επιβαρυνθεί σύντομα περαιτέρω με την έλευση και άλλων εταιρειών, όχι μόνο της ΕΝΕΛ, όπως ΤΕΡΝΑ και RF Energy (Η τελευταία μάλιστα συνεχίζει και νέες αιτήσεις όπως για παράδειγμα στην τοποθεσία Πλατανάκι (με 12 ΑΓ) νοτίως του Αγ. Μάμα). Επίσης το γεγονός ότι τα όρια κατάληψης της "Ενεργειακής Κοινότητας Καρύστου" φτάνουν σχεδόν κάτω από την κορυφή της Γιούδας, δείχνει ότι στο μέλλον μπορούν να προστεθούν και άλλες ανεμογεννήτριες πλην των τριών. Ο ΣΠΠΕΝΚ παραμένει σταθερός στη θέση του: Ούτε μια παραπάνω ανεμογεννήτρια στον Δήμο Καρύστου, γιατί τότε μιλάμε πλέον για την ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ, δηλαδή την απόλυτη καταστροφή της ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος. Εάν ο Δήμος επιθυμούσε να παρέχει ρεύμα στους ευάλωτους καταναλωτές, για να δείξει το δήθεν κοινωνικό του πρόσωπο, θα μπορούσε να αναγκάσει μια από τις εταιρείες ΑΠΕ να δίνει δωρεάν ρεύμα. Αλλά ίσως άλλοι να είναι οι στόχοι του. 

Και τέλος θα αναφερθούμε στο 18ο θέμα με τίτλο "Επικαιροποίηση αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου σχετικά με το θέμα των Αιολικών Πάρκων στον Δήμο Καρύστου".

Ο Δήμος Καρύστου ακολουθεί την ίδια τακτική εδώ και χρόνια, δηλαδή επικαιροποιεί τις επικαιροποιήσεις αποφάσεων για τις αιολικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, χωρίς βεβαίως να προβάλλει καμία άλλη αντίσταση στην καταστροφή του τόπου. Ως φιλοαιολική Δημοτική Αρχή προσπαθείτε με αυτόν τον τρόπο να "ηρεμείτε" τον κόσμο που βλέπει τις άχρηστες ανεμογεννήτριες κάθε μέρα να αυξάνουν και να απειλούν και να υποβαθμίζουν την περιουσία του, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη περίπτωση των κατοίκων του Νημποριού και των Πορτολαφίων. Σε τέτοιες αστείες κινήσεις δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο.


Ο ΣΠΠΕΝΚ ενημερώθηκε για το δημοτικό συμβούλιο 11/05/20.
Συμμετείχαμε με αίτηση και φυσική παρουσία της Προέδρου Χ. Μπερέτη,με μεγάλη προσπάθεια να της επιτραπεί η είσοδος ,γιατί το συμβούλιο έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Παρά τις προσπάθειές μας οι Σύμβουλοι του Λ.Ραβιόλου ψήφισαν υπέρ και πέρασαν τις θέσεις του για συμμετοχή του Δήμου Καρύστου στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα
η οποία θα είναι μη κερδοσκοπική, έχει μετόχους Σχολικές Επιτροπές(Α βαθμια,Β βαθμια,
Σύλλογο Θ.ΚΟΤΣΙΚΑ,Ανεμοπύλες) και σκοποί της σύστασης της είναι:

Aνάπτυξη δικών της Αιολικών Σταθμών, Φωτοβολταικών και γενικά η παραγωγή ενέργειας.   Διεκδίκηση των αναταποδωτικών από τις υπάρχουσες στην περιοχή εταιρίες
Αιολικών. Αντίσταση με νομικούς τρόπους σε μελλοντικά Αιολικά (όπως στο Νημποριό).
Διαπραγματεύσεις !!! με την Κυβέρνηση και την ΡΑΕ  γιά λιγότερα Αιολικά και άλλα καταπληκτικά.
Καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση Ζάχου Χατζηνικολή και Δημήτρη Παρασκευά.

Ο Δήμος ξαφνικά και ετεροχρονισμένα θα γίνει πολέμιος των Αιολικών Εταιριών μόνο και μόνο επειδή θα συστήσει αυτή την Εταιρία.

Σχετικά με την Επικαιροποίηση αποφάσεων του Δημ.Συμβουλίου (θέμα18) για τα Αιολικά,
μάλλον !!! υπάρχει διάθεση για νέα απόφαση που θα βάλει τέλος σε περαιτέρω ανάπτυξη
Αιολικών Σταθμών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πώς και πότε!!.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος κάνει προσπάθεια marketing, για να εξομαλύνει καταστάσεις που
αποδεικνύονται επιβαρυντικές και επικίνδυνες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής, με τρόπους επιεικώς ανορθόδοξους και αδιαφανείς.

Σε προσεχή του συνέλευση ο Σύλλογος μας θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά.
αφού εξακριβώσουμε λεπτομερώς τι συμβαίνει με τις ανωτέρω επιδιώξεις του Δήμου
Καρύστου.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου