Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Θεωρίες συνωμοσίας : η άλλη πανδημία



Παραπλεύρως με τον κορονοιό εξαπλώνονται στην υφήλιο και οι θεωρίες συνομωσίας, πολύ γρήγορα μάλιστα. Οι οπαδοί τους που επιδίδονται κατ΄εξοχήν στη διαδικτυακή προπαγάνδα, εμφορούνται συχνά από ακροδεξιές κοσμοθεωρίες.

Μάρτιος 2020:Η AngelaMerkel έχει προσβληθεί πιθανώς από κορονοιό και οφείλει να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες. Κάποιος γερμανός πολιτικός όμως και οι οπαδοί του πιστεύουν ότι : Η Γερμανιδα καγκελάριος δεν κυκλοφορεί πλέον, αφού κρύβεται σε ένα bunker. Ομως όλοι εξαπατηθήκαμε : Τυπική θεωρία της συνωμοσίας. Πολλοί άνθρωποι την ασπάζονται αν και η κα Merkelτον Απρίλιο διαμένει ξανά στο Βερολίνο. Από την αρχή της πανδημίας διαδόθηκαν ακόμη περισσότερο θεωρίες συνωμοσίας όπως: Κινέζοι ερευνητές  κατασκεύασαν τον ιό ή ότι ο ιός στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο επικίνδυνος, αλλά πολιτικοί και  ΜΜΕ σκοπίμως αποκρύβουν την αλήθεια. Το ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτές τις θεωρίες,ουδόλως ενοχλεί τους οπαδούς τους.Γι’ αυτούς το σπουδαιότερο είναι ότι υπάρχουν ξεκάθαρα ένοχοι.
Τα ούτως αποκαλούμενα ανεξάρτητα εναλλακτικά μέσα πληροφόρησης, επιδίδονται δια μέσου του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων στην προπαγανδα παρόμοιων θεωριών. Κατά την Simone Rafael του ιδρύματος Antonio-Amadeu, αυτά τα μέσα έχουν δεξιά πολιτική θεώρηση. Και εξηγείται: τα εναλλακτικά μέσα δια των τοποθετήσεών τους, διεξάγουν κυβερνοπόλεμο εναντίον των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Προς το παρόν αυτό δεν τους έχει στοιχίσει, αλλά οι πολίτες ανησυχούν θεωρώντας ότι οι  πολιτικοί δεν δίνουν πάντα τις πειστικές απαντήσεις. Απαγόρευση ελευθεροεπικοινωνίας, κλειστά σχολεία και επιχειρήσεις, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει. Με τον τρόπο αυτό, όλοι φροντίζουν ώστε η πλειοψηφία να πιστέψει τις θεωρίες συνωμοσίας. Ομως αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, αφού κάποιοι μπορεί σε τέτοιο σημείο να τις ενστερνιστούν ώστε να μετέλθουν βία, παραδείγματος χάριν εναντίον των πολιτικών.

Πηγή: Deutsche Welle. Μετάφραση Φάνης Βορεινάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου