Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Koρωνοϊός: Οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα και χωρίς νεκρούς

του Πέτρου Αυξεντίου

Ο ερχομός του νέου έτους σημαδεύτηκε με την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα. Σύντομα ο νέος αυτός ιός εξαπλώθηκε μέσω της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών σε όλη την υφήλιο και μετατράπηκε σε πανδημία,ν σκορπίζοντας το θάνατο και τον πανικό.

Προηγμένες χώρες με ανεπτυγμένο σύστημα υγείας όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και η Ισπανία, είδαν τα συστήματα υγείας τους να καταρρέουν χωρίς να μπορούν να εξυπηρετήσουν και να ανταποκριθούν στα νέα κρούσματα. Πολλές από αυτές τις χώρες δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση, δεν παραδειγματίστηκαν από τα αποτελέσματα άλλων χωρών, με συνέπεια να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών οδήγησε πολλές χώρες να πάρουν αυστηρά έως ακραία μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εφαρμογή του «lockdown». Ως αποτέλεσμα των αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι η παράλυση τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και της οικονομίας της κάθε χώρας ξεχωριστά. Η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης είναι προ των Πυλών, την ίδια ώρα που αρκετές χώρες δεν πρόλαβαν καν να ανασάνουν από την προηγούμενη ύφεση. 

Χώρες με τα λιγότερα κρούσματα
Ο διαδραστικός πίνακας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins παρουσιάζει μέχρι στιγμής 1.502.618 κρούσματα, 89.733 νεκρούς και 337.074 ιαθέντες σε όλη την υφήλιο από τον κορωνοϊό. Σε αυτή τη «μάχη» που δίνει η παγκόσμια κοινότητα με τη νόσο Covid-19, υπάρχουν χώρες,πόλεις και περιοχές που έμειναν ανεπηρέαστες ή λιγότερο ευάλωτες. Χώρες που παραδειγματίστηκαν από τις άλλες χώρες και πήραν έγκαιρα μέτρα για προστατέψουν την κοινωνία από την πανδημία ή που απλά στάθηκαν τυχερές και ο κορωνοϊός τις απέφυγε.
Ακολουθούν αναλυτικά οι χώρες και οι περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα και χωρίς νεκρούς: Γουιάνα (33), Ερυθραία (33), Ουγκάντα (53), Μαδαγασκάρη (93), Ρουάντα (110), Καμπότζη (117), Τζιμπουτί (135), Γουινέα(164), Βιετνάμ (254), Νότιο Σουδάν, (1), Νέα Γουινέα (1), Μπουρούντι (3), Δυτική Σαχάρα (4), Σάο Τόμα και Πρίγκιπα (4), Γκάμπια (4), Μπουτάν ((5), Νικαράγουα (6), Σιέρρα Λεόνε (7), Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες (8), Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής (8), Νεπάλ (9), Σεϋχέλλες (11), Άγιος Χριστόφορος και Νέβις (11), Γρανάδα (12), Σουαζιλάνδη (12), Αγία Λουκία (14), Φίτζι (15), Δομινίκα (15), Ναμίμπια (16), Μογγολία (16), Λάος (16), Μοζαμβίκη (17), Ισημερινή Δημοκρατία (18), Μαλβίδες (19).

*όπου παρένθεση είναι ο αριθμός των κρουσμάτων
ΠΗΓΗ  SIGMALIVE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου