Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Μεγάλη τιμή για το κυπριακό "Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας"




Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR) στη Λευκωσία  τιμάται με την υψηλότερη Ευρωπαϊκή διάκριση  στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 


Tούρκου, 15 Μαΐου 2017 – Οι νικητές των βραβείων της Ε.Ε. για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra, της υψηλότερης Ευρωπαϊκής διάκρισης στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμήθηκαν απόψε κατά την διάρκεια μίας ιδιαιτέρως σημαντικής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ, στο Τούρκου της Φινλανδίας. Ο μαέστρος Plácido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra, της κορυφαίας οργάνωσης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, και ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό, φιλοξένησαν από κοινού την εκδήλωση για την απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσίασαν τα 7 Grand Prix και το Βραβείο Κοινού, το οποίο επελέγη από τα 29 βραβευθέντα έργα του τρέχοντος έτους.

Τα 7 Grand Prix, τα οποία επελέγησαν από ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών κριτών και θα λάβουν 10.000 € έκαστο, είναι τα ακόλουθα:  

Κατηγορία Αποκατάσταση

Baroque Complex and Gardens in Kuks, Hradec Králové Region, CZECH REPUBLIC
The King’s Road across Filefjell, NORWAY 
Cultural Palace in Blaj, Transylvania, ROMANIA
Roof for the Ruins of the Monastery of San Juan, Burgos, SPAIN Κατηγορία Έρευνα 
Bosch Research and Conservation Project‘s-Hertogenbosch, THE NETHERLANDS
Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς Mr. Ferdinand Meder, Zagreb, CROATIA

Κατηγορία Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση

Centre of Visual Arts and Research, Nicosia, CYPRUS

Το Βραβείο Κοινού που φέτος διανύει την έκτη χρονιά του, απονεμήθηκε στον κ. Mr. Zoltán Kallós, που συγκέντρωσε για περισσότερα από 70 χρόνια δημιουργώντας συλλογές την παραδοσιακή μουσική, χορό, αφήγηση και χειροτεχνήματα των Ουγγρικών, Ρουμανικών, Σαξωνικών και κοινοτήτων Ρομά της Τρανσυλβανίας στην Ρουμανία. Είναι η πρώτη φορά που ένα επίτευγμα από την Κατηγορία Μακροχρόνιας Προσφοράς στην Πολιτιστική Κληρονομιά συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Περισσότεροι από 11,500 πολίτες ψήφισαν για το επίτευγμα της επιλογής τους σε διαδικτυακή ψηφοφορία που διενεργήθηκε από την Europa Nostra.  

Κατά την τελετή, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβείο Εuropa Nostra απονεμήθηκε σε 29 νικητές από 18 χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, Bραβείο Europa Nostra έλαβαν δύο υποδειγματικά έργα από την Ελβετία και την Τουρκία, χώρες που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Ήταν πραγματικά προνόμιο να γνωρίσουμε και να τιμήσουμε όλους τους βραβευθέντες στην όμορφη και ιστορική πόλη Τούρκου με την ευκαιρία της 100ης επετείου της Φινλανδικής ανεξαρτησίας. Κάθε νικητής αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς που νοιαζόμαστε και εργαζόμαστε για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων και το Συνέδριο της Europa Nostra στο Τούρκου ήταν η ιδανική ευκαιρία να κινητοποιήσουμε τους νικητές, τα μέλη τους εταίρους μας ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία να τοποθετήσουμε την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά εκεί όπου ανήκει – στην καρδιά του Ευρωπαϊκού σχεδίου που χρειάζεται να αναζωογονήσουμε» δήλωσε ο Plácido Domingo, ο διάσημος τενόρος και Πρόεδρος της Europa Nostra.

«Για μια ακόμη φορά, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβείο Εuropa Nostra τιμά το ταλέντο τεχνιτών και επιστημόνων, την άοκνη εργασία εθελοντών και τις αφοσιωμένες προσπάθειες εκπαιδευτικών, που διασφαλίζουν ότι θα απολαμβάνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά στο παρόν και θα την διαφυλάσσουμε για τις μέλλουσες γενιές. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι μία από τις πολυτιμότερες πηγές της. Η αξία της δεν είναι μόνο συμβολική – έχει θετικό αντίκτυπο στη ποιότητα ζωής, στην οικονομία και την κοινωνία μας. Είμαι ευτυχής που το 2018 θα είναι Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών, όλων των υποβάθρων, σχετικά με την αξία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και τις ευκαιρίες που προσφέρει για την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και για την διαμόρφωση των κοινοτήτων του μέλλοντος» είπε ο  Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Νεολαία και τον Αθλητισμό.

Την Τελετή Απονομής στο Turku παρακολούθησαν περίπου 1.200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντών και υποστηρικτών από όλη την Ευρώπη, καθώς και υψηλόβαθμων εκπροσώπων των θεσμών της Ε.Ε., των Κρατών Μελών και της φιλοξενούσας χώρας. 

Με την δημόσια εκδήλωση της Τελετής Απονομής έκλεισε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο έφερε στο Turku από τις 11 έως τις 15 Μαΐου εκατοντάδες συντελεστές στον τομέα πολιτιστικής κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη. Το Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε από την Europa Nostra και την εκπρόσωπό της στην Φιλανδία Europa Nostra Finland, υποστηρίχθηκε από τον Δήμο του Turku, από πλήθος δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της Φινλανδίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2018 το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβείο Εuropa Nostra θα χρησιμοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο για την προβολή των βασικών στόχων και μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Πρόσκληση Υποψηφιοτήτων του 2018, για αυτήν την ειδική έκδοση του προγράμματος των βραβείων, θα αναρτηθεί την 1 Ιουνίου 2017 στην ιστοσελίδα των Βραβείων:
www.europeanheritageawards.eu/apply


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ 

www.flickr.com/photos/europanostra/albums/72157680279601553/with/34404455986        VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ  www.youtube.com/user/EuropaNostraChannel

Σύντομα διαθέσιμες                                                                  

       

ΕΠΑΦΕΣ                              ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Europa Nostra                   Για κάθε βραβευμένο έργο:
Joana Pinheiro, jp@europanostra.org πληροφορίες & σχόλια των κριτών, 
+31 70 302 40 55,  +31 6 34 36 59 85       φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και video
European Commission       Twitter: @europanostra    
Nathalie Vandystadt                        
nathalie.vandystadt@ec.europa.eu, +32 2 2967083                                             Creative Europe website 
Joseph Waldstein                Twitter: @europe_creative 
joseph.waldstein@ec.europa.eu, +32 2 2956184 Commissioner Navracsics website ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού   
Αντιπροσωπεία της Europa Nostra στην Ελλάδα                                                 http://en.ellet.gr
Κατερίνα Στεμπίλη, sepi@ellinikietairia.gr     
+30 210 3225245, εσωτ. 2               
Centre of Visual Arts and Research in Nicosia                                              www.cvar.severis.org/en
Dr. Rita Severis, rita.severis@severis.org    
+357 22 300999, +357 99 630872



Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, Λευκωσία, ΚΥΠΡΟΣ


Για πάνω από 35 χρόνια οι Κώστας και Ρίτα Σεβέρη εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν μια πλούσια και μοναδική συλλογή εικαστικών απεικονίσεων της Κύπρου όπως την είδαν Ευρωπαίοι ζωγράφοι από τον 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα. Το περιεχόμενο της συλλογής προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου σ’ ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης.

Από το 2014 αυτή η εκπληκτική συλλογή στεγάζεται σ’ ένα ανακαινισμένο αλευρόμυλο στο ιστορικό κέντρο της διαιρεμένης Λευκωσίας, μια τοποθεσία που αρμόζει για μουσείο αφού ο χώρος ήταν  για αιώνες η εμπορική περιοχή της Λευκωσίας, που είχαν κοινωνικές επαφές οι κάτοικοι όπως αναφέρεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα που στεγάζονται στο μουσείο. Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας αποτελείται από το τετραώροφο μουσείο και στεγάζει περισσότερους από 1500 πίνακες που απεικονίζουν την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ζουν ειρηνικά μαζί, περισσότερες από 500 ενδυμασίες και υφαντά και μεγάλο αριθμό ενθυμημάτων. Ένα Ερευνητικό Κέντρο βρίσκεται δίπλα από το μουσείο όπου στεγάζονται χιλιάδες βιβλία και φωτογραφίες με θέμα την ιστορία, την τέχνη και τον περιηγητισμό στην Κύπρο.

Προωθώντας μια μόνιμη στέγη για τις συλλογές του, το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη έχει στόχο να φέρει πιο κοντά οι δύο κοινότητες της Κύπρου συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα την κοινή τους πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία. Ένας από τους σκοπούς του Κέντρου είναι ν΄ αποτελέσει ένα φόρουμ για έρευνα και συζήτηση σ΄ ένα πλαίσιο συμφιλίωσης και κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς και να καταδείξει πως οι δύο κοινότητες ζούσαν ειρηνικά μαζί, ανεξάρτητα από θρησκεία και πολιτιστική ταυτότητα, δίδοντάς έμφαση μ΄ αυτό τον τρόπο στα όσα ενώνουν  παρά  σε όσα χωρίζουν τον λαό της Κύπρου.

Αυτό επιτυγχάνεται με την διοργάνωση και φιλοξενία πληθώρας εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Η κριτική επιτροπή σημείωσε πως “αυτό αποτελεί μια τεράστια ιδιωτική επένδυση για το καλό του κυπριακού λαού και των λαών της Ευρώπης. Επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αντικειμένων με βάση την σοβαρή έρευνα και έχει επιπλέον μια ενδιαφέρουσα πτυχή συντήρησης αφού το κτίριο που στεγάζεται το μουσείο βρίσκεται σε μια συμβολική τοποθεσία και έχει συντηρηθεί προσεκτικά, που σε συνδυασμό με τις σημαντικές δραστηριότητες και τις δυνατότητες έρευνας, προσδίδει ιδιαίτερη  αξία στο έργο”.

“Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας δραστηριοποιείται με ενθουσιασμό στην προώθηση της καλύτερης κατανόησης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, και έχει επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα σ΄ αυτή την δικοινοτική πόλη. Επιπλέον η διαφάνεια στην οργανωτική δομή διασφαλίζει την αντιπροσώπευση όλων των κοινοτήτων πράγμα που ενθαρρύνει την ατμόσφαιρα συμφιλίωσης,” δηλώνει η κριτική επιτροπή.


Υπενθυμίζεται ότι στους 29 φετινούς νικητές των Βραβείων Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείων Europa Nostra 2017 συμπεριλαμβάνονται 2 εξαιρετικά έργα από την Ελλάδα: η αποκατάσταση της Αρχαίας Πόλης της Καρθαίας στην Κέα και του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στην Ρόδο.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ - πληροφορίες



Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε απονέμονται από την Europa Nostra. Τα Βραβεία τιμούν και προωθούν τις καλές πρακτικές στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς: αποκατάσταση, έρευνα, διαχείριση, εθελοντισμό, εκπαίδευση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Τα Βραβεία έχουν την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    
Από το 2002, ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων έχουν επιλέξει 455 βραβευμένα έργα από 34 χώρες.  Όπως και με τον αριθμό υποψηφιοτήτων, η Ισπανία έρχεται πρώτη με 61 βραβεία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 60. Ακολουθούν η Ιταλία στην τρίτη θέση (37 βραβεία), η Γερμανία στην τέταρτη (29 βραβεία) και η Ελλάδα στην Πέμπτη (27 βραβεία). Όσον αφορά στις κατηγορίες βράβευσης, η Αποκατάσταση έχει τους περισσότερους νικητές (267), και ακολουθούν οι: Μακροχρόνια Προσφορά στην Πολιτιστική Κληρονομιά (67), Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Ευαισθητοποίηση (65), και Έρευνα (56).  
Συνολικά 102 Grand Prix των €10,000 έχουν απονεμηθεί σε εξέχουσες πρωτοβουλίες πολιτιστικής κληρονομιάς που επιλέχθηκαν από τα βραβευμένα έργα. 
Τα Βραβεία ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra έχουν ενισχύσει τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές, ενθαρρύνοντας τη δια-συνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ενώνοντας τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Έχουν ακόμα επιφέρει σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, ευκαιρίες για χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, έχουν ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον εγγενή Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Τα Βραβεία αποτελούν συνεπών ένα εργαλείο - κλειδί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.  


Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά. Με την στήριξη ενός ευρύτατου δικτύου δημόσιων φορών, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων και καλύπτοντας 40 χώρες σ’ όλη την Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών μνημείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘The 7 Most Endangered’. Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards. Συνεισφέρει στην διαμόρφωση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω δομημένου διαλόγου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον συντονισμό της πλατφόρμας European Heritage Alliance 3.3. 


Creative Europe το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στον αριθμό θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό €1,46 δις. για το 2014-2020, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, καλών τεχνών, εκδόσεων, του κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδων καλλιτεχνών και επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων. Η χρηματοδότηση θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, να πλησιάσουν νέα κοινά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου