Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κύπρος : "Μια περιφρονημένη λογοτεχνία"



του Άντη Ροδίτη 

Από την ομιλία παρουσίασης του βιβλίου του Γιώργου Πετούση «Στα Χρόνια Θητείας», που έγινε στις 9 και 10 Μαΐου, στη Λεμεσό και Λευκωσία:

“Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε, κάπου στα Ανοιχτά Χαρτιά, για την αγνότητα και την ευθύτητα στο γράψιμο, που κάποτε, λέει, αποδεικνύεται πιο σοφή από τα θέσφατα της επιστήμης. Ας το προσέξουν αυτό οι σπουδαγμένοι ιστορικοί μας επιστήμονες, Κύπριοι και εξ Ελλάδος, που κάποιες φορές αρνούνται να κοιτάξουν ευθέως, με καθαρό βλέμμα και ειλικρίνεια τα ντοκουμέντα που εδραιώνουν την ιστορική αλήθεια.
«Και, μεταξύ μας», συνεχίζει ο Ελύτης, «θα ήθελα να φωνάξω ‘αλίμονό μας από τα Πανεπιστήμια, που τα τρωκτικά τους ροκανίζουν κιόλας τα βάθρα της Ελλάδας’, αν δεν φοβόμουνα ότι θα με κλείνανε μέσα»!
Φαντασθείτε ότι ακόμα κι ο Ελύτης, ένας από τους πιο σπουδαίους νεοέλληνες ποιητές μας, το σκέφτεται δυο φορές πριν πει την αλήθεια από φόβο μην τον κλείσουν μέσα! Τόσο μακριά νιώθει να είναι, αυτός, η αλήθεια μας, από ό,τι επίσημα έχει καθιερωθεί ανάμεσα στον λαό ως «αλήθεια». Τόσο μακριά είμαστε από αυτήν. Τόσο μακριά, Πέτρο Παπαπολυβίου, τόσο μακριά Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Ελύτης παραδέχεται πόσο επικίνδυνο είναι να  πεις την αλήθεια, πόσο εμποδίζεται η αλήθεια σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από τα πανεπιστήμια μας και άλλους θεσμούς, αποτελεί μέγιστο βήμα προς την αλήθεια. Σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμα χάσει εντελώς το παιγνίδι. Μόνη η Λογοτεχνία, αποδιωγμένη και περιφρονημένη στο περιθώριο, αλλά πρωτοπόρος, υλοποιεί αυτό το μέγιστο βήμα! Αν δεν ακολουθήσει την Λογοτεχνία η επιστήμη της Ιστορίας, το παιγνίδι για τον ελληνισμό κινδυνεύει να χαθεί οριστικά”.

Να το έχουν υπόψη οι φιλόλογοι Ορφανίδης, Αμπατζοπούλου, Ευθυμιάδης, Γαλάζης, Ολυμπίου και Παρασκευάς, ότι η ιστορία με την απόπειρα θαψίματος των Γραμμάτων στη Μητέρα του Κώστα Μόντη, δεν έχει καν αρχίσει. Αν επιθυμούν να συνεχίσουν να μη δίνουν λογαριασμό και να νομίζουν ότι θα το χάψει και αυτό βουβά η Ιστορία της Κύπρου, δεν θ’ αργήσουν να επιτύχουν και τούτο: Να κλείσουν μέσα λογοτέχνες. Μόνο οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου μπορούν να το επιτύχουν, να πραγματώσουν τους φόβους του Ελύτη.

ΑΡ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου