Ημέρες ορειβασίας

Ημέρες ορειβασίας

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μελαγχολική κατάθλιψη : Μορφές/Συμπτώματα/Αντιμετώπιση




Διάλεξη του Δρ.Παναγιώτη Παπαδόπουλου

Edvard Munch , Melancholia.
Η μελαγχολική κατάθλιψη είναι μία ψυχική νόσος που εκδηλώνεται με διαταραχές στην ψυχική διάθεση, το συναίσθημα και την προωθητική ενέργεια του ατόμου. Εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές, πολλές φορές διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους. Παρουσιάζεται είτε ως κατάθλιψη μελαγχολικού τύπου, είτε ως μανία, είτε, ως μικτή νόσος που περιλαμβάνει φάσεις μελαγχολικής κατάθλιψης και φάσεις μανίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναφερόμαστε στη διπολική μορφή της νόσου. Βέβαια, κι αυτή η διάκριση δεν είναι απόλυτα ορθή αφού μία κατάθλιψη μελαγχολικού τύπου μπορεί να εξελιχθεί, για ένα χρονικό διάστημα, σε διπολική μορφή.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τις μελαγχολικές καταθλίψεις, υπό τη στενή έννοια, κυμαίνονται γύρω στο 2% του πληθυσμού, ενώ υπό μία ευρεία, που περιλαμβάνει και τις συναισθηματικές διαταραχές, εκτείνονται στο 7%. Από παλιά η νόσος συνδέθηκε με συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

Η περίοδος του ρομαντισμού έβλεπε στη μελαγχολική διάθεση την καλλιτεχνική προσωπικότητα, ενώ στον εικοστό αιώνα ονομάστηκε η νόσος των γυναικών αφού εμφάνιζε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Πάντως η αναλογία που ήταν αποδεκτή παλαιότερα 2:1 υπέρ των γυναικών, πλέον αμφισβητείται.
Ο στόχος της διάλεξης είναι να κατανοηθεί η ιδιαιτερότητα του καταθλιπτικού βιώματος που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό στη βάση φυσιολογικών ψυχολογικών κατηγοριών. Όχι μόνος ένας υγιής άνθρωπος δεν μπορεί να αντιληφθεί τα ιδιαίτερα στοιχεία του, αλλά και ο ίδιος ο πάσχων δεν μπορεί να επιστρέψει και να περιγράψει την ψυχική κατάσταση που τότε είχε βιώσει. Χρειάζεται λοιπόν να αναφερθούμε αναλυτικά στα συμπτώματα του καταθλιπτικού βιώματος που εκτείνονται από τις μεγάλες αλλαγές στο συναίσθημα, αλλά και την ίδια την προωθητική ενέργεια του ασθενούς. Επίσης, να περιγράψουμε άλλες ιδιαίτερες καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με αυτό, όπως το ενοχικό βίωμα του καταθλιπτικού και τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Το τελευταίο στοιχείο αποτελεί και το σημαντικότερο διαγνωστικό καθήκον, αφού πολλοί ασθενείς έχουν λανθάνουσες ή προφανείς τάσεις αυτοκτονίας. Τέλος, να επισημάνουμε ότι η μελαγχολική κατάθλιψη δεν εκδηλώνεται μόνο στο επίπεδο του ψυχικού βιώματος, αλλά και με διακριτά σωματικά συμπτώματα. Συνηθίζουμε να λέμε ότι αποτελεί τη νόσο με τη μεγαλύτερη σωματική εγγύτητα, αφού διάχυτα σωματικά αισθήματα συνδέονται με αυτήν.
Η αντιμετώπιση της μελαγχολικής κατάθλιψης γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τη βοήθεια κάποιας βιολογικής θεραπείας (με τη χρήση αντικαταθλιπτικών ψυχοφαρμάκων). Σε τέτοιες περιπτώσεις η ψυχιατρική παρακολούθηση είναι αναγκαία. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη, σε κάθε στάδιο της νόσου, κι αυτό παράλληλα με τη βιολογική θεραπεία. Στόχος της είναι να βοηθηθεί ο ασθενής για να αντιμετωπίσει τη βαθιά κι εκτεταμένη μεταβολή του βιώματος που επιφέρει η μελαγχολία.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου στις 8 μ.μ ,  στο Δημαρχείο Χολαργού, Περικλέους 55, Χολαργός .  Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου